Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет№ 20-29.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
192 Кб
Скачать

2. Міжнародна науково-технічна інформація.

Науково-технічна інформація (НТІ) займає особливе місце в житті суспільства, оскільки спрямована на підтримку всіх її сфер: науки, виробництва, економіки, соціальної сфери, її можна розглядати як елемент, що забезпечує взаємодію різних сфер життєдіяльності суспільства. Порушення цих зв'язків негативно впливає на економіку взагалі і веде до поглиблення кризових ситуацій у суспільстві

На світовому інформаційному ринку сектор наукової і технічної інформації можна розглядати як традиційний, що має свою історію, багатий досвід і напрацювання. Інфраструктуру сектора складають спеціалізовані інформаційні служби-творці інформації, науково-технічні бібліотеки, незалежно від статусу і підпорядкованості, спеціалізовані служби-розповсюджувачі наукової і технічної інформації. Завданням даного сектора є не тільки створення інформаційних продуктів, але і їхнє збереження і поширення. Саме в ньому передбачена організація доступу до першоджерел інформації через бібліотеки і спеціалізовані служби.

Особливості сектора НТІ полягають у тому, що:

- значна частина інформації (у формі інформаційних продуктів і послуг) спрямована на забезпечення інформованості суспільства, інформаційну підтримку наукових досліджень і розробок, підтримку процесів підготовки фахівців, а не на одержання прямих прибутків і надприбутків;

- наукова і технічна інформація може бути потрібна як на даному етапі часу (оперативність надання), так і через три­валі періоди, тобто відбувається нагромадження інформаційних ресурсів, що, в основному, підлягають тривалому архівному збереженню (бібліотеки, архівні фонди);

- інформація за своєю суттю є інтернаціональною. Закріплення її напевних носіях не означає, що вона не може бути передана неформальними каналами. Розвиток телекомунікаційних процесів, особливо Інтернет, робить процеси комунікації більш прозорими.

Науково-технічна інформація у формі інформаційних продуктів і послуг, з одного боку, завдяки наявності ціни виступає на ринку як товар, а з іншого боку, виконує соціальну функцію, потрапляючи в бібліотечну мережу або в архівні служби. При цьому на першому етапі, якщо інформаційні продукти пропонуються на ринок, вони виступають як ринкова категорія. Типовим прикладом є підписка на наукові й інформаційні видання. Потрапляючи на бібліотечні полиці (бібліотеки начебто сплатили створення інформаційного продукту) або в архівні служби, інформація починає виконувати соціальну функцію: під час бібліотечного обслуговування вона надходить до кінцевого споживача найчастіше безкоштовно, при цьому передбачається, що платник податків уже сплатив ці послуги. Однак, чим довше зберігається інформація, тим її цінність може зростати (принцип не старіння інформації): видання одержують статус «раритетних», підбор інформації зі сховищ вимагає роботи кваліфікованих фахівців і т. п. Інформація знову отримує форму товару, але з іншою вартістю і за інших умов її надання.

3. Види шахрайства в комп’ютерних мережах

Комп'ютерне шахрайство - це введення, заміна, виправлення, знищення комп'ютерних даних чи програм або інші втручання до процесу обробки інформації, які впливають на кінцевий результат, спричинюючи економічну або майнову втрату з метою одержання незаконного економічного прибутку для себе чи іншої особи.

1.Втручання і перехоплення:

1.1. Незаконний доступ

Незаконний доступ в комп'ютерну систему або мережі.

Метою злочину є комп'ютерна система або мережа (два або більше комп'ютерів). Доступ позначає проникнення у всю систему або його частину, до програм і даних, які там розміщені. Засоби зв'язку не мають значення. Це може бути прямий фізичний доступ до комп'ютера або входження з віддаленого місця, наприклад, з використанням супутникового зв'язку або через іншу комп'ютерну систему.

У деяких країнах важливим елементом цього злочину є подолання системи захисту комп'ютера (наприклад, системи паролів). У інших країнах незаконною є будь-яка спроба несанкціонованого доступу в комп'ютерну систему або мережу.

1.2. Перехоплення

Незаконне перехоплення за допомогою будь-яких технічних пристроїв і засобів зв'язку даних, які знаходяться в комп'ютерній системі або мережі, або прямують в/або з неї.

Метою злочину є будь-яка форма комп'ютерного зв'язку. Частіше це стосується перехоплення інформації яка передається суспільними або приватними системами телекомунікації. Це може бути зв'язок в середині єдиної комп'ютерної системи, між двома комп'ютерними системами, між двома комп'ютерами, або комп'ютером і особою. Перехоплення в технічному плані є прослуховуванням змісту повідомлення, яке може бути забезпечене через прямий доступ і використання самої комп'ютерної системи, або через непрямий доступ з використанням електронних засобів підслуховування або підключення. Протиправними є тільки ті випадки, коли такі дії здійснюються незаконно і умисне.

2.Заміна комп'ютерних даних

2.1. "Логічна бомба"

"Незаконна заміна комп'ютерних даних або програм шляхом впровадження Логічної Бомби".

"Логічна бомба" не має чіткого офіційного і законодавчого визначення. Це логічний засіб, який упроваджується злочинцями і стає активним коли система виконує спеціальне завдання (наприклад, коли починає працювати програма по виплаті заробітній платі). Будучи активною, "Логічна бомба" запускає невелику програму яка має шкідливий вплив на роботу комп'ютерної системи або мережі. Цей вплив може бути різним: комп'ютер може припинити працювати, може згаснути екран або бути знищеними дані.

Різновидом "Логічної бомби" є "Годинна бомба", яка стає активною в чітко певний день і час.

2.2. "Троянський Кінь"

"Незаконна зміна комп'ютерних даних або програм шляхом впровадження "Троянського Коня".

Так само як верб випадку з "Логічною бомбою", поняття "Троянський Кінь" не має законодавчого визначення. "Троянський Кінь" це захована програма, яка використовується злочинцями для діставання доступу до комп'ютера не дивлячись на систему захисту.

2.3. Віруси

"Незаконна зміна комп'ютерних даних або програм шляхом впровадження або розповсюдження комп'ютерних вірусів".

Комп'ютерний вірус це програма або частина програми, яка змінює дані або програми порушуючи цілісність системи.