Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_z_fakhu.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
436.74 Кб
Скачать

Розділ 2. Аналіз кадрового забезпечення апарату управління

Щодо кадрового забезпечення будь-якого підприємства, то найбільш важливим елементом продуктивних сил і головним джерелом розвитку економіки є люди, тобто їхня майстерність, освіта, підготовка, мотивація діяльності. Існує безпосередня залежність конкурентоспроможності економіки, рівня добробуту населення від якості трудового потенціалу персоналу підприємств та організацій даної країни. Персонал підприємства формується та змінюється під впливом внутрішніх (характер продукції, технології та організації виробництва) і зовнішніх (демографічні процеси, юридичні та моральні норми суспільства, характер ринку праці тощо) факторів.

Для характеристики кадрового забезпечення (працівників) підприємства можна використовувати такі поняття: персонал, керівники, спеціалісти, службовці.

Персонал підприємства — це сукупність постійних працівників, що отримали необхідну професійну підготовку та (або) мають досвід практичної діяльності.

Керівники – це працівники, що займають посади керівників підприємств та їхніх структурних підрозділів. До них належать директори (генеральні директори), начальники, завідувачі, керуючі, виконроби, майстри на підприємствах, у структурних одиницях та підрозділах; головні спеціалісти (головний бухгалтер, головний інженер, головний механік тощо), а також заступники перелічених керівників.

Категорія спеціалісти об'єднує працівників, які виконують інженерно—технічні та економічні роботи, мають вищу освіту (інколи дві і більше), здатні приймати неординарні інженерні рішення (інженери, технологи, економісти).

Категорія службовців об'єднує працівників, які здійснюють підготовку та оформлення документів, облік та контроль, господарське обслуговування. До них належать в основному особи із середньою, середньою спеціальною освітою (касири, діловоди, секретарі та ін.).

Далі проведемо аналіз кадрового складу апарату управління КП “Райкоопринкторг”.

Таблиця 2.1 – Кадровий склад апарату управління

Категорія працівників

Рік

Темп зростання до базового року (%)

2009

2010

2011

Управлінських працівників - всього, чол.

38

38

38

100,00

100,00

з них:

_ керівники

7

7

7

100,00

100,00

_ спеціалісти

3

3

3

100,00

100,00

_ службовці

28

28

28

100,00

100,00

З даної таблиці можна помітити, що кадровий склад апарату управління на підприємстві у всіх аналізованих періодах не змінювався.

На досліджуваному підприємстві працюють люди різних вікових категорій. Далі проведемо характеристику вікового складу апарату управління на підприємстві за аналізовані періоди.

Таблиця 2.2 – Віковий склад працівників КП «Райкоопринкторг» за 2011 рік

Категорія працівників

До 30 років

31-40 років

41-50 років

51-60 років

Більше 60 років

Керівники

-

 6

-

1

Спеціалісти

2

1

-

Службовці

 -

18

10

-

З таблиці 2.2 видно, що в досліджуваному періоді присутні працівники майже усіх вікових категорій. Лише немає співробітників віком більше 60 років. Можна помітити, що більшість працівників віком від 31 до 40 років (15 чоловік), також є два молодих спеціаліста (до 30 років), 10 співробітників вікової категорії віком від 41 до 50 років та один керівник – віком від 51 до 60 років. Також зміни даного показника можна спостерігати на рис. 2.1.

Рис. 2.1 – Віковий склад працівників.

Отже, з наведених даних таблиць вікового складу працівників, можна сказати, що на підприємстві працюють управлінці майже усіх вікових груп. В загальному, варто зазначити, що в організації є більше вікових працівників, а ніж молодих, що в деякій мірі є негативним моментом.

Щодо освітнього рівня працівників КП «Райкоопринкторг», то варто зазначити, що тут працюють освітчені та кваліфіковані фахівці, хоча не всі з них мають повну вищу освіту.

Таблиця 2.3 – Освітній рівень працівників КП «Райкоопринкторг»

Категорія працівників

Повна середня освіта

Професійно-технічна освіта

Базова вища освіта

Повна вища освіта

Керівники

 -

 -

2

5

Спеціалісти

 -

1

1

1

Службовці

 -

9

9

-

Отже, на даному підприємстві більшість управлінських працівників мають базову вищу освіту. Варто зауважити, що на підприємстві немає працівника, який би не мав хоча б професійно-технічної освіти. Також організація відправляє своїх працівників на курси підвищення кваліфікації, допомагає у здобутті працівниками повної вищої освіти.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]