Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_z_fakhu.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Розділ 3. Аналіз основних функцій менеджменту

Найважливішою функцією менеджменту на даному підприємстві, як на будь-якому іншому, є функція планування. Для початку розглянемо, що ж таке планування. Під плануванням розуміють вид управлінської діяльності, який визначає перспективу та майбутній стан організації. З його допомогою створюється орієнтир майбутньої діяльності організації. Функція планування припускає рішення двох глобальних питань: якими повинні бути цілі організації і що повинні робити члени організації, щоб їх досягти. На досліджуваному підприємстві використовується стратегічне, тактичне та оперативне планування.

Стратегічне планування – різновид управлінської діяльності, який полягає в різновиді комплексу заходів, пов’язаних із визначенням стратегії діяльності організації, тобто комплексного плану перспективного розвитку організації. Стратегічне планування безпосередньо пов’язане з визначенням місії і цілями організації. Місія – це чітко виражена причина існування організації, а цілі – це конкретно очікуваний стан організації.

Місією КП «Райкоопринкторг» є надання послуг ринку, заготівля сільськогосподарської продукції та сировини, виробництво товарів народного споживання, забезпечення потреб споживчої кооперації в товарах народного споживання, задоволення попиту населення на товари народного споживання в широкому асортименті і належної якості, організація побутового обслуговування населення, раціональне використання наявних фінансових, матеріальних та трудових ресурсів, виробничих потужностей, надання послуг для інших підприємств, тощо.

Тактичне планування – це процес прийняття рішень про те, як повинні бути розподілені ресурси організації для досягнення стратегічних цілей.

Оперативне планування – це майже теж саме, що й тактичне планування. Під оперативним плануванням розуміють також процес складання бюджету організації.

Функція організації являє собою процес ство­рення структури підприємства, яка дає можливість людям ефективно працювати разом для досягнення його цілей. Дану функцію слід розглядати в двох основних аспектах: перший — це ділення підприємницької організації на підрозділи у відповідності з їх цілями та стратегіями, а другий – це взаємовідносини повноважень, які з'єднують вище керівництво з нижчими рівнями працюючих і забезпечують можливості розподілу та координації завдань.

Засобом, за допомогою якого керівництво налагоджує від­носини між рівнями повноважень, виступає делегування. Делегування — це передача завдань і по­вноважень особі, яка приймає на себе відповідальність за їх виконання. Для прикладу, головний інженер "Сатанівської ДЕД" делегує майстру дільниці повноваження щодо управління процесом поточного ремонту певної ділянки дороги. Але за результати, перш за все, має відповідати директор.

Лінійні повноваження – це повноваження, що передаються безпосередньо від начальника до підлеглого і далі до іншх підпорядкованих. Саме лінійні повноваження надають керівникові законну владу для спрямування своїх безпосередніх підлеглих на досягнення поставленої мети.

Керівник по КП «Райкоопринкторг» володіє лінійними повноваженнями (як і на будь-яких інших організаціях), він має також право приймати певні рішення і діяти у певних питаннях без узгодження з іншими керівниками у встановлених організацією, законом або звичаєм межах.

Щодо функціональних повноважень, то розрізняють наступні їхні види:

  • Рекомендаційні – спрямовані на вироблення певних рекомендацій.

  • Обов’язкові – узгодження перед прийняттям якогось рішення.

  • Паралельні – рішення функціонального керівника діють одночасно і незалежно з рішеннями лінійного керівника.

Функціональний керівник може накладати вето на рішення лінійного керівника. Їх запроваджено з метою підвищення рівня контролю і попередження помилок і зловживань. Функціональні повноваження на підприємстві виконує головний бухгалтер.

Функція мотивації. Мотивація розглядається як процес спонукання людини або групи людей до досягнення цілей організації і включає в себе мотиви, інтереси, потреби, захоплення, мотиваційні установки або диспозиції, ідеали і т. п. У широкому розумінні мотивація іноді визначається як детермінація поведінки взагалі.

По КП «Райкоопринкторг» управлінським працівникам нараховується посадовий оклад, який закріплений за кожним працівником. Робітникам підприємства нараховується оклад залежно від тарифної ставки, за якою працює робітник. Потім нараховуються доплати за понаднормову роботу, за роботу в вихідні дні, також нараховуються премії за перевиконання плану. Премії працівникам нараховуються за наступним принципом: спочатку додаються премії за виконання та перевиконання плану, потім множаться на відсоток виконання плану, після чого діляться на 100 %. Відсоток виконання плану розраховується як відношення різниці фактичного і планового обсягу поділеного на плановий обсяг.

На підприємстві також приділяється увага моральному стимулюванню працівників. При цьому вплив моральних стимулів на працівників багато в чому залежать від віку, кваліфікації, стажу роботи на підприємстві, рівня свідомості тощо. Усе це враховується при здійсненні розробки умов заохочення працівників підприємства. Моральні стимули розрізняються набором елементів, які формують просторову та тимчасову визначеність оціночної інформації про людину і які називаються елементами стимулюючого механізму. Ці елементи можна розділити на внутрішні та зовнішні.

До внутрішніх елементів відносяться: зміст, текст про заслуги і вид носія – трудова книжка, свідоцтво, посвідчення, бланк; фотографія.

До зовнішніх: назва стимулу, офіційний статус, процедура вручення, частота застосування, естетичні достоїнства. Вони впливають на авторитет, значимість, фактичний статус.

Функція контролю. Процес контролю складається із запровад­ження стандартів, виміру фактично досягнутих результатів значно відрізняюються від запроваджених стандартів. Конт­роль — це процес забезпечення досягнення підприємниць­кою організацією своїх цілей.

Керівники починають впроваджувати функцію контролю з того моменту, коли вони сформулювали цілі і завдання та створили підприємницьку організацію. Без контролю утво­рюється хаос і об'єднати діяльність будь-яких груп стає не­можливим. Контроль є невід'ємним елементом самої суті всякої організації. Одна із найважливіших особливостей кон­тролю, яку слід враховувати керівникам в першу чергу, пол­ягає в тому, що контроль повинен бути всеохоплюючим. Кожний керівник, незалежно від свого рангу, повинен здій­снювати контроль як невід'ємну частину своїх посадових обов'язків.

Дана функція на КП «Райкоопринкторг» представлена трьома видами контролю: попередній, поточний та заключний.

Попередній контроль на досліджуваному підприємстві реалізується через правила, процедури, поведінку тощо щодо фактичного початку роботи і дає змогу оцінити якість ресурсів, які використовує організація у своїй діяльності. Увага звертається на те, щоб не допустити на підприємство такі ресурси (сировину, обладнання, людей), які можуть завадити досягненню його цілей. Поточний контроль на КП «Райкоопринкторг» здійснюється безпосередньо в ході виконання роботи. Увага звертається на якість виконання робіт. Найчастіше об’єктом поточного контролю є підлеглий, а сам він традиційно відноситься до повноважень безпосереднього керівництва. Як правило, він здійснюється не одночасно з виконанням роботи, а після певного етапу. В процесі його проведення використовується система зворотного зв’язку, яка передбачає надання інформації виконавцем щодо змісту і обсягу виконаної роботи керівництву. Зворотній зв’язок працює у вигляді періодичної звітності, що надсилається керівництву.

При заключному контролі фактичні результати порівнюються із запланованими. Порівнюючи фактичні результати із запланованими, керівництво має можливість оцінити, наскільки правильно було складено плани, що дає можливість ефективно здійснювати функцію мотивації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]