Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оздоб7сем.ред Word.doc методичка.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
43.69 Mб
Скачать

Мал. 4. Гладка текстура

Мал. 5, 6. Шорстка текстура

Мал. 7. Рельєфна текстура

Мал. 8.Ворсова текстура

Мал. 9. Ворсова текстура

Мал. 10 Ворсова текстура

ТЕМА ІІІ. ОЗДОБЛЮВАЛЬНІ СТРОЧКИ.

Усі строчки, які використовують у шитті розподіляються на ручні та машині. Перші виготовляють за допомогою голки з ниткою, другі − за допомогою швейних машин.

У свою чергу ручні та машині строчки розподіляються: з’єднувальні, обметувальні, декоративні. Готуючи швейний виріб до примірки застосовують строчки тимчасового призначення: копіювальні, прокладні, змету вальні. При подальшій обробці використовуються строчки постійного призначення: обметувальні (косі, петельні), потаємні (підшивка, прикріплення, та закріплення) хрестоподібні, зборки, з’єднувальні (стачні), запошивальні (джинсовий), подвійні (білизняний або так званий французький шов),плоскошовні (розпошивальні) та декоративні.

Назви строчок вказують на місце їх призначення: з’єднувальні застосовують при поєднанні деталей крою, обметувальні − для обробки зрізів та кінців деталей, декоративні − для краси та виразності виробу.

Найбільшою різноманітністю відзначаються ручні та машині декоративні строчки, їх кількість залежить від можливостей людини, машин та смаку дизайнера. Прикладом машиних робочих строчок є шви виготовлені на машині Pfaff 2056 (Мал. 11 − 20).

Мал. 11. Робочі строчки машини

1. Пряма. 2. Еластична потрійна. 3. Зігзаг. 4.Трьохступінчатий зігзаг. 5. Пряма – зворотня. 6. Еластична для обробки краю. 7. Сотова строчка. 8. Еластичниа. 9.Еластична потрійна. 10. З-образний зігзаг. 11. З’єднувальна. 12. Еластична декоративна. 13. Подвійний хрест. 14. Еластичний потрійний зігзаг. 15. Потаємна. 16. Еластична потаємна строчка. 17. Копіювальна. 18. Стебельчата.

Мал. 12. Оверлочні строчки

30. Закритий оверлочний для еластичних матеріалів. 31. Закритий оверлочний. 32. Откритий оверлочний. 33. Зігзаг. 34. Стандартний оверлочний. 35. Заплаточний. 36. Закритий оверлочний. 37. Трикотажний оверлочний. 38. Оверлочний. 39. Підсилюючий оверлочний.

Мал. 13. Строчки для вистьобування

Мал. 14. Строчки хрестиком

Мал. 15.Мережані строчки

Мал. 16. Декоративні строчки для вистьобування

Мал. 17. Гладьові строчки

Мал. 18. Строчки-мотиви

Мал. 19. Художні строчки

Мал. 20. Орнаментальні строчки

ЗАВДАННЯ № 10. Створення колекції одягу будь-якого типу (ошатній, повсякденний, спортивний, потеплюючий, діловий), різностильового напрямку з використанням одного з декоративних оздоблювальних швів та подвійної строчки на теми: «Моцарт та Сольєрі», «Work time», «Позитив-негатив», «Police girls», «Леді Ді», «Чарлі Чаплін», «Чумацький шлях», «З ранку до ночі», «Автограф».

Матеріали та інструменти: м’який олівець, перо, чорна туш, папір формату А-2, А-3, А-4, пензлик, гуаш, акварель, сухий пензлик, пастель.

Студентам необхідно створити дві колекції одягу, використовуючи один з

декоративних оздоблювальних швів та подвійну строчку, на одну з обраних або довільних тем. Розташувати від 5 до 7 моделей одягу, на папері формату А-2, А-3, А-4, добуватися цього переліченими матеріалами та інструментами. Можливе використання технік енкаустика та монотипія. Пропонується створення колекцій у лініарно − пятновій ескізній графіці, застосовуючи при цьому ахроматичне рішення, тобто можливе використання двох кольорів з додатком третього кольору − акцентного.(Мал. 21 − 24)