Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Программа по психологии.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
281.6 Кб
Скачать

Передмова

Суттєвим чинником в становленні особистості майбутнього управлінця є ґрунтовне оволодіння ним психологічними знаннями. Засвоєння основних понять, положень та концепцій з психології як галузі наукового знання сприяє поглибленню загальної та психологічної культури студентів, формуванню в них сучасних уявлень про психіку та свідомість людей, їх рівні, складові, функціонування, розвиток; дозволяє розширити та поглибити знання про індивідуальні можливості пізнання людиною світу та самого себе, зрозуміти психічні феномени та явища, використовувати отримані знання та вміння в особистісній та професійній життєдіяльності.

Знання психологічних і психофізіологічних закономірностей та механізмів дозволяють як розуміти, так і прогнозувати свою поведінку та поведінку інших людей. Це дозволить майбутньому управлінцю ефективно взаємодіяти та вирішувати професійні проблеми з людьми, які відрізняються різним інтелектуальним рівнем розвитку, емоційними та психічними станами, темпераментом тощо. Вивчення психології потрібне майбутньому управлінцю для підвищення професіоналізму власної професійної діяльності, налагодження стосунків між членами трудового колективу, використання особистісного потенціалу для кар’єроорієнтованного та духовного розвитку. Крім того, знання основних положень психології діяльності та спілкування необхідно фахівцю з управління для побудови ефективного професійного спілкування в організації.

Робоча програма розрахована на студентів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки бакалавра, напрям підготовки «Менеджмент», професійне спрямування «Менеджмент невиробничої сфери», «Менеджмент природоохоронної діяльності», «Менеджмент інноваційної діяльності». Програма побудована згідно вимогам кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджена з примірною структурою змісту навчальної дисципліни, рекомендованою Європейською кредитно-модульною системою (ECTS).

Мета і завдання дисципліни «Психологія», її місце у навчальному процесі

  1. Мета вивчення дисципліни «Психологія»

Мета навчального курсу «Психологія» полягає у створенні системи уявлень про психічні явища, зокрема загальні закономірності, механізми становлення, функціонування та розвитку психічних пізнавальних процесів, властивостей, станів та утворень особистості, динамічних особливостей групи; формування вмінь застосовувати знання з психології на практиці.

Предмет: механізми виникнення та функціонування психічного відображення, структура психіки людини, формування особистості та внутрішньогрупових відносин у процесі життєдіяльності, закономірності перебігу окремих психічних явищ та їх взаємозв’язок.

Основними завданнями вивчення дисципліни є:

  • сформувати систему теоретико-методологічних знань з проблем психологічної науки і практики;

  • пізнання структурних елементів психіки – психічних пізнавальних процесів, властивостей, станів і утворень на рівні відтворення і тлумачення для практичного застосування та втілення в процесі фахової діяльності майбутнього спеціаліста.

У результаті вивчення дисципліни студентповинен знати:

  • структуру психологічного знання;

  • методолого – категоріальний апарат психології;

  • психологічну характеристику та закономірності функціонування психічних пізнавальних процесів, властивостей, станів і утворень особистості;

  • закономірності, концепції та фактори формування особистості;

  • психологічні концепції теорії діяльності та її основні компоненти;

  • закономірності формування і функціонування групи;

повинен уміти:

  • застосовувати категоріальний апарат психології в системі професійного навчання і практичної діяльності;

  • сприймати науково обґрунтовану психологічну інтерпретацію структурних елементів психіки особистості;

  • усвідомлювати власну психічну сферу;

  • визначати психологічну структуру особистості;

  • визначати темперамент та схильності клієнта;

  • аналізувати різноманітні види діяльності; пізнавати рівень розвитку психічних пізнавальних процесів у особистості;

  • застосовувати набуті знання на практиці.

Основні компетенції, якими мають оволодіти студенти в процесі вивчення курсу:

  • психологічна компетентність як знання особливостей поведінки людей в звичайних, та стресових ситуаціях;

  • соціальна компетентність як комунікативні знання та первинні вміння самоуправління та управління поведінкою людей з різними емоційними станами в процесі взаємодії, груповим впливом;

  • професійна компетентність як знання та вміння складання характеристик людей на основі застосування психологічних методів дослідження;

  • мотиваційна компетентність як прагнення до самовдосконалення, професійної майстерності.

Методологія вивченнядисципліни і оцінювання знань студентів заснована на індивідуально-диференційованому та особистісно-орієнтованому підходах щодо організації навчання, зокрема самостійної роботи студентів; їх творчому оволодінню професією згідно вимог кредитно-модульної системи навчання.