Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экология. Методические указания. Косовская / Методички Эк Эк, ОЭ / Косовская / учебное пособие Екологічна паспортизація.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
338.94 Кб
Скачать

Міністерство ПАЛИВА І Енергетики України

Севастопольській національний інститут

ЯДЕРНОЇ ЕНЕРГІЇ І ПРОМИСЛОВОСТІ

КАФЕДРА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

І ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ

М.А. КОСОВСКАЯ

УЧЕБНОЕ ПОСОБИЕ

ПО ВИВЧЕННЮ

ДИСЦИПЛІНИ «ЕКОЛОГІЧНА ПАСПОРТИЗАЦІЯ

ТЕРИТОРІЙ І АКВАТОРІЙ»

р. СЕВАСТОПОЛЬ

2003г.

Міністерство ПАЛИВА І Енергетики України

СЕВАСТОПОЛЬСЬКІЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ

ЯДЕРНОЇ ЕНЕРГІЇ І ПРОМИСЛОВОСТІ

КАФЕДРА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

І ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ

М.А. Косовська

ЕКОЛОГІЧНА ПАСПОРТИЗАЦІЯ

ТЕРИТОРІЙ І АКВАТОРІЙ

____________________________________________________

УЧЕБНОЕ ПОСОБИЕ

Для студентів 4-го курсу

спеціальності 7.07.0801

«Екологія і охорона навколишнього середовища»

р. СЕВАСТОПОЛЬ

2003г.

УДК. 504.064 (07)

504.064 (07)

К 715 Косовська М.А.

Екологічна паспортизація території і акваторії: Севастополь: СНІЯЕіП, 2003.-64с.

Приведен краткий курс лекций, общие методические рекомендации для изучения дисциплины.

Теоретический материал, изложенный в работе, поможет в подготовке к практическим и семинарским занятиям.

В работе теоретическая часть дисциплины «Экологическая паспортизация территории и акватории, позволяющая применять полученные знания на практике, позволяющая качественно и количественно оценивать степень антропогенного воздействия на окружающую природную среду, разрабатывать комплекс экологических мероприятий, направленных на устранение воздействия.

Рецензенти:

Н.Н. Сопольова

И.А. Подлісецькая.

Вступ

На шляху становлення екополітики України величезну роль грає система керування і контролю природокористуванням. Однією зі складових частин організаційної форми контролю є паспортизація території й акваторії. Цей нормативно-технічний документ, що дозволяє зробити інтегральну оцінку екологічного стану об'єкта або району, створюється на основі даних, виражених через систему показників, що відбивають ступінь впливу об'єкта на навколишнє природне середовище.

Одним із принципів екорозвитку, яких дотримує сучасна Україна, є функція раннього попередження несприятливих екологічних тенденцій. Виконання цієї функції неможливо без якісних і своєчасних зведень про стан геосистем, для цього необхідний постійний екологічний контроль. Система керування в Україні поки ще не стійка, а основною проблемою є - сучасна роз'єднаність екології, економіки і політики. Тільки система взаємин між основними складовими екополітики можуть привести область природокористування у відповідність із принципами екорозвитку.

На сучасному етапі розвитку відносин в області природокористування - контроль є важливою складовою частиною екологізації економіки. В організаційні форми контролю входять: екологічний моніторинг, екологічна експертиза й екологічна паспортизація. Що стосується системи спостережень за станом навколишнього природного середовища (екологічний моніторинг) проблема більш – менш вирішується. Створюються проекти комплексного екологічного моніторингу, що об'єднав всі існуючі системи спостережень за станом навколишнього природного середовища, організовуються нові посади і станції для фіксації забруднень, створюються фонові станції, що знаходяться на «умовно чистих» місцях, і параметри забруднень яких є фоновим значенням для розрахунків різних нормативних даних. Створено і створюються банки і бази екологічної інформації. У 1995 році був прийнятий Закон України «Екологічна експертиза» про обов'язкове проведення екологічної експертизи в процесі будь-якої діяльності, що впливає на стан навколишнього природного середовища. З екологічною паспортизацією справа обстоїть набагато гірше. Єдиним документом, що регламентує проведення екологічної паспортизації і створення нормативно-технічного документа, з'явилася постанова Кабінету Міністрів № 122 від 07.02.2001р. у якому говорилося про необхідність проведення паспортизації потенційно небезпечних об'єктів.

З урахуванням екологічної обстановки, що склалася в Україні, необхідно вести контроль природокористування не тільки безпосередньо об'єктів, що впливають на навколишнє природне середовище, але і території в цілому. Створення екологічної паспортизації населених пунктів є нагальною потребою і якісно новою ступінню оцінки й узагальнення інформації зі стану і прогнозування розвитку природно-техногенної системи міста. Такий паспорт повинний складатися за результатами паспортизації об'єктів даного району або міста. Найчастіше як особливо небезпечні об'єкти виступають промислові підприємства, тому настільки необхідне комплексна оцінка спільного впливу всіх підприємств даного району на навколишнє природне середовище.

Таким чином, можна зробити висновок про те, що проведення паспортизації всіх екологічно небезпечних об'єктів – це необхідна і важлива частина системи мір, спрямованих на регулювання стану навколишнього природного середовища і раціональне використання природних ресурсів.

Сучасна екологічна ситуація в країні вимагає жорсткості діючих і розробки нових екологічних норм і правил і закріплення їх у державних стандартах, тому числі і створення нових стандартів екологічних паспортів. Усе більш настійної є необхідність паспортизації не тільки окремих об'єктів, але всієї території міста, району, а також паспортизація акваторій. Це дозволять виявити екологічно небезпечні ділянки й оцінити ступінь їхнього впливу на життєдіяльність населення. Тому, з огляду на сформовану екологічну ситуація в нашій країні, складання таких нормативно-технічних документів, що прогнозують екологічні ситуації як на об'єктах, так і довкола нього, є гостро актуальним.

У світлі того, що сьогоднішній рівень техногенної безпеки України значною мірою обумовлений надмірними техногенними навантаженнями на навколишнє природне середовище, необхідне проведення паспортизації всіх екологічно небезпечних об'єктів. По визначенню це об'єкти, прямо або побічно впливають на навколишнє середовище, але, по суті, до таких об'єктів можна віднести будь-який об'єкт, зв'язаний з життєдіяльністю людини. В даний час не існує об'єктів, так чи інакше, що не впливають на навколишнє середовище. Це і викиди шкідливих речовин, і скидання стічних вод і збереження або утилізація усіх видів відходів. Створити підприємства, що не робить негативного впливу на навколишнє природне середовище, поки це все рівно, що створити вічний двигун. На сьогоднішній день це – утопія.

Екологічний паспорт є один з деяких екологічних документів, що відображує щирий стан виробництва, і його техногенне навантаження на навколишнє природне середовище.