Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TP_METOD_yurid_denne.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
376.83 Кб
Скачать

Завдання

  • Хто є сторонами індивідуальних та колективних трудових спорів і який предмет цих спорів?

  • Чи на всіх підприємствах створюється КТС?

  • Чи є КТС обов’язковим первинним органом розгляду трудових спорів? Обґрунтуйте відповідь.

  • Які спори розглядаються безпосередньо в суді?

  • Як розмежовуються індивідуальні та колективні трудові спори?

  • В яких випадках діють обмеження на страйк?

  • Які правові наслідки законного і незаконного страйку?

  • У КТС, куди звернувся 21 червня 1998 р. технік Барсуков, у нього не прийняли заяви про скасування дисциплінарного стягнення, оголошеного йому директором організації 2 березня 1998 р. Барсукову пояснили, що до його звернення в КТС пройшло більш трьох місяців після оголошення стягнення. Барсуков мотивував це тим, що у квітні місяці був довгостроково хворий і в підтвердження послався на лікарняний лист. Однак голова КТС відмовився прийняти заяву в Барсукова. Чи правомірні дії голови КТС? Куди може звернутися Барсуков?

  • Електромонтер Соболєв був звільнений з роботи з п. 2 ст. 40 КЗпП на тій підставі, що він унаслідок недостатньої кваліфікації не виконував виробничі завдання. Соболєв звернувся в суд з позовом про поновлення на роботі, посилаючись на те, що був прийнятий на роботу електромонтером 4 розряду, що згодом кваліфікаційною комісією підприємства був змінений на 3, а це означало зміну умов його трудового договору. Однак адміністрація періодично давала йому завдання, тарифіковані по 4 розряду, з якими він і не справлявся. Яке рішення повинен винести суд?

  • До компетенції яких органів входить розгляд спорів:

  1. про поновлення на роботі за заявою працівника, звільненого за результатами випробування;

  2. між працівниками і профкомом про розмір допомоги н разі тимчасової непрацездатності;

  3. за заявою працівника про визнання недійсними умов трудового договору, що суперечать законодавству про працю;

  4. між власником і профкомом про перегляд і введення нових норм виробітку;

  5. між працівниками швейної фабрики і директором фабрики про невиплату заробітної плати за два місяці.

  • Капітан буксирного катеру Свиридов звернувся з позо­вом до районного суду про стягнення різниці: між окла­дом, встановленим йому при прийнятті на роботу в квітні 1994 р. і зниженим в січні 1998 р. наказом начальника бук­сирної служби. Районний суд справу припинив за непідвідомчістю. Чи правильна ухвала районного суду?

  • Колектив дитячого садка "Кораблик" Одеського порту звернувся з вимогою до керівництва порту про виплату за­боргованості по зарплаті за 3 місяці. Для вирішення спору була утворена примирна комісія, до якої увійшли директор дитячого садка та старший бухгалтер бухгалтерії порту, од­нак протягом тижня рішення комісією прийнято не було, і працівники дитячого садка оголосили батькам дітей про те, що дитячий садок працювати не буде у зв'язку із страйком. Чи правомірне рішення про проведення страйку? Який по­рядок його проведення?

  • Позивач Велетнев працював художнім керівником те­атру. Був звільнений за п. 1 ст. 40 КЗпП, тому що відмовив­ся від запропонованої в порядку працевлаштування посади режисера-постановника. Суд, куди позивач звернувся з ви­могою про поновлення в посаді, відмовив йому в задово­ленні позовних вимог, тому що скорочення штату дійсно мало місце, оскільки посада художнього керівника виклю­чена із штатного розкладу театру. Порядок розірвання тру­дового договору додержаний. Порушень при звільненні не допущено.

  • Суд, розглядаючи справу, встановив, що скорочення штату дійсно мало місце в театрі. Замість посади художньо­го керівника до штатного розпису введено дві нові поса­ди – директора театру і головного режисера театру, трудові обов'язки яких аналогічні за змістом. Яким має бути рішення суду?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]