Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lr2.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
354.3 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 2

Тема «Табличний та графічний методи зображення статистичних даних. Статистичне зведення та групування»

Мета роботи: поглиблення теоретичних знань й набуття навичок щодо здійснення зведення первинної статистичної інформації, вибору групувальної ознаки та інтервалу групування, визначення кількості груп, розрахунку величини інтервалу та узагальнюючих показників по утворених групах, складання макетів та повних статистичних таблиць на відповідність правилам побудови і застосування графічного методу статистичних даних.

Час виконання роботи – 4 години

1. Методичні вказівки щодо побудови статистичних таблиць

Статистичними таблицями називають спосіб раціонального, наочного, систематизованого викладу та аналізу цифрових характеристик суспільних явищ і процесів. Загальний вигляд макету статистичної таблиці наведено на рис. 1.1.

Таблиця № ‑ Заголовок таблиці – загальний заголовок

Зміст рядків

НАЙМЕНУВАННЯ ГРАФ

(верхні заголовки)

ПРИСУДОК

А

1

2

3

4

5

….

НАЙМЕНУВАННЯ РЯДКІВ

(бічні заголовки)

ПІДМЕТ

Підсумковий рядок

Підсумкова (графа)

колонка

Рисунок 2.1 – Макет таблиці (основа таблиці, заповнена заголовками (загальний, верхні і бічні)

За логічним змістом таблиця являє собою «статистичне речення», основними елементами якого є підмет і присудок. Підметом статистичної таблиці називається об’єкт, що характеризується цифрами. Присудок статистичної таблиці утворює систему показників, які характеризують об’єкт вивчення, тобто підмет таблиці.

Підмет таблиці переважно розташовується зліва й складає зміст рядків. Присудок таблиці, як правило, поміщається зверху й складає зміст колонок. Підмет і присудок інколи можуть мінятись місцями, тобто підмет таблиці розміщується не з лівого боку, а зверху.

Зовні статистична таблиця являє собою ряд горизонтальних і вертикальних ліній, які перетинаються і утворюють відповідно рядки та графи (колонки), в сукупності складаючи скелет таблиці. Утворені клітини заповнюють відповідною інформацією. Складену, але не заповнену цифрами таблицю називають макетом таблиці, тобто макет таблиці передбачає наявність назв підмета і присудка. Повна статистична таблиця – це макет таблиці, заповнений цифровим матеріалом. Прикладом оформлення згідно вимог стандартів є таблиця 2.1.

До побудови статистичної таблиці висуваються наступні вимоги:

1. Таблиця повинна бути компактною і містити тільки ті вихідні дані, що безпосередньо відображують досліджуване соціально-економічне явище в статиці й динаміці та необхідні для пізнання його сутності. Слід уникати другорядної інформації, що має обмежене відношення до даного об’єкта дослідження. Цифровий матеріал слід наводити таким чином, щоб при аналізі таблиці сутність явища розкривалася читанням рядків зліва направо та зверху вниз.

2. Перед наведенням таблиці в тексті робиться зноска на таблицю, після чого безпосередньо приводиться сама таблиця. Наведення таблиці починається зі слів «Таблиця» з абзацного відступу, далі вказується номер таблиці без знака номера, далі ставиться тире й записується назва таблиці. Нумерація таблиць може проводитися в межах розділів і бути складною. Наприклад, таблиця 1.1, тобто перша таблиця 1-го розділу тексту. Якщо на даній сторінці недостатньо місця для наведення таблиці то вона наводиться на наступній сторінці з самого її початку

3. Заголовок таблиці, назви граф (колонок) і рядків повинні бути чіткими, короткими, лаконічними, являти собою закінчене ціле, що органічно вписується в зміст тексту. Якщо назва таблиці складається з двох і більш речень, крапка ставиться з метою відокремлення речень одне від одного, але не після останнього. Слід уникати значної кількості крапок та ком у назві таблиці та її граф, що ускладнюють процес її читання. У заголовках граф (колонок) допускаються крапки тільки при необхідних скороченнях.

