Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TP_METOD_yurid_denne.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
376.83 Кб
Скачать

Завдання

  • Які гарантії при прийнятті на роботу встановлені законодавством?

  • Відмінність трудового договору від цивільно-правових угод.

  • Відмінність контракту від трудового договору.

  • В яких випадках укладається строковий трудовий договір?

  • В чому полягає значення трудової книжки?

  • Чи є обов’язковою письмова форма трудового договору та контракту?

  • Яким категоріям осіб не може бути відмовлено в прийнятті на роботу?

  • Дайте правову характеристику факультативних умов укладення трудового договору.

  • Для яких категорій осіб не може встановлюватися випробування при прийнятті на роботу?

  • У розпорядженні “Про порядок прийняття на роботу в апарат адміністрації області”, підписаному головою адміністрації області, вказувалося, що для вступу на роботу в апарат області потрібно представити наступні документи:

  1. трудову книжку;

  2. паспорт;

  3. диплом про освіту;

  4. характеристику з останнього місця роботи;

2) декларацію про доходи;

3) довідку лікаря про проходження попереднього медичного огляду;

4) довідку про забезпеченість житловою площею.

Чи передбачені ці документи законодавством про працю? Чи правомірне це розпорядження?

  • Козаков був прийнятий на роботу з місячним випробовним терміном; за вказівкою керівника він приступив до роботи з 12 квітня, хоча в наказі про прийняття на роботу датою початку роботи значилося 15 квітня. 14 травня з Козаковим був розірваний трудовий договір у зв'язку з тим, що він не витримав випробування. Чи правомірні дії керівника? Який порядок розірвання трудового договору при незадовільному результаті випробовування? Чи вправі працівник зі своєї ініціативи звільнитися в період випробного терміну?

  • При укладенні трудового договору з Борисовим про його роботу на посаді інженера-конструктора I категорії конструкторського бюро директор підприємства запропонував в договір включити наступні умови: про режим роботи; про розмір заробітної плати; про дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку; про зобов'язання Борисова протягом перших двох років роботи не використовувати щорічну або інші види відпусток (навчальну, по догляду за хворими членами родини й ін.); про зобов'язання не приймати участі в страйку; про зобов'язання не працювати за сумісництвом у іншого роботодавця. За згодою з Борисовим трудовий договір був укладений. Чи правомірні дії директора підприємства? Який порядок укладення трудового договору й у якій формі?

  • Директор підприємства відмовив у прийнятті на роботу підліткові 15-літнього віку, обґрунтовуючи свою відмову тим, що за законом особи, які не досягли 16 років можуть бути прийняті на роботу у виняткових випадках і тільки з попередньої згоди профкому. Чи правомірна відмова директора? Куди вона може бути оскаржена?

  • Слюсаря 3 розряду Ткаченка було прийнято на роботу в будівельне управління з тижневим строком випробування. На третій день роботи Ткаченко подав заяву про звільнення, в якій просив звільнити його з наступного дня, посилаючись на те, що строк випробування не закінчився, а тому він не зобов'язаний чекати закінчення двотижневого строку. Начальник будівельно­го управління запропонував Ткаченку пропрацювати з моменту подачі заяви два тижні, після чого його буде звільнено за власним бажанням. Як вирішити спір?

  • Сироквас в червні уклав з фірмою “Утекс” контракт, відповідно до якого він повинен був з 1 серпня приступити до робо­ти. Коли 1 серпня Сироквас відповідно до умов контракту вий­шов на роботу, виявилося, що наказ про його зарахування на роботу не видавався, директор перебуває в відпустці, на посаді, щодо якої укладено контракт, працює інший робітник, тому Сироквасу було відмовлено у наданні роботи за контрактом. Чи виникли трудові відносини Сирокваса з фірмою “Утекс”? Як Сироквас може захистити свої права?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]