Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Асистенська роб прог.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать

10

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі

Кафедра обліку, аудиту і статистики

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Ректор УДУФМТ

_________Покрещук О.О.

____”___________2012 р.

Робоча програма

асистенської практики

для бакалаврів денної (заочної) форми навчання

галузі знань: 0305 «Економіка та підприємництво»

напряму підготовки: 6.030509 «Облік і аудит»

Київ 2012 р.

Робоча програма асистентської практики галузі знань: 0305 «Економіка та підприємництво» напряму підготовки: 6.030509 «Облік і аудит» Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі є організаційно - правовим документом для керівників та студентів, які проходять практику.

Укладачі:

д.е.н., професор, завідувач кафедри обліку, аудиту і статистики УДУФМТ Моторин Руслан Мимколайович.

старший викладач кафедри обліку, аудиту і статистики Шарапа Ольга Миколаївна

Рецензент:

Розглянуто та ухвалено на засіданні кафедри

обліку, аудиту і статистики УДУФМТ

«__» _____ 20__ року, протокол № __.

Загальні положення.

Формування і функціонування системи ступеневої підготовки фахівців в Україні потребує докорінних змін як змісту вищої освіти - комплексу вимог до системи знань, умінь і навичок, до світогляду, громадянських і професійних якостей майбутнього фахівця, які формуються у процесі навчання, так і до змісту навчання - структури, змісту і обсягів навчальної інформації з урахуванням особливостей її вивчення та засвоєння, комплексу завдань, що мають бути виконані.

Відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики підготовки фахівця освітньо-кваліфікаційного рівня магістра однією із посад, на яких може працювати випускник вищого навчального закладу, є посада викладача. Реалізація виробничих функцій в межах об’єкту діяльності фахівця - навчального процесу у вищому закладі освіти - вимагає від магістра теоретичних знань і практичних умінь і навичок щодо:

  • предмету діяльності - відповідної дисципліни фундаментального або професійно-орієнтованого циклу підготовки фахівців з напряму до якого відноситься дана спеціальність;

  • продукту діяльності - систематизації інформації в межах обраної дисципліни за окремими темами згідно з робочою програмою курсу у вигляді опорних конспектів лекційних занять та методичних розробок для проведення семінарських чи практичних занять;

  • процедури діяльності - способу передачі інформації студентській аудиторії через проведення лекційних та семінарських (практичних) занять згідно графіку навчального процесу.

Формування теоретичних знань, щодо сутності, структури та форм функціонування узагальненого об’єкту діяльності викладача - навчального процесу підготовки фахівців з напряму “Облік і аудит” – відбувається під час вивчення курсу “Методика викладання економічних дисциплін”. Відпрацювання практичних умінь і навичок проведення лекційних, семінарських, практичних занять, організації самостійної роботи студентів здійснення підготовки навчально-методичного забезпечення навчальних дисциплін відбувається під час проходження асистентської практики.

  1. Організація і керівництво практикою

Підготовка висококваліфікованих фахівців зі спеціальності “Облік і аудит” передбачає закріплення набутих теоретичних знань в процесі проходження асистентської практики безпосередньо у навчальному процесі Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі, інших закладах освіти ІІІ-ІУ рівня акредитації. Асистентська практика проводиться на відділенні магістратури у терміни, встановлені навчальними планами.

Практика проходить у межах професійно-орієнтованих дисциплін підготовки фахівців, перелік яких наводиться у програмі асистентської практики по відповідній спеціальності.

Вибір дисципліни, з якої відбуватиметься асистентська практика, здійснюється заздалегідь, відповідно напряму наукових досліджень та теми магістерської роботи, як правило, узгоджено із дисципліною, яку викладає науковий керівник магістерської роботи.

3. Об´єкт, Мета і завдання практики

3.1.Об´єктом асистентської практики є навчальний процес підготовки фахівців за різними фаховими напрямами, що відбуваються безпосередньо у навчальному процесі Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі, інших закладах освіти ІІ-ІУ рівня акредитації.

3.2.Предметом асистентської практики виступає окрема дисципліна фундаментального чи професійно-орієнтованого циклу навчального плану, що відповідає напряму наукових досліджень студента та узгоджується з темою його магістерської роботи.

3.3.Метою асистентської практики є поглиблення і закріплення знань студентів з питань організації і форм здійснення навчального процесу в сучасних умовах, його наукового, навчально-методичного та нормативного забезпечення, формування вмінь і навичок опрацювання наукових та інформаційних джерел при підготовці занять, застосування активних методик викладання професійно-орієнтованих дисциплін відповідного фахового напряму та дисциплін фундаментального циклу для спеціальностей фахового напряму “Економіка і підприємництво”.

3.4.За навчальним планом підготовки магістрів всіх спеціальностей фінансово - економічного факультету студент-практикант вивчає курс “Методика викладання економічних дисциплін”. На семінарських заняттях відбувається перша спроба розробити план-проспект лекційного та семінарського заняття, що у майбутньому будуть проведені під час асистентської практики. Даний план-проспект обговорюється на семінарських зайняттях з методики викладання у групі. Визначається тип викладання: традиційно-інформаційний чи проблемно-орієнтований, вид лекції: вступна, оглядова, тематична, заключна. Розробляються підходи до застосування проблемних ситуацій. Для практичних занять формується фонд тестових, ситуаційних завдань, кейсів. Для проведення семінарських занять формулюються проблеми, при вирішенні яких можливе застосування рольових методик, методу “мозкового штурму” тощо.

3.5.Асистентська практика повинна бути максимально наближеною до напрямів наукових досліджень студента магістратури. Під час такої практики надається можливість опробувати результати досліджень, що їх проводить студент при написанні магістерської роботи.

На певний час студент змінює роль: від студента-слухача до викладача-лектора, що надає змогу самому оцінити складність науково-педагогічної праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]