Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВЕТЫ ПАТЕНТОВЕДЕНИЕ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
420.86 Кб
Скачать

7.Умови патентоспроможності винаходу, корисної моделі.

1. Винахід відповідає умовам патентоздатності, якщо він є новим, має винахідницький рівень і є промислово придатним. 2. Корисна модель відповідає умовам патентоздатності, якщо вона є новою і промислово придатною. 3. Винахід (корисна модель) визнається новим, якщо він не є частиною рівня техніки, який включає всі відомості, які стали загальнодоступними у світі до дати подання заявки до Установи.

При цьому неважливо, яким чином вони стали доступні (публікація, усне розкриття суті, і шляхом використання). Новизну можуть порочити ті заявки, які подані в відомства, але ще не опубліковані, незважаючи на те, що ці документи не можуть бути віднесені до категорії загальнодоступних. В Україні до видачі патенту на винахід ставиться вимога абсолютної світової новизни.

Пільга за новизною - на визнання винаходу (корисної моделі) патентоздатним не впливає розкриття інформації про нього винахідником або особою, яка одержала від винахідника прямо чи опосередковано таку інформацію протягом 12 місяців до дати подання заявки до Установи.

Винахід має винахідницький рівень, якщо для фахівця він не є очевидним, тобто не следут явно з рівня техніки. До очевидних явно наступним з рівня техніки відносять рішення, отримані шляхом обино інженерного проектування на основі відомих засобів і методів, які дають певний результат.

8.Склад матеріалів заявки на винахід (корисну модель) та їх призначення. Опис винаходу (корисної моделі) та його структура.

Склад заявки. Вимоги до матеріалів заявки викладені в Правилах складання і подання заявки на винахід і заявки на корисну модель.

Заявка - сукупність документів, які подаються в Укр.інститут промислової власності (Укрпатент) з метою отримання патента на винахід/корисну модель.

Згідно з-на Укр. "Про охорону прав на винахід і корисну модель" заявка повинна включати:

- заяву про видачу патента;

- опис винаходу/моделі;

- формулу винаходу/моделі;

- креслення, якщо на них є посилання в описі;

- реферат.

Заява- це прохання про видачу патенту на винахід (корисну модель) в ній міститься два види відомостей:

  1. відомості про винахідника, заявника, представника заявника;

  2. назва винаходу (корисної моделі).

Опис винаходу (корисної моделі) є докладний, специфічним чином підібраний опис технічної суті винаходу, підтверджуючій наявність у винаходу новизни, винахідницького рівня, промислової придатності. Він має чітку структуру:

  1. вказаний клас МПК до якої відноситься винахід і назва винаходу;

  2. область техніки, до якої відноситься винахід;

  3. опис рівня техніки;

  4. опис суті винаходу;

  5. відомості, підтверджуючі можливість реалізації винаходу.

Формула винаходу / корисної моделі є частиною опису, але завжди подається окремо. Вона являє собою складену за встановленими правилами коротку словесну характеристику, що виражає суть винаходу / корисної моделі. Формула являється основним документом заявки. Носить як юридичний, так і технічний характер.

Креслення або інші ілюстративні матеріали не обов'язкові, але як правило, наявні в матеріалах заявки.Вони доповнюють опис винаходу/корисної моделі, виражаючи на папері ідею винаходу, зафіксовану в пунктах формули таким чином, щоб при користуванні ними, можна було уявити не лише конструктивні особливості винаходу, але й його роботу. Це можуть бути креслення, схеми, етюди, таблиці.

Реферат - частина матеріалів заявки, де в скороченому вигляді викладений опис змісту винаходу/корисної моделі. Задача реферата - коротко описати суть винаходуу/корисної моделі таким чином, щоб особа, зацікавлена в ознайомленні з ним, могла швидко отримати потрібні відомості.