Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пр.с.с..doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

4.Значення порівняльного правознавства. Його місце та роль в системі юридичних наук

В юридичній науці значна увага приділяється порівняльному правознавству. Порівняльно-правові дослідження дають можливість:

  1. Досліджувати явища правової дійсності, які раніше не охоплювалися проблематикою правознавства і вийти за національні межі власної правової системи;

  2. Переглянути ряд традиційних проблем юридичної науки з урахуванням тенденцій розвитку права в сучасному світі;

  3. Глибше зрозуміти свою власну правову систему.

Для юридичної науки використання порівняльного правознавства має важливе значення, тому що воно розширює межі юридичних досліджень, дає змогу переглянути механізми вирішення одних і тих же правових проблем в різних країнах, і враховувати як позитивний, так і негативний зарубіжний юридичний досвід.

Вивчення порівняльного правознавства сприяє розширенню світогляду юристів, виробленню у них критичного підходу до права та різноманітних правових явищ, більш глибокому розумінню національного та міжнародного правопорядку, розвитку почуття відповідальності.

Сучасна епоха характеризується зростанням взаємозв”язків та взаємозалежності держав світового співтовариства, а тому сучасні цивілізації потребують поглибленого взаємного пізнання, а це в свою чергу є основою співставлення правових систем сучасності.

Необхідність міжнародної співпраці, глобальні проблеми сучасності вимагають нового бачення існуючих правових проблем для чого слід зосередити увагу на основних правових системах світу. Саме в цьому аспекті зростає роль порівняльного правознавства як способа дослідження і оцінки правової дійсності, в якій відбувається ця співпраця. Тут відкриваються широкі можливості для використання порівняльного правознавства в міжнародній співпраці і формуванні єдиного світового правового простору.

Використання порівняльного правознавства створює підгрунття для плідної співпраці юристів різних країн. Шляхом об”єктивного вивчення і співставлення діючих правових систем вони можуть віднайти найкраще юридичне рішення конкретних соціальних проблем у відповідному соціально-економічному, політичному та культурному контексті.

Стосовно місця порівняльного правознавства в системі юридичних наук, слід зазначити, що порівняльне правознавство є багатоаспектним. По-перше, воно торкається загальнотеоретичних уявлень про право взагалі (а вони не співпадають у представників різних правових систем), показує плюралізм правових концепцій і праворозуміння.По-друге, в межах порівняльного правознавства аналізуються не лише проблеми на рівні загальної теорії права, але і питання галузевих юридичних наук, у зв”язу з чим порівняльно-правові дослідження набувають міждисциплінарного юридичного характеру.По-третє,розгляд проблем порівняльного правознавства має як суто юридичне, так і соціально-політичне значення, оскільки перебуває у тісному зв”язку із забезпеченням правових основ розгортання демократії, зміцнення законності та здійснення справедливого правосуддя.

Порівняльне правознавство являє собою комплексний напрямок юридичних наукових досліджень, які мають науково-теоретичне та практико-прикладне значення. Воно є найбільш адекватним інструментом пізнання основних тенденцій розвитку в сучасну епоху.