Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БО ФК мол. спец. Плани практичних занять.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
837.63 Кб
Скачать

Тема 4. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

Мета: прищеплення навичок відкриття рахунків, реєстрації господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку шляхом використання методу подвійного запису, визначення оборотів та кінцевих сальдо на рахунках і узагальнення даних поточного обліку

Студент повинен знати: сутність, призначення, форми, типи рахунків бухгалтерського обліку; поняття подвійного запису та його використання при складанні кореспонденцій рахунків; поняття синтетичних та аналітичних рахунків, їх взаємозв’язок; взаємозв’язок між балансом і рахунками; порядок

узагальнення даних поточного бухгалтерського обліку

Студент повинен вміти: формувати інформацію про поточну господарську діяльність на рахунках бухгалтерського обліку, узагальнювати її на кінець звітного періоду

Ключові поняття: бухгалтерський рахунок; форма рахунку; дебет та кредит рахунку; активні та пасивні бухгалтерські рахунки; сальдо; обороти; подвійний запис; кореспонденція рахунків; контировка; синтетичні рахунки та синтетичний облік; аналітичні рахунки та аналітичний облік, оборотна відомість.

Література: 1-6, 8, 9, 12, 19

Основні терміни

Бухгалтерський рахунок - це спосіб економічного групування й поточного відображення активів (майна) і пасивів (власного капіталу та зобов’язань) підприємства з метою визначення змін (збільшення або зменшення), які відбулися з ними, і контролю за здійсненими господарськими операціями

Активні рахунки призначені для обліку наявності і руху різних видів господарських засобів (майна), тобто складових активу балансу.

Пасивні рахунки призначені для обліку наявності і руху джерел формування господарських засобів (капіталу та зобов’язань), тобто складових пасиву балансу.

Відкрити рахунок – означає створити його форму та записати початкове сальдо на рахунку на підставі вступного балансу. Якщо початкового сальдо немає, то підставою для відкриття рахунку є перша господарська операція у звітному періоді.

Синтетичні рахунки - це балансові рахунки, що узагальнюють облік господарської діяльності підприємства. Синтетичні рахунки призначені для обліку інформації в узагальненому вигляді і в грошовому вимірнику.

Аналітичні рахунки – це рахунки, які використовуються для детальної характеристики об’єктів бухгалтерського обліку. В них крім вартісного (грошового) вимірника використовуються натуральні й трудові вимірники.

Сальдо у бухгалтерському обліку - залишок по бухгалтерському рахунку, різниця між сумою записів по дебету і кредиту рахунків. 

Дебетове сальдо (дебет більше кредиту) показує стан даного виду господарських коштів на певну дату і відображається в активі балансу. 

Кредитове сальдо (кредит більше дебету) показує стан джерел господарських коштів і відображається в пасиві.

Якщо рахунок не має залишку (сальдо дорівнює нулю), то такий рахунок називається закритим.

У бухгалтерському обліку деякі рахунки можуть одночасно мати і дебетове і кредитове сальдо.

На практиці часто аналізується не вся історія бухгалтерського рахунка, а лише певний проміжок часу, наприклад, останній місяць. Для цих цілей виділяють:

- сальдо початкове (вхідне) - залишок по рахунку на початок періоду, розраховується на підставі попередніх операцій.

- сальдо за період - сумарний результат операцій за розглянутий період;

- сальдо кінцеве (вихідне) - залишок по рахунку на кінець періоду, звичайно розраховується як арифметична сума початкового сальдо й оборотів за період.

Оборотом рахунку називається сума господарських операцій за місяць.

Подвійний запис – це спосіб взаємопов’язаного відображення господарської операції за дебетом одного та за кредитом іншого рахунка на однакову суму.

Кореспонденція рахунків – це взаємозв'язок між рахунками, що виникає шляхом подвійного запису. Рахунки, які беруть участь у такій кореспонденції, називаються кореспондуючими.

Контировка у бухгалтерському обліку - здійснення на підставі первинного документу бухгалтерського запису, проставлення кореспонденції рахунків по конкретній господарській операції, що міститься у документі.

Контировка первинного документа - це фактичне складання кореспонденцій рахунків. На кожному первинному документі (платіжному дорученні, товарно-транспортної накладній, прибутковому або видатковому касовому ордері тощо) записується кореспонденція рахунків, яка відображалася, коли документ вносився у систему обліку.

Оборотна відомість – це спосіб узагальнення залишків і оборотів за рахунками у звітному періоді (місяць), а також засіб взаємозв’язку між рахунками і балансом, що має важливе значення для контролю правильності облікових записів.

Баланс – брутто, або оборотний баланс – це дані оборотної відомості за синтетичними рахунками.

Види оборотних відомостей за синтетичними рахунками:

- проста (за контокорентною формою);

- шахова (побудована за принципом шахової дошки), широко використовується при побудові облікових регістрів.