Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Папка.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
53.3 Кб
Скачать

2. Реєстраційні документи тов «Калина»

2.1. Статут тов «Калина»

Статут підприємства — це офіційно зареєстрований документ, який визначає форму власності підприємства, сферу його діяльності, спосіб управління та контролю, порядок утворення майна підприємства й розподілу прибутку, порядок реорганізації підприємства та інші положення, які регламентують діяльність юридичної особи.

Це установчий документ, на основі якого діє підприємство. Статут затверджується власником (власниками) майна, а для державних підприємств — власником майна за участютрудового колективу

Статут підприємства — це його мала конституція, його основний закон.

Завдання статуту — дати найбільш повне уявлення про пра­вовий статус підприємства (фірми) як самостійного суб'єкта підприємницької діяльності, що має всі права юридичної особи, про його внутрішній механізм управління і самоуправління, режим формування та розпорядження його коштами і при­бутком. Таке призначення статуту виявляється і в його струк­турі, яка, як правило, складається з таких розділів (статей), як:

1. найменування та місцезнаходження фірми;

2. загальні положення;

3. предмет, цілі та напрямки діяльності фірми;

4. юридичний статус фірми;

5. зовнішньоекономічна діяльність;

6. майно фірми;

7. фонди фірми;

8. виробничо-господарська діяльність;

9. прибуток фірми та його розподіл;

10. відшкодування збитків;

11. органи управління та контролю фірми;

12. організація й оплата праці;

13. компетенція і повноваження органів трудового колективу;

14. облік та звітність;

15. припинення діяльності фірми (реорганізація та ліквідація).

Усі ці розділи повинні міститися в статутах усіх видів підприємств, незалежно від їх організаційних форм власності. Водночас вони можуть об'єднуватися, а «наповнення» цих розділів конкретними положеннями залежить від виду підприєм­ства, вимог та бажань власників-засновників.

Організація підприємства, якщо кількість осіб, які бажають його заснувати, двоє або більше, починається з розробки та прийняття установчого договору.

2.2. Протокол установчих зборів тов «Калина»

Протокол — це один з найпоширеніших документів колегіальних органів. У ньому фіксують хід і результати проведення зборів, конференцій, засідань, нарад. У протоколах відбиваються всі виступи з питань, що розглядаються, і рішення, ухвалені в результаті обговорення. Вони оформляються на підставі записів і стенограм, зроблених у ході засідань. Протокол веде секретар або інша спеціально призначена особа.

Протокол установчих зборів – це документ, щодо реєстрації присутніх учасників зборів та засновника, який ведеться з метою запису усіх обговорюваних питань та їх вирішення у письмовій формі.

Протокол загальних зборів акціонерного товариства складається протягом 10 днів з моменту закриття загальних зборів та підписується головуючим і секретарем загальних зборів.

До протоколу загальних зборів акціонерного товариства заносяться відомості про:

  1. дату, час і місце проведення загальних зборів;

  2. дату складення переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах;

  3. загальну кількість осіб, включених до переліку акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах;

  4. загальну кількість голосів акціонерів - власників голосуючих акцій товариства, які зареєструвалися для участі у загальних зборах (якщо певні акції є голосуючими не з усіх питань порядку денного - зазначається кількість голосуючих акцій з кожного питання);

  5. кворум загальних зборів (якщо певні акції є голосуючими не з усіх питань порядку денного - зазначається кворум загальних зборів з кожного питання);

  6. головуючого та секретаря загальних зборів;

  7. склад лічильної комісії;

  8. порядок денний загальних зборів;

  9. основні тези виступів;

  10. порядок голосування на загальних зборах (відкрите, бюлетенями тощо);

  11. підсумки голосування із зазначенням результатів голосування з кожного питання порядку денного загальних зборів та рішення, прийняті загальними зборами.

Протокол загальних зборів, підписаний головою та секретарем загальних зборів, підшивається, скріплюється печаткою товариства та підписом голови виконавчого органу товариства (у разі колегіального виконавчого органу) або одноособового виконавчого органу.