Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаборатоний практикум з хімії.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

1 Основи техніки безпеки при проведенні лабораторних робіт

Робота в хімічній лабораторії завжди пов'язана з деякою небезпекою, поскільки продуктами реакцій можуть бути в деякій мірі отруйні, вогненебезпечні й вибухові речовини. Необережна робота з ними може призвести до різних нещасних випадків.

При виконанні дослідів дотримуйтесь таких правил техніки безпеки:

а) виконуйте досліди тільки згідно завдання;

б) речовини для дослідів беріть у кількостях, які рекомендовано;

в) при нагріванні рідин у пробірці тримайте пробірку отвором від себе, не направляйте його на сусідів і не заглядайте в пробірку зверху;

г) кислоти й луги розводьте, обережно додаючи їх у воду, а не навпаки;

д) визначаючи запах речовини, тримайте пробірку на відстані і легким помахом руки над пробіркою направляйте газ до носа;

ж) тверді речовини набирайте шпателем і висипайте в пробірку над аркушем паперу;

З а б о р о н я є т ь с я :

а ) брати руками сухі реактиви;

б) їсти в лабораторії;

в) пробувати реактиви на смак.

  • При попаданні кислоти на шкіру слід негайно промити уражене місце водою, а відтак 3%-ним розчином натрій гідрогенкарбонату або 10%-ним розчином аміаку (із аптечки).

  • При попаданні лугу на шкіру слід негайно промити уражене місце водою, а відтак слабким розчином борної або оцтової кислоти (із аптечки).

  • При попаданні кислоти або лугу в очі необхідно негайно промити їх великою кількістю води, пізніше обробити тампоном, змоченим в розчині натрій гідрогенкарбонату (при попаданні кислоти); борною кислотою (при попаданні лугу) і знову промити водою.

  • При термічних опіках першого ступеня (почервоніння, припухлість) обпечене місце необхідно обробити спиртовим розчином таніну, 96%-ним етиловим спиртом або розчином калій перманганату. При опіках другого і третього ступеня (пухирі, язви) допустимі тільки примочки розчином калій перманганату, після чого необхідно звернутися до лікаря.

  • При опіках фенолом ділянку ураження необхідно обробити 70%-ним етиловим спиртом, пізніше гліцерином до зникнення білих плям на шкірі. При отруєнні парами фенолу категорично заборонено пити молоко.

  • При опіках бромом його необхідно змити 96%-им етанолом або розведеним розчином лугу, після чого місце ураження змазати маззю від опіків і звернутися до лікаря. При отруєнні парами брому необхідно декілька разів глибоко вдихнути пари етилового спирту, пізніше випити молоко.

  • При попаданні на шкіру їдких органічних речовин, нерозчинних у воді, їх необхідно змити великою кількістю відповідного розчинника. Після першої допомоги постраждалий направляється в медичний пункт.

Забороняється виливати в раковини залишки кислот та лугів, вогненебезпечних рідин або тих, які погано змиваються.

Не дозволяється кидати в раковини папір, вату, скло від розбитого хімічного посуду.

Необхідно бережливо і акуратно працювати з посудом, приладами і предметами устаткування. Намагайтесь розумно економити реактиви, воду, газ і електроенергію.

Залишаючи лабораторію, перевірте, чи виключені вода, газ і електроенергія на робочому місці.