Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
117
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

5.4.2. Порядок складання паспорта місця видалення відходів.

На титульним місці паспорта позначаються назва місця (об'єкту) видалення відходів. За відсутності власної назви приводяться позначення типа МУО і найменування виду відходів (за наявності даних). Наприклад, звалище металургійних шлаків. Крім того, на титульному листі розміщуються відмітки про його твердження і відмітки, що погоджують, відповідною організацією відповідно до порядку ведення реєстру місць видалення відходів.

На стадії реєстрації на титульному місці проставляється реєстраційний номер і дата реєстрації. Інформація в паспорті згрупована в розділах 1-11. кожен розділ починається з нового листу і підписується власником МУО.

Щорічно паспорт МУО підлягає перегляду за наслідками спостережень, контрольних вимірів і додаткових робіт і узгоджується органами Мінекобезпеки на місцях.

У призначений термін власники МУО посилають проекти паспортів, на узгодження органам Міністерству органів охорони здоров'я, Мінтруда і держбудівниками на місцях, а також у відповідні організації, які належать до сфери управління Держкомгеології і держводохозяйству. Узгоджені паспорти МУО власники передають на розгляд органам Мінекобезпеки на місцях. Після їх узгодження паспорта МУО відправляються Радою Міністрів автономної республіки Крим, обласним Київською і Севастопольським місцевим адміністраціям на твердження і привласнення реєстраційного номера. Далі дані паспорти МУО вносяться в реєстр місць видалення відходів відповідно до порядку ведення реєстру місць видалення відходів.

Власники МУО несуть відповідальність за достовірність і повноту інформації, приведеної в паспорті.

Щорічно паспорти місць видалення відходів підлягають перегляду за наслідками спостережень, контрольних вимірів і додаткових робіт і узгоджуються органами Мінекобезпеки на місцях.

На основі даних паспортів органи Мінекобезпеки на місцях спільно з місцевими держадміністраціями готують висновок щодо рівнів екологічної безпеки МУО, визначають категорію їх екологічної безпеки для навколишнього природного середовища і здоров'я людей.

Висновок прямує власнику МУО для упровадження ним заходів, направлених на забезпечення екологічно безпечного функціонування місць видалення відходів.

5.4.3. Структура екологічного паспорта місць видалення відходів.

При заповненні розділу I «Реквізити МУО» в пунктах I – II указуються послідовно: повна назва власника МУО і коду ЕГРПОУ (єдиний державний реєстр підприємств і організацій України), його підлеглість (якщо така існує) і код СООГУ (система позначення органів державного управління), юридична адреса і код КОАТУУ (класифікатор об'єктів адміністративно-територіального пристрою України), місце знаходження МУО, телефон і т.д.

У розділі II «Загальна характеристика МУО» в пункті 1 указується код і вид операції по видаленню відходів відповідно до ДК 005-96 «Класифікатор відходів». У пункті 2, шляхом закреслення клітки, що є після відповідного позначення, визначається режим функціонування МУО.

У пункті 4 приводиться загальний об'єм відходів, видалених на дату складання паспорта. Об'єм указується в тоннах, а якщо облік ведеться в м3, то в дужках паралельно приводиться об'єм в тоннах. Останній розраховується окремо за наявності даних питомої густини відходів.

При заповненні розділу V «Загальна характеристика відходів, які віддаляються» в пункті 1 приводиться код, найменування, група відходів, що видаляються на даному МУО з державного класифікатора відходів України ДК 005-96 «Класифікатор відходів», а також клас їх небезпеки для людини і об'їм видалення відходів (у тих же одиницях і з тими ж обмовками, що і пункті 4 розділу II) на час складання паспорта. У разі відсутності даних про об'єми видалення відходів наводяться оцінні показники.

У розділі XI «Категорія екологічної безпеки МУО» шляхом закреслення відповідної клітки, позначається категорія екологічної безпеки МУО. Категорію екологічної безпеки МУО для навколишнього природного середовища і здоров'я людини визначають органи Мінекобезпеки на місцях спільно з місцевими державними адміністраціями, на основі даних паспорта МУО про об'єми накопичених відходів і клас їх небезпеки для людини, про наявність в районі МУО забруднення вод, грунтів, атмосферного повітря і його рівень, запобігання забрудненню навколишнього природного середовища, про наявність і рівень моніторингу вод, грунтів, атмосферного повітря в районі МУО, про особливості розміщення МУО, про рівень дотримання вимог експлуатації МУО.

МУО не може бути віднесене до Категорії А або В, якщо воно характеризується однією або декількома з нижченаведених ознак:

  • відсутність хоча б одного із засобів захисту навколишнього природного середовища від забруднення, приведених в пункті 3 розділу IV паспорта МУО;

  • наявність забруднення навколишнього природного середовища з перевищенням нормативного значення більш ніж в два рази, хоча б по одному з показників (розділ VII паспорта МУО);

  • наявність порушень, вказаних в пунктах 1 і 3 розділу VIII паспорта МУО