Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Політологія.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
303.62 Кб
Скачать

Тема 17

Етнополітика

План

1. Етнонаціональна політика, національно – державне будівництво та етнополітичні конфлікти.

2. Етнонаціональна політика України.

1. Етнічний фактор як один з найважливіших у політичному житті суспільства. Об’єкти етнонаціональної політики: нації, етноси, етнонаціональні групи, міжнаціональні та міжетнічні відносини. Суб’єкти етнонаціональної політики: держава (її органи), політичні партії, громадські організації тощо. Підходи до виявлення причин політичної активності суб’єктів етнополітики: немарксистський та етніцистський. Фактори збереження представниками етнічних спільнот своєї етноідентичності. Основні моделі етнополітики: вертикально-ієрархічна, «паралельна етнічна сегментація» і «перехрещена сітка». Принципи ліберально-демократичної моделі етнополітики. Механізми реалізації ліберально-демократичної моделі етнополітики: національно-культурна автономія, національно-територіальних автономія. Національно-державне будівництво та загальні чинники, які характеризують цей процес. Аспекти національно-державного будівництва. Типи етносів, що трансформувались у нації: аристократичні («горизонтальні»), народні («вертикальні»). Сутність етнонаціонального конфлікту. Причини етнополітичних конфліктів. Стадії етнополітичного конфлікту: передконфліктна (латентна), конфліктна, врегулювання етноконфліктної ситуації. Насильницькі та ненасильницькі етнополітичні конфлікти. Конфлікти між етнічною групою та державою. Конфлікти між етнічними групами. Конфлікти за сферами проявів та причинами виникнення. Методи врегулювання етнополітичних конфліктів.

2. Становлення самостійної етнонаціональної політики України. Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 р. Поліетнічність української нації. Рівність усіх громадян незалежно від походження, соціального стану, расової та національної належності. Визнання колективних, групових прав національних меншин та специфічних прав національностей, етнічних груп. Ці норми було удосконалено в інших нормативно-правових актах незалежної України. Відображення концептуальних засад державної етнополітики України у політико-правових документах. Запровадження у законодавстві Україні міжнародних стандартів захисту прав меншин. Удосконалення чинного законодавство України під впливом міжнародного фактору, процесів євроінтеграції. Органи державної виконавчої влади, які координують питання етнополітики в Україні. Пошук форм і засобів стимулювання політичної активності українського народу. Поширення в українському суспільстві культу державницької ідеї. Основні напрямками державної політики України в сфері міжнаціональних відносин. Забезпечення рівних конституційних прав і свобод усіх громадянам, незалежно від раси, національного чи етнічного походження. Затвердження в міжетнічних відносинах атмосфери толерантності, дружби, взаємної довіри, поваги до мови, культури, традицій етнічних груп.

Тема 18 Світова політика План

  1. Міжнародні відносини і зовнішня політика держави.

  2. Глобальні проблеми сучасної цивілізації. Міжнародний тероризм.

  3. Геополітика.

1. Міжнародні відносини як системна сукупність економічних, політичних, ідеологічних, військових, правових, гуманітарних, дипломатичних та інших зв’язків між головними суб’єктами світового співтовариства. Формальні та неформальні міжнародні відносини. Види міжнародних відносин: глобальні, регіональні, локальні. Основними формами міжнародної взаємодії: співпраця, суперництво, конфлікт (включно війни). Міжнародні конфлікти та їх типологія. Діалектичні закономірності у міжнародних відносинах: інтернаціоналізація економічного, політичного, соціального й узагалі всього суспільного життя; створення і зміцнення суверенних держав, які прагнуть до реалізації своїх інтересів поза національно-державними кордонами. Світова політика та її цілі. Зовнішня політика та її цілі. Функції зовнішньої і міжнародної політики. Засоби реалізації зовнішньої політики. Сучасне міжнародне право та його види. Міжнародні організації та їх класифікації. Неурядові міжнародні організації.

2. Сутність глобальних проблем сучасності, причини їх виникнення. Теорія глобалістики. Дві великі групи глобальних проблем, які діють у системі «людина – природа» та у системі «людина – людина». Проблеми населення Землі та його життєзабезпечення. Захист навколишнього середовища (екологічні). Освоєння космічного простору і Світового океану, використання їх в інтересах людини. Запобігання стихійним лихам і боротьби з їхніми наслідками. Проблема ліквідації відсталості (економічної, культурної) країн, що розвиваються. Захист і розвитк «духовного середовища», примноження духовної культури. Вдосконалення освіти, інформатики. Боротьба зі злочинністю, наркоманією та іншими негативними соціальними явищами. Проблема збереження миру. Особливості глобальних проблем. Міжнародний тероризм як загальнолюдська катастрофа. Внутрідержавний тероризм. Форми прояву тероризму та засоби терористичних актів.

3. Виникнення теорії геополітики та її сутність. Вплив географічного місцеположення країн на їх поведінку на міжнародній арені. Визначення геополітики та її різноманітні трактування. Функції геополітики: пізнавально-творча, інтеграційна, аналітично-рекомендаційна, ідеологічна. Три групи методів, які використовує геополітика: загальнонаукові, логічні, емпіричних досліджень. Структурні складовими геополітики : геоекономіка, геоекологія, геокультура. Закони геополітики: закон фундаментального дуалізму, закон посилення фактору простору в людській історії, закон синтезу суші і моря. Форми сучасного геополітичного протиборства: формаційне (соціально-економічним), цивілізаційне, інформаційне, військово-стратегічне (геостратегічне). Категорії геополітики. Інтерес як головна категорія геополітики. Типи інтересів. Війни як соціальне явище. Класифікація війн.