Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції 4 курс.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
713.22 Кб
Скачать

Розділи токсикологічної хімії

. В залежності від обраних для аналізу об'єктів і питань, які необхідно вирішити в ході аналізу, можна виділити наступні розділи:

  1. Судова хімія. Вивчає методи дослідження в біологічному матеріалі отруйних речовин, що викликали загибель людини, а також різних речовинних доказів (засобу вбивства, гроші, цінності, одяг - все, що використовується в ході розслідування справи);

  2. Лабораторний аналіз інтоксикацій. Вивчає методи дослідження отруйних речовин у біологічних рідинах живих людей з метою надання допомоги лікарю в порятунку людини;

  3. Аналіз залишкових кількостей пестицидів. Вивчає методи дослідження отруйних речовин у воді, землі, їжі з метою запобігання захворювання і загибелі людей;

  4. Санітарно-хімічний аналіз. Вивчає методи дослідження отруйних речовин у повітрі заводів, фабрик з метою запобігання професійних захворювань людей.

Об'єкти хіміко-токсикологічного аналізу можна підрозділити на наступні групи:

  • Об'єкти, вилучені з трупів осіб, що вмерли в результаті отруєнь отруйними речовинами (тканини й органи трупів, біологічні рідини - кров і сеча, блювотні маси й ін.).

  • Об'єкти, вилучені в живих осіб, що прийняли несмертельні дози отруйних речовин (кров, сеча, промивні води шлунку, блювотні і калові маси).

Перераховані вище об'єкти хіміко-токсикологічного аналізу є біологічним матеріалом.

  • Об'єкти, що могли бути причиною отруєнь (залишки їжі, харчові продукти, вода, напої, частини рослин, медикаменти, різні хімічні речовини, повітря житлових і робочих приміщень, у яких знаходилися потерпілі до настання отруєння).

  • Частини одягу, плями на одязі, флакони з-під лік, посуд, з якого були прийняті отруйні речовини, і інші об'єкти, а також предмети, що зберегли на собі сліди злочинів.

2. Отрути та їх класифікація.

Отрути - хімічні сполуки, що за певних умов (надмірна доза, зміна реактивності організму і т.д.) можуть впливати на людей і тварин, порушуючи життєво важливі функції організму, викликаючи патологічні зміни, а в ряді випадків і смерть.

Класифікації отрут поділяються на дві групи: загальні, засновані на якому-небудь загальному принципі оцінки, що підходить для всіх хімічних речовин, і спеціальні, що відбивають зв'язок між окремими фізико-хімічними й іншими властивостями речовин і проявами їхньої токсичності.

Загальні класифікації отрут

  • Хімічна класифікація - за хімічними властивостями (органічні, неорганічні і елементоорганічні речовини).

  • Практична класифікація -за метою застосування (промислові отрути, отрутохімікати, лікарські засоби, побутові хімікалії, біологічні рослинні і тваринні отрути і бойові отруйні речовини).

  • Гігієнічна класифікація - за ступеню токсичності (надзвичайно токсичні, високотоксичні, помірно токсичні, малотоксичні).

  • Токсикологічна класифікація — за видом токсичної дії (нервово-паралітична, шкірно-резорбтивна, загальтоксична, задушлива, сльозоточива і подразнювальна, психотична дія).

  • Класифікація по «виборчій токсичності» - «серцеві, нервові, печінкові, ниркові, кров'яні і шлунково-кишкові отрути».