Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВЕТЫ ПАТЕНТОВЕДЕНИЕ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
420.86 Кб
Скачать

24.Раціоналізаторська пропозиція як об'єкт інтелектуальної власності. Критерії яким повинна відповідати раціоналізаторська пропозиція.

Раціоналізаторською пропозицією визнається пропозиція, що є новою і корисною для підприємства, організації, установи,міністерства, відомства, до якого вона подана, і котра передбачає зміну або удосконалення: конструкції виробу, технології виробництва, складу матеріалу.

Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути як матеріальна річ, так і певний процес — і технологічний, і технічний, але не слід до рацпропозицій відносити організаційні чи управлінські процеси.

Критерії яким повинна відповідати раціоналізаторська пропозиція:

1) пропозиція має стосуватися профілю підприємства, якому вона подана;

2) вона має бути новою;

3) раціоналізаторська пропозиція повинна бути корисною підприємству, якому вона подана.

Пропозиція подається тому підприємству, діяльності якого вона стосується. При цьому не має значення, де працює раціоналізатор і взагалі чи працює. Відповідність діяльності підприємства визначається тим, що вона може бути використана в технологічному процесі цього підприємства, в продукції, що ним виробляється, у застосовуваній техніці або матеріалах.

Новизна — це критерій охороноздатності, який визначається за сукупністю знань, так званим "рівнем техніки". Пропозиція визнається новою для підприємства, якщо її суть до заявлення пропозиції не була відома, тобто відсутні будь-які відомості з усіх відомих джерел інформації, які містять дані про раціоналізаторські пропозиції.

Пропозиція визнається корисною для підприємства, якщо її використання дає змогу збільшити економічну ефективність підприємства, отримати більший прибуток тощо.

Не можна вважати раціоналізаторською пропозицію, яка ставить мету, але не визначає шляхів її досягнення.

Автор раціоналізаторської пропозиції, як і будь-який інший суб'єкт права інтелектуальної власності, відповідно до чинного законодавства має певні особисті немайнові і майнові права. До особистих немайнових прав автора раціоналізаторської пропозиції належать: право авторства, право на ім'я, право на назву раціоналізаторської пропозиції, право на пріоритет; до майнових прав — право на винагороду.

25.Патентна документація. Її особливості. Офіційні видання патентних відомств. Структура та зміст бюлетеня «Промислова власність».

Патентна документація і нормативна база патентно-інформаційної діяльності це сукупність опублікованих і неопублікованих документів (і витягів із них), що містять відомості про результати науково-технічних і проектно-конструкторських розробок, заявлених або визнаних винаходами, корисними моделями, промисловими зразками та іншими об'єктами промислової власності, а також відомості про охорону прав винахідників, патентовласників, володарів охоронних документів на винаходи, корисні моделі, промислові зразки і товарні знаки (тобто офіційні публікації патентних відомств).

Патентно-інформаційна база (ПІБ) — це сукупність певним чином підібраних та впорядкованих джерел інформації, насамперед патентної, призначеної для проведення експертизи заявок на винаходи по суті.

Види патентної документації: описи винаходів, описи корисних моделей, патентні бюлетені, реферати описів винаходів, патентно-правова література.

Таким чином до офіційних видань патентних відомств різних країн відносяться:

- Офіційні патентні бюлетені;

- Описи до заявок на винаходи (які пройшли або не пройшли експертизу);

- Описи винаходів до авторських свідоцтв і патентів;

- Описи корисних моделей;

- Описи до свідоцтв про корисність (Франція);

- Описи промислових зразків;

- Офіційні публікації про зміни в стані правової охорони;

- Офіційні патентні покажчики.

До патентної документації можуть бути умовно віднесені і так звані захисні публікації, що містяться в офіційних бюлетенях, а також відомості про товарні знаки.

Основним видом патентної документації є опис винаходу і патентні бюлетені.

Міжнародне бюро ВОІВ розробило стандарти для патентної інформації і документації, які можна згрупувати відповідно до таких категорій:

— що відносяться до патентних документів у цілому

— спеціальні, що застосовуються до вторинних публікацій — бюлетні, покажчики, реферати

— спеціальні, що відносяться до мікроформ;

— спеціальні, що відносяться до машиночитабельних носіїв інформації

— спеціальні, що відносяться до товарних знаків;

— спеціальні, що відносяться до промислових зразків .

Зміст бюлетеня «Промислова власність» включає:

  • офіційні повідомлення;

  • відомості про заявки на об’єкти промислової власності, які прийняті до розгляду;

  • відомості про видачу охоронних документів на об’єкти промислової власності;

  • відповідні покажчики та сповіщення.

Структура офіційного бюлетеня «Промислова власність» складається з:

- Книги 1: "Винаходи, корисні моделі, топографії інтегральних мікросхем"

- Книги 2 "Промислові зразки, знаки для товарів і послуг, кваліфіковані зазначення походження товарів"