Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 4 курс.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
713.22 Кб
Скачать

3. Фізико-хімічні властивості, основні закономірності поведінки в організмі, токсична дія представників хос і фос. Характеристика хос.

Хімічна будова. ХОС різні за хімічною будовою, але їх поєднує наявність атомів хлору в органічній молекулі. Всі ХОС можна підрозділити на три групи:

• Група ДДТ

•Група гексахлорциклогексану (гексахлорану)

• Група поліхлорциклодієнів

Гептахлор

Фізико-хімічні властивості. ХОС - тверді речовини, не розчиняються або незначно (слабко) розчиняються у воді, добре - в органічних розчинниках, леткі, дуже стійкі сполуки: не руйнуються при кип'ятінні, навіть у присутності соди. ХОС ліпідорозчинні неелектроліти.

Встановлено, що після 7 років обробки ґрунту в ньому ще зберігається 29 % первинної кількості ХОС, в другому випадку було визначено 80 % вихідної кількості. ДДТ і деякі інші ХОС можуть зберігатися в ґрунті 10 і більш років. (Стійкість у навколишньому середовищі називають персистентністю). Такі ХОС, як ДДТ, альдрин, дилдрин заборонені для використання. Заборона на застосування ДДТ у сільському господарстві СРСР була введена у 1968 р.

Основні закономірності поведінки в організмі. В організм ХОС надходять через рот з їжею і водою, через дихальні шляхи з повітрям, через шкіру при контакті з препаратами, проникають через плаценту від матері до дитини.

Приклади отруєння ХОС.

У літературі описаний випадок отруєння жінки і двох її дітей у віці 1 року і 7 років компотом, звареним з ягід смородини й аґрусу, зібраних з кущів, оброблених ДДТ. Дитина 7 років загинула при явищах гіпертермії і клоніко-тонічних судорогах. Стан однорічної дитини залишався важким протягом 4 днів, а потім поступово покращився. Мати видужала на шосту добу.

Описаний випадок смертельного отруєння робітника, пролившого собі на одяг суспензію хлордану.

Розподіл в організмі. ХОС накопичуються в тканинах і органах, створюючи в них «депо» пестицидів, в основному в жирових тканинах. З «депо» ХОС можуть надходити в кров протягом тривалого часу (іноді до декількох років).

Метаболізм. ХОС в організмі піддаються перетворенням, наприклад: гептахлор перетворюється в епокис гептахлору, котрий володіє ще більшою токсичністю, ніж нативна сполука, ДДТ втрачає хлор - перетворюється в ДДЕ, потім окислюється з утворенням дихлордифенілоцтової кислоти (ДДО).

Хімізм процесів метаболізму.

Епокись гептахлору

Виділення. ХОС з організму виділяються із сечею, калом, грудним молоком. У зв'язку з останнім можливо отруєння дітей грудного віку материнським молоком.

Механізм токсичної дії на організм людини до кінця не з'ясований. Думають, що початковим фактором дії ХОС служить гноблення ферментних систем організму. Відбувається ушкодження мембран клітин внаслідок переокислення ліпідів; порушення обмінних процесів.

Смертельна доза ХОС коливається від 5 до 60 р.

Характеристика фос

Найбільш перспективною і широко використовуваною групою пестицидів є група ФОС -- фосфоровмісних органічних сполук.

Хімічна будова ФОС. Всі ФОС є ефірами фосфорних кислот: фосфорної, тіофосфорної, дитіофосфорної, фосфонової, пірофосфорної.

Наприклад:

Фізико-хімічні властивості ФОС. Більшість ФОС при кімнатній температурі - речовини рідкі. Мсдоподібної консистенції, жовтуватого кольору, добре розчиняються в органічних розчинниках, погано у воді, леткі. Неочищені препарати мають сильний часниковий запах. Деякі речовини кристалічні, розчиняються у воді, наприклад, хлорофос.

ФОС легко піддаються гідролізу, особливо в лужному середовищі. .Наприклад, трихлорметафос при нагріванні з розчином гідроксиду калію і натрію поводить себе таким чином:

Можливі зміни ФОС під дією ферментів організму з утворенням більш токсичних продуктів в результаті окислення.

В жорстких умовах окислення йде більш глибоко - до утворення неорганічних сполук:

Для похідних тіофосфорної кислоти характерна тіон-тіольна ізомерія: