Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 4 курс.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
713.22 Кб
Скачать

2.2. Методичні матеріали для викладачів.

2.2.1. Лекція № 1

ТЕМА: Введення в токсикологічну хімію. Зміст і завдання токсикологічної хімії. Взаємозв’язок з іншими дисциплінами. Основні розділи токсикологічної хімії. Основні напрямки хіміко-токсикологічного аналізу.

МЕТА: Ознайомити студентів з завданням токсикологічної хімії, яка посідає провідне місце у комплексі фармацевтичних наук і готує спеціаліста до вирішення таких найважливіших питань, як методи виділення, якісного та кількісного визначення отруйних та сильно діючих речовин, а також їх метаболітів в об’єктах різного походження: в біологічному матеріалі тваринного та рослинного походження, викидах промислових підприємств у вигляді стічних вод, у викидах в атмосферу і на землю, в сільско-господарській продукції.

АКТУАЛЬНІСТЬ: Токсикологічна хімія у системі фармацевтичної освіти посідає одне з чільних місць серед інших дисциплін та готує провізора до виконання індивідуальних завдань по виділенню отруйних речовин з біологічного матеріалу, їх якісне та кількісне визначення за допомогою хімічних та фізико-хімічних методів. Токсикологічна хімія базується на ряді фундаментальних та прикладних дисциплін (хімія, фізика, біологія, фармацевтична та біологічна хімії, фармакогнозія, фармакологія), які входять до учбового плану підготовки провізорів. Основними розділами курсу токсикологічної хімії є судова хімія, яка обслуговує судово-медичну експертизу, хіміко-токсикологічний аналіз у клініці гострих інтоксикацій. Оволодіння практичними та теоретичними основами токсикологічної хімії необхідно провізору для послідуючої спеціалізації в області судово-хімічної експертизи, клінічної токсикології, наркології, криміналістики, клінічної фармації, екології та санітарної хімії.

План лекції

  1. Зміст дисципліни, задачі, розділи й об'єкти аналізу в токсикологічній хімії.

  2. Отрути і їхня класифікація.

  3. Інтоксикації і їхня класифікація.

  4. Зв'язок токсикологічної хімії з різними дисциплінами.

  5. Особливості хіміко-токсикологічного аналізу.

  6. Організація судово-медичної і судово-хімічної експертизи.

  7. План хіміко-токсикологічного аналізу об'єктів.

1. Зміст дисципліни, розділи, задачі й об'єкти аналізу в токсикологічній хімії

Токсикологічна хіміяце наука, що вивчає методи виділення, очищення, виявлення і кількісного визначення отрутних і сильнодіючих речовин, а також їхніх метаболітів в об'єктах різної природи: біологічному матеріалі тваринного і рослинного походження, викидах промислових підприємств у виді стічних вод, викидів в атмосферу і на ґрунт, у сільськогосподарській продукції і т.д..

Задачі токсикологічної хімії :

  1. розробка нових методів аналізу отрут в різних об'єктах і їхніх метаболітах, а також удосконалення існуючих методів, що уже використовуються хіміком-токсикологом;

  2. розробка ефективних методів очищення витягів, отриманих з об'єктів хіміко-токсикологічного аналізу;

  3. впровадження в практику хіміко-токсикологічного аналізу нових чуттєвих і специфічних реакцій і методів (хроматографії, спектроскопії й ін.) виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об'єктів;

  4. розробка і впровадження в практику хіміко-токсикологічного аналізу чуттєвих методів кількісного визначення токсичних речовин;

  5. вивчення метаболізму токсичних речовин в організмі і розробка способів аналізу метаболітів.

Хіміко-токсикологічний аналіз являє собою сукупність науково обгрунтованих методів, які застосовуються на практиці для виділення, виявлення і кількісного визначення токсичних речовин.

Метою хіміко-токсикологічного аналізу різних об'єктів є надання допомоги:

  • суду і слідству в справах розслідування вбивств або нещасних випадків;

  • медичній службі в порятунку життя людей;

  • екологічній службі в боротьбі за чистоту води, землі, їжі, повітря, що впливає на здоров'я людей. Так, у даний час продукти харчування (овочі, молоко) досліджують на наявність отрутохімікатів.