Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаборатоний практикум з хімії.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

12 Титрування

(лабораторна робота)

Програмні питання

1. Розчини. Способи вираження їх складу. Кількісний склад розчину (масова частка, молярна концентрація, молярна концентрація еквівалентів). Розв’язування прикладів на перерахування одного виду концентрації в інший, на приготування розчинів заданих концентрацій.

2. Титрування як спосіб визначення концентрації розчину за допомогою іншого розчину точно відомої концентрації.

Література

[3], [5], [13], [17]

Зразок картки контролю знань

1. На нейтралізацію 20 мл розчину КОН витрачено 21,2 мл 0,8 н розчину HCl. Визначіть молярну концентрацію еквівалентів розчину КОН.

2. Задача на приготування розчину певної концентрації або на перерахунок одного виду концентрації в інший. Наприклад:

а) скільки грамів CuSO4· 5 Н2О (мідного купоросу) необхідно взяти для приготування 200 г розчину купрум(ІІ) сульфату з масовою часткою 10 %?

б) скільки мл 16%-го розчину калій карбонату (ρ=1,150 г/см3) необхідно взяти для приготування 2 л 1,5 н розчину?

в) визначіть молярну концентрацію еквівалентів 12%-го розчину ортофосфатної кислоти Н3РО4(ρ=1,12 г/см3).

Хід роботи

Титрування – спосіб визначення концентрації розчину за допомогою іншого розчину точно відомої концентрації. Для цього необхідно знайти об’єми розчинів, в яких вони еквівалентні між собою. Дане визначення проводять шляхом поступового додавання одного розчину до другого до завершення реакції. Завершення реакції визначають за допомогою індикаторів – речовин, здатних змінювати забарвлення в момент закінчення реакції.

12.1За допомогою лійки (припіднімаючи її) налийте в бюретку титрований (точно відомої концентрації) розчин NaOH. Якщо в наконечнику бюретки залишилися бульбашки повітря, їх необхідно видалити. Для цього спрямуйте наконечник бюретки вгору, натисніть на скляну кульку, яка знаходиться в гумовій трубці, і виливайте розчин з бюретки в підставлений скляний посуд (стакан, колба). Відзначте рівень розчину в бюретці за нижнім краєм меніска (верхньої увігнутої поверхні рідини).

12.2Хімічну піпетку на 10 мл сполосніть розчином кислоти, концентрацію якої визначаєте, потім наберіть дозатором 10 мл кислоти (до відзначеної мітки), перенесіть в чисту конічну колбу для титрування, додайте 2-3 краплі розчину фенолфталеїну.

12.3Спочатку проведіть орієнтовне титрування. Для цього поставте колбу з кислотою на аркуш білого паперу під бюретку так, щоб наконечник бюретки був опущений у колбу приблизно на 1 см. Лівою рукою натисніть на скляну кульку, яка знаходиться в гумовій трубці, і долийте в колбу 1 мл розчину лугу. Правою рукою розчин в колбі весь час збовтуйте коловими рухами. Намагайтесь розчин перемішувати так, щоб краплі його не залишались у верхній частині колби, і носик бюретки не торкався стінок. Продовжуйте додавати по 1 мл розчину лугу до закінчення реакції, на що вказує поява рожевого забарвлення розчину в колбі. Затрачений на нейтралізацію об’єм лугу (Vор.), виміряний з точністю до 1 мл, запишіть в таблицю.

Таблицю див. нижче.

12.4При наступному точному титруванні долийте з бюретки в колбу на 1 мл розчину лугу менше, ніж при орієнтовному титруванні. Потім доливайте розчин лугу краплями, безперервно перемішуючи розчин в колбі, поки рожеве забарвлення, що з’являється від однієї доданої краплі лугу, не буде зникати протягом 1 хв. Об’єм лугу (V1), який затратили на титрування, запишіть у таблицю (з точністю до 0,1 мл)

12.5Повторіть титрування ще два рази і об’єми лугу V2і V3 запишіть у таблицю.

З одержаних даних (V1, V2i V3) знайдіть середній об’єм лугу (Vсер) і запишіть у таблицю.

Секв(NaOH) =

Об’єм розчину лугу, затраченого на титрування, мл

Vop

V1

V2

V3

Vсер

V (H2SO4) =

12.6Розрахуйте молярну концентрацію еквівалентів і титр розчину сульфатної кислоти: