Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.08.2019
Размер:
81.41 Кб
Скачать

ЛЕКЦІЯ 1: соціальна медицина та організація охорони здоров’я як наука і предмет викладання. значення для практики охорони здоров’я.

План лекції:

  1. Зміст і місце соціальної медицини та організації охорони здоров’я як предмету викладання і наукової дисципліни серед медичних наук у системі освіти та практичній діяльності лікаря.

  2. Історія виникнення і розвитку, видатні діячі соціальної медицини та організації охорони здоров’я в Україні та інших країнах.

  3. Основні методи соціальної медицини та організації охорони здоров’я.

  4. Статистика, її роль у медицині та охороні здоров’я. Предмет і зміст.

  5. Застосування статистичного методу в медико-біологічних дослідженнях. Організація статистичного дослідження.

Соціальна медицина і організація охорони здоров'я - це наука, яка вивчає вплив чинників соціального середовища на здоров'я населення і обґрунтовує заходи впливу на них шляхом оптимізації охорони здоров'я і медичної допомоги.

Соціальна медицина і організація охорони здоров¢я як предмет викладання складається з розділів:

  • медична статистика;

  • здоров¢я населення і чинники, що на нього впливають;

  • система охорони здоров¢я та медико-санітарної допомоги.

Основні завдання соціальної медицини та організації охорони здоров’я:

  • Системний аналіз показників стану здоров’я населення в цілому та окремих груп населення.

  • Наукове виявлення умов і чинників, які впливають на стан здоров’я різних груп населення.

  • Розробка напрямків охорони здоров’я населення та визначення принципів системи охорони здоров’я, її теоретичних та організаційних основ.

  • Системний аналіз діяльності органів та закладів охорони здоров’я як наукове обґрунтування реформування та реструктуризації системи, тобто створення найраціональніших структур та найефективніших форм організації роботи.

  • Створення різнострокових прогнозів, планів та програм розвитку системи охорони здоров’я і підтримання належного рівня здоров’я населення.

Джон Ґраунт (1620-1674) і Вільям Петті (1623-1687), Велика Британія –засновники запровадили медичної статистики. Праці:

Дж. Ґраунт. “Природні і політичні спостереження над записами про померлих, стосовно їх відношення до управління, релігії, професії, зростання населення та ін.” (Лондон);

В. Петті “Політична арифметика” та “Зауваження щодо Дублінських бюлетенів смертності”.

Джон Саймон (1816-1906, Велика Британія) – один із засновників громадської гігієни. Праці “Історія англійських санітарних інститутів” та “Щорічні звіти про громадське здоров’я”. В результаті у Великій Британії вперше в світі було видано Закон про громадське здоров’я (1848) і створено перший державний заклад охорони здоров’я.

Йоганн Петер Франк (1745-1821, Австрія) - засновник соціальної медицини і організації охорони здоров'я. Основна праця “Система досконалої медичної поліції”, в якій проголосив потребу раціонального законодавства для боротьби з масовими захворюваннями, організації лікувальної і пологової допомоги, пропаганди гігієнічних навичок серед населення. Розробив сучасну модель системи медичної опіки “від колиски до могили” (1777-1778 рр.).

Альфред Ґротьян (1869-1921, Німеччина) - організував і очолив у Берлінському університеті першу самостійну кафедру соціальної гігієни (1920 р.). Основна праця “Соціальна патологія”.

І. Л. Данилевський - провісник соціальної медицини і організації охорони здоров'я як науки в Україні. 1784 року він захистив у Геттінгені дисертацію на тему “Про державну владу як найдосвідченішого лікаря”. В ній автор висвітлював завдання держави у справі охорони здоров'я, особливо підкреслював значення для здоров'я соціальних чинників.

Андрій Крупинський (1744-1783 рр.) - організатор медичної опіки в Західній Україні.

Опанас Шафонський (1740 — 1811 рр.) – один із основоположників вітчизняної епідеміології. 1786 року склав “Чернігівського намісництва топографічний опис...” з коротким медико-топографічним і статистичним описом України.

Формування самостійних гiгiєнiчних дисциплін в Україні тісно пов’язані з діяльністю Харківського та Київського університетів, в яких у другій половині ХІХ ст. були створені перші кафедри цього спрямування (I. П. Скворцов, В. А. Суботiн).

М. І. Тезяков (1859-1925), С. М. Ігумнов (1864-1942). Працюючи санітарними лікарями Олександрійського, Єлисаветградського повітів (М.І.Тезяков) та Харківської губернії (С.М.Ігумнов), вивчали вплив умов праці і побуту на здоров’я сільськогосподарських працівників, надавали великого значення профілактичним заходам на лікарських дільницях.

О. В. Корчак-Чепурківський (1857-1947) - у 1906 в Київському комерційному інституті він читав курс “Основи соціальної гігієни і громадської медицини”, склав одну з перших програм з цієї дисципліни.

Перші самостійні кафедри соціальної гігієни були створені 1923-24 р.р. у Харківському (М. Гуревич), Одеському (Л. Громашевський), Київському (С. Каган) та Катеринославському (М. Донич) медичних інститутах.

Протягом 1920-1930 р.р. створена широка мережа наукових, навчальних і практичних соціально-медичних установ. Зокрема, центрами науково-методичних досліджень були Український державний інститут охорони здоров’я (Харків) та Інститут демографії і санітарної статистики.

1934 року Постановою Раднаркому СРСР “Про реорганізацію роботи науково-дослідних установ в галузі охорони і гігієни праці” було ліквідовано 38 НДІ, перестав виходити журнал “Профілактична медицина”. Тільки 1966 року соціальна гігієна була відновлена як наука і предмет викладання.

Євген Озаркевич (1861-1916) - організатор Українського Лікарського Товариства, редактор журналу “Здоровлє” (Львів), у якому висвітлювалось багато питань з соціальної медицини і організації охорони здоров'я.

А. А. Ґараґашьян - працював над вдосконаленням методики епідеміологічних досліджень ендемічних захворювань, зокрема патології щитовидної залози на Прикарпатті.

Сучасні українські вчені: Ю. Вороненко, Б. Криштопа, В. Москаленко, В. Пономаренко, І. Солоненко, А. Уваренко (Київ), О. Процек (Вінниця), В. Лехан (Дніпропетровськ), В. Рудень (Львів) та інші.

Медико-статистичні дослідження сьогодні базуються на методології системного підходу - комплексному вивченні мети, структури, функцій, завдань, організації та інформації, виявлення та аналізу проблем управління на основі використання різних наук, математичних методів та інформаційних технологій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]