Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BGD / T 8 / Т.8_PZ.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

Гепатит с

Гепатит С (ГС) – вірусний гепатит з парентеральним механізмом передачі, характеризується легшим перебігом, ніж гепатит В, схильністю до частої хронізації процесу.

Етіологія. Збудник ГС – дрібний вірус, РНК-вмісний. Морфологія не вивчена, так як до цього часу не отриманий препарат віруса.

За європейською класифікацією виділяють 1а, 1в, 1с, 2а, 2в, 2с, 3а, 3в, 4а, 5а, 6а варіанти геному НСV. Можливо, генотип віруса визначає тяжкість захворювання і чутливість до інтерферонотерапії. Особливістю НСV є здатність до тривалої персистенції в організмі, що обумовлює високий рівень хронізації.

Епідеміологія. Джерелом інфекції є людина, хвора на гострий або хронічний ГС. Механізм передачі як і при інших парентеральних гепатитах: з кров’ю і її продуктами, ін’єкційний, статевий, внутрішньосімейний. Вертикальний шлях передачі відіграє незначну роль.

Гепатит д

Дельта гепатит – вірусний гепатит з парентеральним механізмом передачі, викликається дефектним вірусом, характеризується тяжким перебігом і несприятливим прогнозом.

Історична справка. ВГД став відомий з 1977 року. Італійський вчений М. Rizzetto при вивченні біоптатів печінки хворих на хронічний гепатит В (НBsAg+) в ядрах гепатоцитів виявив раніше не відомий антиген. Спочатку передбачали, що це 4-й антиген віруса В (по аналогії з відомими антигенами HBs, HBc, HBe). Тому він був названий 4-ю буквою грецького алфавіту – дельта. Потім з’ясувалося, що мова йде про новий вірус, який дістав назву віруса Д (дельта). Відповідно і захворювання названо вірусним гепатитом Д (дельта), дельта вірусною інфекцією, Д-інфекцією.

Для реплікації ДНV необхідний НВsAg, тому дельта-інфекція ніколи не є самостійною, вона завжди розвивається на фоні НВV-інфекції. Біля 5% носіїв НВs-антигену в світі (15 млн. чоловік) інфіковані НДV. У хворих з фульмінантним перебігом гепатиту В Д-інфекція виявляється в 76,2%.

Етіологія. Морфологічно НДV має сферичну форму діаметром 35-37 нм, РНК-вмістимий. Вірус Д сам по собі є дефектним, він не здатний до самостійної реплікації в організмі людини, необхідний НВsAg НВV. Тому НДV називають вірусом-паразитом, сателлітом, супутником.

Епідеміологія. Основним джерелом збудника Д-інфекції є особи з хронічними формами НВ-інфекції, одночасно інфіковані Д-вірусом. Механізм передачі НД-інфекції такий як і при НВ-інфекції. Сприятливість до дельта-інфекції різних людей неодинакова. Найбільш чутливі до неї хворі на гостру або хронічну форми ГВ, особливо хронічні носії НВs-антигена. Попавши в організм носія НВV, вірус Д знаходить умови для своєї реплікації, так як зразу “одягається” в оболонку із НВs-антигена.

Положення про розслідування та облік нещасних випадків на виробництві

ПОЛОЖЕННЯ про порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві від 21 серпня 2001 р. N 1094

1. Дія цього Положення поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності на осіб, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, які є власниками цих підприємств або уповноваженими ними особами, фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які відповідно до законодавства використовують найману працю (далі - роботодавці), на осіб, які забезпечують себе роботою самостійно за умови добровільної сплати ними внесків на державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також на осіб, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, які працюють на умовах трудового договору (контракту), проходять виробничу практику або залучаються до праці (далі - працівники).

5. Розслідуванню підлягають раптові погіршення стану здоров'я, поранення, травми, у тому числі отримані внаслідок тілесних ушкоджень, заподіяних іншою особою, гострі професійні захворювання і гострі професійні та інші отруєння, теплові удари, опіки, обмороження, утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, інші ушкодження, отримані внаслідок аварій, пожеж, стихійного лиха (землетруси, зсуви, повені, урагани та інші надзвичайні події), контакту з тваринами, комахами та іншими представниками фауни і флори, що призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення потерпілого на іншу (легшу) роботу терміном не менш як на один робочий день, а також випадки смерті на підприємстві (далі - нещасні випадки).

До гострих професійних захворювань і гострих професійних отруєнь належать випадки, що сталися після одноразового (протягом не більше однієї робочої зміни) впливу небезпечних факторів, шкідливих речовин.

Гострі професійні захворювання спричиняються дією хімічних речовин, іонізуючого та неіонізуючого випромінювання, значним фізичним навантаженням та перенапруженням окремих органів і систем людини. До них належать також інфекційні, паразитарні, алергійні захворювання тощо.

Гострі професійні отруєння спричиняються в основному шкідливими речовинами гостроспрямованої дії.

6. За висновками роботи комісії з розслідування визнаються пов'язаними з виробництвом і складається акт за формою Н-1 про нещасні випадки (додаток 1), що сталися з працівниками під час виконання трудових (посадових) обов'язків, у тому числі у відрядженнях.

СХВАЛЕНО

розпорядженням Кабінету Міністрів України

від 24 червня 2006 р. N 354-р

Соседние файлы в папке T 8