Таблиця 2.1 ‑ Офіційний курс гривні до іноземних валют, встановлений Національним банком України, середній за ІІ квартал 2009 року, грн.

Назва валюти

Місяць

квітень

травень

червень

А

1

2

3

австралійський долар

469,62

472,20

461,24

англiйський фунтів стерлінгів

1000,55

979,33

952,84

азербайджанський манат

608,35

603,25

593,04

білоруський рубль

0,02

0,02

0,02

датська крона

106,73

103,97

101,03

доларів США

505,00

498,56

485,19

Продовження таблиці 2.1

А

1

2

3

естонська крона

50,89

49,58

48,16

ісландська крона

6,81

6,63

6,15

канадський долар

498,08

498,98

478,10

казахстанський тенге

4,19

4,14

4,02

латвійський лат

1141,65

1110,51

1072,38

литовський літ

230,60

224,67

218,23

молдавський лев

48,23

48,18

48,07

норвезька крона

100,01

98,46

94,36

польський злотий

231,25

227,25

223,32

російський рубль

2,15

2,10

2,05

Загальний заголовок до таблиці слід будувати таким чином, щоб відобразити у ньому об’єкт, ознаку, місце та час дій. Тому назва таблиці має будуватися таким чином, щоб відповідати на запитання: «Хто чи що, де та коли?». Заголовки пишуться повністю без скорочень. Заголовки граф (колонок) таблиці починають з великої літери, а підзаголовки – з малої, якщо вони складають одне речення з заголовком.

4. Інформація, розташовувана в графах (колонках) таблиці, завершується підсумковим рядком. Існують різні способи з’єднання граф з їх підсумком:

  • рядок «Всього» або «Разом» завершує статистичну таблицю;

  • підсумковий рядок розташовується першим рядком таблиці і з’єднується із сукупністю її доданків словами «У тому числі», які записують у скороченому вигляді: «у т.ч.:»

У групових та комбінаційних таблицях завжди необхідно давати підсумкові графи (колонки) і рядки.

5. У досить великих таблицях (за кількістю наведених рядків) доцільно залишати подвійний проміжок після кожних п’яти (і далі кратних п’яти) рядків, що сприяє зручності читання та аналізу таблиці.

6. Якщо назви окремих граф (колонок) повторюються між собою, містять повторювані терміни або несуть єдине змістовне навантаження, то до них, необхідно застосовувати загальний об’єднуючий заголовок. Даний прийом використовується як для підмета, так і для присудка таблиць.

7. Якщо рядки або графи (колонки) таблиці виходять за межі формату сторінки, таблицю поділяють на частини, розміщуючи одну частину під одною, або поруч, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку, повторюючи в кожній частині таблиці її головку й боковик.

При поділі таблиці на частини допускається її головку або боковик заміняти відповідно номерами граф чи рядків, нумеруючи підмет великими літерами, а присудок ‑ арабськими цифрами у першій частині таблиці.

Слово «Таблиця __» вказують один раз зліва над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть: «Продовження таблиці __» з зазначенням номера таблиці.

8. Графи (колонки) та рядки повинні містити одиниці виміру, відповідні показникам присудка з використанням загальноприйнятих скорочень.

9. Вирівнювання найменувань рядків слід здійснювати по лівому краю, заголовків граф (колонок) та показників присудку – по центру клітинок. Числа в таблиці також відцентровуються й розміщуються одне під одним: кома під комою, знак під знаком, зберігаючи їх розрядність.

10. Числа, за можливості, необхідно округлювати, причому в межах одного й того самого рядка чи графи — з однаковим ступенем точності.

11. Відсутність даних у таблиці позначається відповідно до причин:

  • якщо клітинку таблиці, передусім підсумкову, не доцільно заповнювати, ставиться знак «×»;

  • коли явище відбулося, але про нього немає відомостей, ставляться три крапки «...» або скорочені слова «н. від.»;

  • відсутність самого явища позначається тире « ‑ »;

  • якщо явище відбулося у вимірах, менших за прийняті, записують (0,0) або (0,00).

12. Якщо потрібна додаткова інформація, певні уточнення цифрових даних, до таблиці додається примітка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]