Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_MET_2012_PRAKT_AVTOTRONIKA.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
615.42 Кб
Скачать

2. Вивчити функціональну схему розташування компонентів ггс з abs на автомобілі.

На сучасних легкових автомобілях застосовується достатньо велика кількість різних варіантів систем антиблокування гальм. Загальним для всіх ABS є те, що вони доповнюють робочі функції гідравлічної гальмівної системи (ГГС) автомобіля принципово новою якістю - здатністю інтенсивного гальмування без блокування коліс. Для досягнення цієї мети кожна система ABS крім основних компонентів ГГС включає в свій склад датчики частоти обертання коліс КД, електронний блок керуванняABS(ЕБК АВ8) та центральний виконавчий механізм (ЦВМ), котрий роздільно керує колісними гальмівними циліндрами (КГЦ), а сам керується від електричних сигналів ЕБКABS(рисунок 5.1).

Рисунок 5.1 - Чотирьохконтурна ГГС, доповнена функціями системи ABS

Різновидності систем ABSкласифікуються за чотирма ознаками:

- конструктивні особливості системи;

- функціональні можливості системи;

- компонентний склад;

- експлуатаційні властивості.

Для пояснення принципу дії системи автоматичного антиблокування гальм (ABS) розглянемо роботу трьохканальної трьохпозиційної електроклапанноїABSз гідронасосом низького тиску (ABS-ГЗ). Складовими елементами такої системиABSє:

1. Колісні датчики числа обертів (КД);

2. Колісні гальмівні циліндри (КГЦ);

3. Центральний гідравлічний вузол системи ABS(центральний виконавчий механізм ЦВМ);

4. Головний гальмівний циліндр (ГГЦ);

5. Електронний блок керування (ЕБК- ABS);

6. Контрольна лампа ABS;

7. Також може включатись датчик уповільнення інерційного типу для автомобілів 4WD.

Перераховані компоненти встановлюються на автомобілях по різному. Прикладом може служити німецький автомобіль «ВМW», розташування елементівABSякого показано на рисунку5.2.

Рисунок 5.2 - Розташування компонентів системи ABS на автомобілі

1 - бачок гальмівноїсистеми з гальмівною рідиною; 2 - ЕБК ABS;3 - гідропідсилювач; 4 - головний гальмівний циліндр; 5 - колісний датчик частоти обертання; 6 - центральний виконавчий механізм

3. Вивчити режими роботи abs.

Головним функціональним вузлом системи ABSє центральний виконавчий механізм (ЦВМ). Він складаеться із:

- електрогідронасосу (Н);

- трьох редукційних гідроклапанів зворотної дії К1, К2, К3;

- трьохпозиційного електромагнітного гідроклапана (ГК), котрий включає в себе два запірні клапани К4 та К5.

На рисунку 5.3 наведена функціональна модель системиABSдля одного переднього колеса.

Схема залежно від режиму гальмування може знаходитись в одному з п'яти станів:

1. Режим «гальмування без ABS». В такому разі:

а) Vk1 =Vk2 =V3 =V4 =Va, деVa= (Vk1+ Vk2+ Vk3+ Vk4)/4.

б) ABSвключається педальним датчиком ПД, але не функціонує, оскільки немає неузгодженості в швидкостях обертання коліс.

в) гальмівна рідина із ГГЦ поступає в канал М і далі через клапан К4 в колісний гальмівний циліндр (КГЦ), Клапани К1 і КЗ закриті і перекривають каналиLі N. Клапан К5 також закритий. Відбувається звичайне гальмування без участіABS.

г) коли педаль гальм відпускається, то під зворотнім тиском рідини із КГЦ клапан КЗ відкривається і перепускає гальмівну рідину назад в ГГЦ.

2. Режим «зниження тиску» в КГЦ (послаблення сили гальмування коліс).

Цей режим виникає, коли від колісного датчика даного колеса в ЕБК ABSпоступає сигнал С про сповільнення обертання (стан близький до блокування колеса). При цьому:

а) Va= (Vk1+ Vk2+ Vk3+ Vk4)/4, оскількиVk1 < (Vk2+ Vk3+ Vk4)/3.

б) ЕБКABSпо сигналу С видає на контакт А напругуUк = 10В, і через соленоїдWголовного гідроклапана ГК починає протікати струм 5 А (опірRw = 2 Ом). Одночасно на контакт В з ЕБКABSпоступає напруга Uн = 12 В, від якої починає роботу гідронасос Н.

в) від роботи гідронасоса Н зворотні клапани К1 і К2 відкриваються, клапан К5 головного електрогідроклапана (ГК) також відкривається, а клапан К4 закривається під дією керна соленоїдаW;

г) вказані перемикання клапанів відкривають зворотній канал для гальмівної рідини із КГЦ в ГГЦ: через клапан К5, далі через клапани К2 і К1 назад в ГГЦ. При цьому частина гальмівної рідини перепускається в бачок Б системиABS.

Рисунок 5.3 - Функціональна модель системи ABS (для одного колеса).

Затемненими показані елементи системи з гальмівною рідиною під керуючим тиском

3. Режим «утримання тиску» в КГЦ. Цей режим виникає, коли системаABSавтоматично виходить із режиму "зниження тиску". Це відбувається по сигналу С від колісного датчика, колиVk1знову стає рівною Va.

а) ЕБКABSна контакт А видає напругу 4 В, і струм в соленоїдіWпадає до 2 А. Гідронасос Н продовжує працювати, тому що на контакт В, як і раніше, подається напруга 12 В.

б) при струмі 2 А (в соленоїді W) електромагнітний клапан закриває обидва робочі клапани К4 і К5 і забезпечує стабілізацію тиску гальмівної рідини к КГЦ, так як в цьому положенні клапанів гальмівна рідина запирається клапанами К3, К4 і К5 в колісному циліндрі КГЦ. Електрогідронасос продовжує працювати, створюючи протитиск в ГГЦ і утримуючи К3в закритому стані.

4. Режим "збільшення тиску" в КГЦ. Цей режим виникає, коли від колісного датчика КД надходить сигнал С підвищеної швидкості обертання даного колеса, тобто сигнал, при якомуVk1 >Vа (колеса зі швидкістю обертанняVk2,Vk3,Vk4 - гальмуються, а зі швидкістюVk1 - обертається вільно:

а) ЕБКABSпо сигналу С вимикає напругу на контакті А (Іw=0), але напругаUн = 12 В на гідронасос продовжує поступати з контакту В. При цьому клапан К4 відкривається, а К5 закривається;

б) в колісному гальмівному циліндрі КГЦ тиск рідини збільшується, оскільки гідронасос Н подає рідину із бачка Б в КГЦ через клапани К2, К1 та К4, які відкриті.

5. В усіх чотирьох положеннях функціональна схема при зворотному ході гальмівної педалі працює на повернення гальмівної рідини назад в ГГЦ через зворотній клапан КЗ.

Коли гальмівна педаль піднімається вгору до кінця, кінцевий вимикач педального датчика ПД вимикає ЕБК і система ABSперестає працювати.

Таким чином, вимикач ПД є датчиком включення і виключення системи ABS.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]