Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_MET_2012_PRAKT_AVTOTRONIKA.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
615.42 Кб
Скачать

3. Вивчити будову та роботу пускової форсунки.

При запуску автомобільного двигуна люба система впорскування пального повинна забезпечувати збагачення паливноповітряної суміші. В системі «L-Jetronic» це забезпечується пусковою форсункою 9, котра включається в роботу при температурі меншій 20 °С. Тривалість впорскування бензину пусковою форсункою не пов'язана з роботою стартера, а залежить від ступеня достартового нагрівання ДВЗ і може лежати в межах від 0,5 до 10 с. Якщо температура двигуна >20 °С то пускова форсунка не включається (контакти термореле часу розімкнуті). Якщо температура двигуна <30 °С, то максимальна тривалість впорскування (10 с) обмежується спрацьовуванням термореле часу від внутрішньої біметалевої пластини під дією електричного струму. Якщо двигун не запускається на протязі перших 8... 10 с, то електробензонасос відключається від бортової мережі автомобіля за допомогою спеціального реле керування.

По конструкції пускові форсунки відрізняються від форсунок для центрального та розподіленого впорскування.

Як правило, вона складається з корпусу з фланцем кріплення 3 (рисунок 2.3) в який завальцований пластмасовий каркас 1, обмотки 2 електромагніту.

Рисунок 2.3 - Пускова форсунка

1 - пластмасовий каркас; 2 - обмотка електромагніту; 3 - фланець кріплення форсунки; 4 - розпилювач; 5 - пружина; 6 - запираючий елемент; 7 паливоподаючий штуцер з фільтруючим елементом; 8 - електричні контакти.

Запираючий елемент 6 є якорем електромагніту. В нижній частині корпусу розташований відцентровий розпилювач. При подачі пального пускова форсунка постійно знаходиться у відкритому стані.

Методичні рекомендації по складанню звіту

Звіт повинен містити:

- назву лабораторної роботи;

- мету роботи;

- загальні відомості щодо систем розподіленого впорскування;

- функціональну схему системи «L-Jetronic» та опис її роботи;

- схему та роботу пускової форсунки;

- висновок про переваги та недоліки систем розподіленого впорскування.

Контрольні питання:

  1. Перелічіть переваги системирозподіленого впорскування бензину порівняно з системою центрального впорскування.

  2. Наведіть схему роботи систем розподіленого впорскування.

  3. Наведіть схему та пускової форсунки.

  4. Наведіть схему розташування форсунок в системі «L-Jetronic».

  5. Від яких датчиків приймає сигнали електронний блок управління?

Література, що рекомендується:

1. Соснин Д.А. Электрическое, электронное и автотронное оборудование легковых автомобилей (Автотроника-3): Учебник для вузов. М.: СОЛОН-ПРЕСС, 2010, 384 с.

2. Сажко В.А. Електрообладнання автомобілів і тракторів: Підручник. – К.: Каравелла, 2009. – 400 с.

3. Кисликов В.Ф., Лущик В.В. Будова й експлуатація автомобілів: Підручник. – 5-те вид. – Київ.: Либідь, 2005. – 400 с.

Практична робота № 3.

Тема: СИСТЕМИ БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО ВПОРСКУВАННЯ ПАЛЬНОГО.

Мета:ознайомлення з будовою та роботою системи безпосереднього впорскування пального з електронним керуванням.

Завдання:вивчитибудову та роботу системи безпосереднього впорскування пального з електронним керуванням і її компонентів.

Послідовність виконання роботи

1. Ознайомитись із системою безпосереднього впорскування.

Ідея безпосереднього впорскування палива в циліндри досить давно і достатньо вивчена та відпрацьована в дизельному двигуні. У бензинових ДВЗ безпосереднє впорскування стали застосовувати зовсім недавно. Вцьому є певні причини, основною з яких є висока складність реалізації.

Безпосереднє впорскування бензину в циліндри (чи в камери згоряння) ДВЗ має багато переваг порівняно з впорскуванням у впускний колектор (в системах групи «Моnо») чи на впускні клапани (в системах групи «D»).

Ці переваги такі:

-впорскування бензину в циліндр реалізується під високим тиском, чим досягається значне здрібнювання його крапель і висока кінетична енергія струменя впорскування;

-є повна рівномірність розподілу палива в циліндрах;

-відбувається внутрішнє утворення суміші;

-забезпечується перемішування компонентів паливно-повітряної суміші на молекулярному рівні.

Системи безпосереднього впорскування бензину в циліндри (чи в камери згоряння) об'єднують в групу «D», яка одержала свій індекс від німецького слова «direkt», що означае «безпосередній».

Двигуни з такою системою постачання палива винятково економічні. Але широкому впровадженню систем впорскування групи «D» перешкоджає їх висока конструктивна складність, а також значна трудомісткість в ремонті і налагодженні. Через низькі змащувальні властивості бензину паливний насос високого тиску (основний компонент системи «D»)

не є надійним. Гідромеханічні форсунки закритого типу, якими оснащуються системи групи «D», працюючи під високим тиском, потребують встановлення їх безпосередньо в головку блока циліндрів за допомогою різьбового з'єднання, що виключає можливість ефективного охолодження їх струменем бензину. Камера згоряння з реалізацією внутрішнього утворення суміші повинна мати спеціальну конфігурацію, яку важко теоретично описати і розрахувати. її форму підбирають експериментально в процесі розробки конструкції двигуна. Для систем впорскування групи «D» потрібні спеціальні свічки запалювання. Бензинові трубопроводи і їхні з'єднання повинні мати винятково високу експлуатаційну надійність. Перебороти всі ці труднощі «під силу» не кожній моторобудівній фірмі.

Новий стимул до впровадження систем безпосереднього впорскування бензину на двигунах легкового автомобіля виник з розробкою насос-форсунок високого тиску. Ці пристрої забезпечують можливість впорскування бензину з роздрібненням циклової подачі на окремі порції. Кожнапорція, момент і тривалість ії впорскування в циліндр строго регламентуються електронною системою керування. При цьому всі три параметри змінюються згідно з закладеною у ЕБК програмою залежно від навантажувального, швидкісного і теплового режимів двигуна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]