Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichni_rek_tuberk.doc
Скачиваний:
385
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

4. Хірургічні методи лікування

Враховуючи, що ТБ легень є запальним інфекційним захворюванням, хірургічні методи повинні розглядатися як фрагмент комплексного лікування, а не альтернативний метод.

Хірургічні методи лікування діляться на радикальні, колапсохірургічні і проміжні. До радикальних відносять слідуючі операції: пневмонектомія, лобектомія, сегментектомія, комбінована резекція. Радикальність операції полягає у видаленні основного осередку враження. Після операції продовжується специфічна терапія.

При колапсохірургічних операціях утворюють умови для спадіння і заживання каверни без її видалення. Колапсохірургічними операціями є: штучний пневмоторакс, пневмоперитоніум, торакопластика.

До проміжних операцій відносять операції без посередньої дії на каверну (кавернотомія, кавернопластика, дренаж каверни, перев′язка бронха).

Показання до хірургічного лікування можуть бути плановими (абсолютні та відносні) і невідкладними.

Абсолютними показаннядо хірургічного лікування є:

1) стійке бактеріовиділення після 6-ти місячної антибактеріальної терапії при наявності каверни;

2) некурабельні залишкові зміни – бронхоектази, зруйнована частка (легеня), виражений стеноз бронха;

3) підозра на поєднання ТБ із злоякісними новоутвореннями;

4) великі фіброзно-казеозні вогнища (туберкульома, казеома), без бактеріовиділення;

5) тонкостінні каверни без бактеріовиділення з епідеміологічних міркувань (працівники дитячих закладів).

Відносні показаннядо хірургічного лікування мають місце при поширених форма ТБ або порушенні життєво-важливих функцій організму.

Невідкладні показаннядо хірургічного лікування:

1) ускладнення ТБ процесу легеневою кровотечею, яку не вдається зупинити консервативними методами;

2) спонтанний пневмоторакс після безуспішної трансторакальної аспірації повітря.

Протипоказаннядо хірургічного лікування: інфаркт міокарда, вади серця, серцево-судинна недостатність ІІ А ст., гіпертонічна хвороба, захворювання крові, амілоїдоз внутрішніх органів з порушенням їх функції.

5. Стандартні режими лікування тб:

Категорія лікування

Початкова

фаза (щоденно)

Фаза продовження (щоденно або інтермітуючим)

І

4-х компонентний режим призначається хворим на ВДТБ з МБТ (+) з нетяжкими формами, МБТ (-) з розповсюдженим процесом, з нетяжкими формами позалегеневого ТБ

2 HRZE

або

2 HRZS

4 HR

або

4 H3R3

5-ти компонентний режим – хворим на тяжкі поширені форми (процес виходить за межі однієї долі) деструктивного ТБ легень з великими (4 см та більше) або численними (3 і більше) деструкціями незалежно від розміру, казеозну пневмонію; а також тяжкі форми ТБ з ознаками генералізації (залучення в ТБ процес декількох органів/систем); міліарні форми).

2 HRZSЕ 1 HRZЕ

3 HRЕ 2 HR

або

3 HRZ 2 HR

ІІ

хворі на легеневий або позалегеневий ТБ для повторного лікування (рецидив ТБ з МБТ (+ або -)), лікування після перерви, лікування після невдачі (неефективне попереднє лікування).

2 HRZSЕ 1 HRZЕ

5 HRЕ

або

5 H3R3Е3

ІІІ

хворі на обмежені форми ВДТБ (менше 2 сегментів) легень МБТ (-) та позалегеневі форми ТБ, що не ввійшли до І категорії, а також діти з туберкульозною інтоксикацією, ТБ внутрішньогрудних лімфатичних вузлів та первинним ТБ комплексом у фазі кальцинації у разі збереженої активності процесу.

2 HRZE

4 HR

або

4 H3R3

ІV

хворі на хронічні форми ТБ різної локалізації з МБТ (+ або -) або хворі, яких виключили з категорій 1,2,3 через резистентність МБТ.

Лікування проводять відповідно до результатів тесту медикаментозної чутливості або за ДОТС + програмою.

Хворим, МБТ яких резистентні до ПТП призначають індивідуальні режими лікування в залежності від резистентності збудника ТБ. На протязі перших 4 – 6 міс. призначають комбінацію із 4 – 6 ПТП, в складі яких основні і резервні препарати, які приймають щоденно або в інтермітуючому режимі із застосуванням в один день не менше 4 ПТП, до яких МБТ зберегли чутливість. За умов припинення бактеріовиділення кількість ПТП поступово зменшують. Курс лікування складає 12 – 18 міс.

Рекомендовані такі режими лікування хіміорезистентного туберкульозу.

У разі розвитку резистентності МБТ до ізоніазиду його заміняють на етіонамід (протіонамід) або препарат із групи фторхінолонів (офлоксацин, ципрофлоксацин, перфлоксацин).

У разі резистентності МБТ до рифампіцину його замінюють етіонамідом (протіонамідом) або препаратом фторхінолонового ряду, або іншими резервним препаратом.

У разі стійкості МБТ до стрептоміцину його заміняють канаміцином (амікацином), а якщо МБТ резистентні до стрептоміцину і канаміцину призначають капреоміцин.

Орієнтовні режими хіміотерапії у разі резистентності МБТ до 2 – 3 – 4 ПТП:

стійкість до HR–3 S(K)EZQEt 3EZQEt 6E(E3)Z (Z3)QEt(Et3)

стійкість до НRS–3 K(A)EZQEt 3EZQEt 6E(E3)Z(Z3)QEt(Et3)

стійкість до HRSE–3 K(A)ZQEtCs(Cla) 3ZQEtCs(Cla) 6Z3QEt3Cs3

Примітка: Q– препарат фторхінолонового ряду (ципрофлоксацин, офлоксацин, левофлоксацин та інші).

Тема №4