Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет№ 20-29.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
192 Кб
Скачать

Білет №26

1. Надання комунікаційних і інформаційних послуг в Інтернеті

Хто надає комунікаційні послуги в Інтернеті і забезпечує роботу мережі? Першою сходинкою роботи мережі Інтернет є послуги провайдерів Інтернет ISP (Internet Service Providers), що роблят можливою доставку повідомлень по мережі. Користувачі, приватні особи або організації, укладають з цими служ­бами контракт про тип з'єднання з Інтернетом. Провайдери можуть бути приватною комерційною компанією, некомерційною громадською організацією, освітньою установою, урядовим органом. Користувач може приймати інформацію, підключатися до мережі і використовувати інформацію або тільки надавати і поставляти ії. Самі провайдери підключаються до регіональної сервісної служби (Regional NetworkProviders), що надає свої послуги в більш широкому просторі мережі Інтернет і забезпечує з'єднання по всьому географічному районі, у якому ця служба працює. Далі регіональна Інтернет служба через мережеві пункти підключення (Network Access Points) з'єднується з основною базою мережі Інтернет. Ця база приводиться в дію сервісними службами, відповідальними за роботу мереж.

Хто надає інформаційні послуги в Інтернеті? Це роблять спеціальні компанії або організації — ІСР (Internet Content Providers), що розробляють і поміщають в Інтернеті інформаційні ресурси. Іноді великі ISPберуть на себе відповідальність за надання інформаційних послуг, комбінуючи у своїй роботі риси ISP і ІСР. У деяких випадках, особливо за кордоном, відбувається злиття компаній ISP і ІСР.

Наступний етап розвитку спектра послуг Інтернет — це перетворення достатньо могутніх ІСР у ASPApplication Service Provider). Компанії ASP надають вже не просто «інформаційний зміст», а комплексні, цільові проблемно-орієнтовані послуги, пов'язані з керуванням економічними об'єктами через Інтернет. Самі ASP нічого не роблять — це є лише нова форма «посередника».

2. Swift – міжбанківська організація валютних і фінансових розрахунків.

Міжнародна міжбанківська організація валютних і фінансових розрахунків по телексу – SWIFT– одна з найбільших у світі систем банківських повідомлень. Мета її створення – забезпечення всім учасникам доступу до цілодобової високошвидкісної мережі передачі банківської інформації в стандартній формі за високого ступеня контролю і захисту від несанкціонованого доступу.

Акціонерне товариство SWIFT засноване в Брюсселі 1973 р. групою європейських і північноамериканських банків, знаходиться під юрисдикцією права Бельгії і належить банкам – членам товариства. Штаб-квартира розміщена в Бельгії (Ла-Юльп). Першими членами SWIFT стали 239 банків із 15 країн. У даний час до неї входять 2231 банк із 106 країн (усього 3986 клієнтів).

SWIFT дуже залежить від складної технічної структури, що робить його уразливим. Численні процесори, мережі різноманітних рівнів різко підвищують ймовірність збою, що може спричинити затримку проходження платежів. Крім того, уявляється досить малоймовірним організувати діючий контроль на всіх ділянках проходження даних, особливо до точки доступу в мережу.

– високі витрати, що є більш за все обтяжливими для середніх і дрібних банків. У цьому аспекті доцільна організація груп банків-посередників. Такі групи складатимуться з великого банку, залученого до мережі, що об'єднує середні та дрібні банки і служить для них "вікном" у SWIFT. Платіжні документи надходять у великий банк за національною системою електронних платежів або міжбанківською системою, а великий банк як операційний центр обробляє ці документи і відправляє по мережі;

– скорочення можливостей користування платіжним кредитом. Це особливо вдаряє по українським банкам, які довгий час вбачали у платежах джерело тимчасово вільних коштів;

– застарілий інтерфейс. Програмне забезпечення, зроблене на базі системи VAX/VMS – це вчорашній день комп'ютерних технологій. Для користувача практично відсутні підказки, немає системи вкладених меню. У цілому слід зазначити множину незручностей, які відчуваєш при роботі з мережею. Назріло питання переходу програмною забезпечення на стандарти Windows 95 або Windows (TM) NT;

– підвищення "сприйняття" низки стандартів. Хоча стандартизація – незаперечна перевага SWIFT, деякі форми стандартів вимагають доробки.

Проте, усе вищесказане не завадило SWIFT набути величезної популярності саме завдяки неоцінимим перевагам, які зумовлюють перспективи розвитку мережі:

Конкурентноздатність. Останнім часом платіжний оборот усе більш концентрується на членах і учасниках SWIFT. У майбутньому варто очікувати переорієнтування кореспондентських відносин на абонентів мережі.

Відносна безпека. Складна технологічна структура за всієї громіздкості спроможна забезпечити необхідний рівень захисту, особливо в комплексі з іншими засобами.

Швидкість. Під нею ми розуміємо не тільки час проходження платежів, але і витрати часу на упорядкування документів і обробку отриманих повідомлень, перевірку стану кореспондентських рахунків.

Надання системних послуг. Простота обробки повідомлень, що носять стандартизований вид дозволяє виробити алгоритм, при дотриманні якого забезпечується нормальний режим роботи з платіжною інформацією.

Зв'язок SWIFT з іншими електронними платіжними системами надає можливість пересилати повідомлення і проводити розрахунки з користувачами, що не працюють в SWIFT, який став "кузнею" банківських стандартів. Таким чином, для користувачів участь у мережі є можливістю бути в курсі всіх подій щодо банківської документації.

Коло клієнтів. Участь таких гігантів, як "Citibank Corp", "Bankers Trust", "Credit Suisse", "Swiss Bank Corp", "Union Bank of Switzerland" сама по собі визначає усталеність системи та її престиж.

Таким чином, сучасний світ рухається шляхом зближення народів і стирання кордонів. Конвергенція соціально-політичних систем, інтеграція економічних структур, об'єднання країн стали досить частим явищем. Особливо це стосується економічної сфери, де бурхливо йдуть процеси інтернаціоналізації господарського життя. Не залишився осторонь фінансовий світ і особливо його стрижень – банківська система. Ще вчора нечасто можна було почути термін ТНБ – транснаціональні банки, але вже сьогодні вони диктують свої умови не тільки фінансовим ринкам, а й урядам країн, що розвиваються. За допомогою сучасних засобів зв'язку вони одержали доступ до будь-якої точки земної кулі, де проводять власну політику.