Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО ФК мол. спец. Плани практичних занять.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
837.63 Кб
Скачать

30

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІНАНСІВ

ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

ДОНЕЦЬКА ФІЛІЯ

Кафедра бухгалтерського обліку та аудиту

Плани практичних робіт та критерії оцінювання знань студентів з дисципліни «Бухгалтерський облік»

для студентів ОКР «молодший спеціаліст»

денної та заочної форм навчання

Галузь знань 0305 «Економіка і підприємництво»

Спеціальність 5.03050801 «Фінанси і кредит»

Донецьк 2013

Плани практичних робіт з дисципліни «Бухгалтерський облік» для студентів ОКР «молодший спеціаліст» всіх форм навчання галузі знань 0305 «Економіка і підприємництво» спеціальності 5.03050801 «Фінанси і кредит». – Донецьк, 2013. – 50 с.

Розробник: Чистякова Л.І., викладач вищої категорії, викладач-методист

Рецензент: Савченко С.Б., викладач вищої категорії

Плани практичних занять затверджені на засіданні кафедри бухгалтерського обліку та аудиту Протокол № 5 від 16.01.2014 р.

Завідувач кафедри__________ Омельченко О.Ю., к.е.н.

Схвалено навчально-методичною радою Донецької філії УДУФМТ

Протокол №_______ від ____________ 2014 р.

Голова навчально-методичної ради ______ Бойкова Л.М. «___»__________2014 р.

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………..

4

ПЛАНИ ПРАКТИЧНИХ РОБІТ ЗА ТЕМАМИ…………….……

5

1.

Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації..

5

2.

Класифікація активів……………………………………...

9

3.

Класифікація пасивів……………………………………..

13

4.

Складання вступного балансу. Визначення впливу господарських операцій на балансові зміни…………….

16

5.

Складання заключного балансу………………………….

20

6.

Відкриття рахунків. Складання кореспонденцій рахунків…………………………………………………….

23

7.

Реєстрація господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку. Визначення оборотів та кінцевого сальдо…………………………………………...

26

8.

Складання оборотної відомості та балансу. Оцінка фінансового стану за даними балансу…………………….

28

9.

Побудова Плану рахунків. Взаємозв’язок Плану рахунків і балансу………………………………………….

32

10.

Облік процесу постачання………………………………...

36

11.

Облік процесу виробництва………………………………

40

12.

Облік процесу реалізації. Визначення фінансового результату від реалізації…………………………………..

42

13.

Складання первинних документів. Визначення змісту господарських операцій на підставі первинних документів………………………………………………….

45

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ………………………………

48

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ…………………………………………..

49



ВСТУП

Знання бухгалтерського обліку вкрай потрібні людині, яка бажає присвятити своє життя обліковій справі, стати фінансистом, менеджером, інженером, директором або власником фірми.

Облік виник і розвивається у зв’язку з потребою суспільства в необхідній і достатній інформації щодо наявності та руху майна, джерел його формування з метою контролю та управління господарськими процесами і їх результатами.

Бухгалтерський облік є локальним і включає всю технологію інформаційного процесу, яка охоплює процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємств, організацій і установ зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень. З огляду на це він перетворився на міжнародну мову бізнесу і став обов’язковою передумовою успішної діяльності всіх господарюючих суб’єктів.

Бухгалтерський облік як навчальна дисципліна формує систему знань студентів щодо методології та організації бухгалтерського обліку, використання облікової інформації для складання фінансової звітності, економічного аналізу, аудиту і контролю, прийняття управлінських рішень. Він є базою для вивчення курсів «Фінансовий облік», «Економічний аналіз», «Економічна статистика», «Контроль і ревізія» та інших спеціальних курсів.

Як наука бухгалтерський облік має певні відмінні ознаки, застосовує притаманні їй методи, прийоми, способи і принципи, які розглядаються у цьому посібнику. Як математику не можна засвоїти без знання таблички множення, так і бухгалтерський облік не можна засвоїти без засвоєння його теорії.

Завдання для 13-ти практичних робіт складені відповідно до затвердженої навчальної програми за 7-ма темами курсу: тема №1 «Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації», тема №2 «Предмет і метод бухгалтерського обліку», тема №3 «Бухгалтерський баланс», тема №4 «Рахунки бухгалтерського обліку та подвійний запис», тема №5 «План рахунків бухгалтерського обліку», тема №6 «Облік господарських процесів», тема №7 «Первинне спостереження, документація та інвентаризація». В логічній послідовності до уваги студентів надаються завдання, розв’язання яких дозволить їм засвоїти прийоми і способи ведення поточного бухгалтерського обліку, узагальнення його даних при складанні фінансової звітності та її подання внутрішнім і зовнішнім користувачам для прийняття ними рішень.

При виконанні практичних завдань студент набуває навичок складання кореспонденцій рахунків за господарськими операціями, використовуючи План рахунків бухгалтерського обліку, визначення фінансових результатів основної діяльності підприємств та складання бухгалтерського балансу.