Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lr2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
354.3 Кб
Скачать

3. Вибір інтервалів групування (рівних або нерівних).

При групуванні за кількісними ознаками виникає суттєве питання про вибір розміру інтервалів групування.

Інтервал ‑ значення кількісної групувальної ознаки, що перебуває в певних межах. Найменше значення ознаки, яке позначає інтервал, називається нижньою межею інтервалу, а найбільше  – верхньою.

Інтервали групувань можуть бути:

  • відкритими;

  • закритими.

Інтервали називаються закритими, якщо вони мають нижні та верхні межі. Відкритими називають інтервали, в яких вказано лише одну межу: верхню – у першого, нижню – в останнього. Потреба у відкритих інтервалах зумовлена високою варіацією (коливністю) досліджуваної ознаки.

Інтервали в структурних та аналітичних групуваннях можуть рівними і нерівними, в залежності від характеру розподілу одиниць сукупності за даною ознакою.

Рівні – це такі інтервали, які мають одну і ту саму величину в усіх виокремлених групах. Нерівні інтервали – це інтервали, величина яких різна в усіх виділених групах.

В соціально-економічній статистиці досить часто застосовують групування з нерівними інтервалами. Застосування нерівних інтервалів, які прогресивно збільшуються або зменшуються, зумовлено самою природою більшості соціально-економічних явищ, коли в нижчих групах велике значення мають навіть малі відмінності в показниках, а у вищих групах такі відмінності суттєвого значення не мають.

Групування, метою яких є утворення якісно однорідних груп використовують спеціалізовані інтервали. В таких групуваннях межа інтервалу встановлюється там, де відбувається перехід від однієї якості до іншої. Наприклад, групування дітей за віком, за характером відношення чоловічого населення до трудової діяльності тощо.

До нерівних інтервалів належать також довільні інтервали, величина яких залежить від характеру варіації групувальної ознаки і може бути визначена методом рівних частот.

У багатьох випадках рівномірність розподілу визначають за коефіцієнтом вирівнювання:

(1.2)

де ,‑ відповідно найбільше та найменше значення групувальної ознаки.

При сукупність можна групувати у ряд розподілу зрівними інтервалами.

Величиною (шириною) інтервалу групування називається різниця між максимальним і мінімальним значеннями ознаки в кожній групі.

4. Визначення та представлення величини (ширини) інтервалу.

Якщо варіація досліджуваної ознаки знаходиться в порівняно вузьких межах, а розподіл близький до нормального, то застосовують рівні інтервали.

Величину інтервалу при групуванні із застосуванням рівних інтервалів визначають наступним чином:

, (1.3)

де – величина інтервалу;

–максимальне значення ознаки;

–мінімальне значення ознаки;

‑розмах варіації;

–кількість груп.

Для представлення ширини інтервалу керуються наступним:

  • якщо величина інтервалу є числом з одним знаком до коми, її заокруглюють до десятих (0,375420,1);

  • якщо величина інтервалу має два знаки до коми, її заокруглюють до цілого числа (37,54238);

  • якщо величина інтервалу є три-, чотири- та більше-значним числом, її заокруглюють до найближчого числа, кратного 100 чи 50. (375,42400);

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]