Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 4 курс.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
713.22 Кб
Скачать

План лекції

  1. Загальне поняття про пестициди. Народногосподарське значення пестицидів Негативні фактори впливу пестицидів на людину таі навколишнє середовище.

  2. Класифікація, пестицидів.

  3. Фізико-хімічні властивості, основні закономірності поведінки в організмі, токсична дія на організм пестицидів: хлорорганічних (ХОС) і токсичних ефірів фосфорної кислоти (ФОС).

  4. Методи хіміко-токсикологічного аналізу об'єктів біологічного походження на ХОС і ФОС.

1. Загальне поняття про пестициди. Народногосподарське значення пестицидів. Негативні фактори впливу пестицидів на

людину й навколишнє середовище.

Слово пестициди походить від двох латинських слів: pestis - зараза, чума, cido вбиваю. Зазначені речовини використовуються для боротьби з різними мікроорганізмами, грибами, комахами, гризунами, бур'янами. Застосування пестицидів у рослинництві сприяє захисту та підвищенню врожайності сільськогосподарських культур.

За підрахунками фахівців своєчасне проведення заходів щодо захисту рослин дозволяє зберегти з кожного гектара 2-3 ц зерна, не менш 5ц рису.

Застосування пестицидів сприяє викорінюванню таких захворювань, як малярія, черевний тиф і ін.

Пестициди поряд з позитивними властивостями мають і негативні сторони: вони токсичні для людини і тварин, корисних комах і рослин; деякі накопичуються в навколишньому середовищі, володіючи високою стійкістю, порушують екологічну рівновагу.

У 1939 р. швейцарський біохімік П.Мюллер випадково синтезував наймогутніший інсектицид ДДТ - дихлордифенілтрихлоретан. Оброблена ДДТ білизна зберігала інсектицидний ефект після 6-7 прань. Ефект обробки засіків і приміщень зберігався до 4 років. Однак поступово замилування ДДТ стало змінюватися тривогою. Препарат накопичувався в ґрунті, живих істотах, що населяють наш світ. ДДТ зберігається в навколишньому середовищі понад 10 років. Проникнув ДДТ і в організм людини. До ДДТ стали з'являтися стійкі побутові шкідники.

В усьому світі зафіксовані випадки гострих і хронічних отруєнь токсичними ефірами фосфорних кислот, тобто фосфоровмісними органічними сполуками. Відзначені випадки смертельних отруєнь хлорофосом, карбофосом, трихлорметафосом, фосфамідом і багатьма іншими пестицидами.

2. Класифікація пестицидів

Існують різні типи класифікації пестицидів:

• за призначенням;

• за характером проникнення в організм;

• за хімічною структурою;

• за токсичністю;

• за стійкістю.

В залежності від призначення існують: інсектициди, фунгіциди, зооциди, акаріциди, нематоциди, бактерициди, гербіциди, регулятори росту, дефомганти, реппеленти, атрактанти й ін.

За характером проникнення в організм пестициди бувають: контактні, дихальні (фумиганти), кишкові, системні.

За токсичністю пестициди поділяються на:

•. отруйні: з DL50 до 50 мл/кг;

• високотоксичні: DL50 до 50-200 мл/кг,

• середньотоксичні: DL17 200-1000 мг/кг;

• малотоксичні: DL50 більш 1000 мг/кг.

За стійкістю пестициди бувають:

• дуже стійкі (період розкладання понад 2 років);

• стійкі (з періодом розкладання 0,5 - 1 рік),

• помірно стійкі (1 -6 місяців);

• малостійкі (1 місяць).

За хімічною структурою пестициди поділяють на неорганічні й органічні. Органічні в свою чергу поділяють: на фосфорвмісні органічні сполуки (ФОС); хлорорганічні (ХОС), похідні карбамінової кислоти, металорганічні пестициди, наприклад РОС (ртутьвмісні) і т.д.

Найбільш зручна класифікація пестицидів для токсикологічної хімії - це класифікація за хімічною структурою. Зупинимося на короткій характеристиці окремих хімічних груп пестицидів.