Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
117
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

Міністерство ПАЛИВА І Енергетики України

Севастопольській національний інститут

ЯДЕРНОЇ ЕНЕРГІЇ І ПРОМИСЛОВОСТІ

КАФЕДРА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

І ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ

М.А. КОСОВСКАЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ПО ВИВЧЕННЮ

ДИСЦИПЛІНИ «ЕКОЛОГІЧНА ПАСПОРТИЗАЦІЯ

ТЕРИТОРІЙ І АКВАТОРІЙ»

р. СЕВАСТОПОЛЬ

2003г.

Міністерство ПАЛИВА І Енергетики України

СЕВАСТОПОЛЬСЬКІЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ

ЯДЕРНОЇ ЕНЕРГІЇ І ПРОМИСЛОВОСТІ

КАФЕДРА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ

І ЦИВІЛЬНОЇ ОБОРОНИ

М.А. Косовська

ЕКОЛОГІЧНА ПАСПОРТИЗАЦІЯ

ТЕРИТОРІЙ І АКВАТОРІЙ

____________________________________________________

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ПО ВИВЧЕННЮ ДИСЦИПЛІНИ

Для студентів 4-го курсу

спеціальності 7.07.0801

«Екологія і охорона навколишнього середовища»

р. СЕВАСТОПОЛЬ

2003г.

УДК. 504.064 (07)

504.064 (07)

К 715 Косовська М.А.

Екологічна паспортизація території і акваторії: методичні вказівки по вивченню дисципліни: Навчально-методична допомога. Севастополь: СНІЯЕіП, 2003.-64с.

Приведені загальні методичні рекомендації для самостійного вивчення дисципліни.

Для студентів заочного відділення вказані основні вимоги до написання і оформлення контрольних робіт.

Теоретичний матеріал, висловлений в роботі, допоможе в підготовці до практичних і семінарських занять.

В цілому методичні вказівки і літературні джерела допоможуть в підготовці до заліку по дисципліні.

Рецензенти:

Н.Н. Сопольова

И.А. Подлісецькая.

1.Загальні методичні вказівки

Методичні вказівки по вивченню дисципліни «Екологічна паспортизація території і акваторії» складена відповідно до учбової програми курсу. Вони визначають порядок вивчення програмного матеріалу і виконання контрольних завдань.

Метою вивчення даної дисципліни є систематизація знань про взаємодію природно-господарських систем з навколишнім середовищем, вивчення нормативних документів, комплекс обмежень, встановлених на виробничу діяльність. Роль цієї дисципліни полягає в систематизації, а при необхідності, і в розробці нормуючих показників екологічної безпеки, екологічно безпечного антропогенного навантаження на природне середовище.

Основою для вивчення курсу є лекційний матеріал, а так само для якіснішого вивчення матеріалу, студенти зобов'язані використовувати додаткові літературні джерела. Для цього пропонується список рекомендованої літератури, в якому окрім основного переліку дається перелік Гостів і законів, необхідних для складання екологічних паспортів різних об'єктів.

У справжніх методичних рекомендаціях крім структури екологічних паспортів, необхідних для написання контрольної роботи для студентів заочного відділення, приводяться елементи теорії, необхідної для обгрунтування необхідності складання екологічного паспорта, що дозволяє використовувати методичні рекомендації під час підготовки студентів до заліку як заочного, так і денного відділень. В кінці для повного закріплення матеріалу приводяться базові питання, знання яких необхідне для здачі заліку.

В процесі вивчення «Екологічної паспортизації території і акваторії» студент заочної форми навчання повинен виконати одну контрольну роботу. Контрольна робота полягає в складанні екологічного паспорта або природного, або промислового об'єкту.

Контрольна робота повинна бути надана викладачу не пізніше ніж за два тижні до початку екзаменаційної сесії. Оформлення робіт повинне вироблятися відповідно до вимог ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти в середовищі науки і техніка. Структура і правила оформлення» Київ: Держстандарт України, 19995 р., згодне ГОСТ 17.0.0.04-90 «Екологічний паспорт промислового підприємства. Основні положення»

Якщо при виконанні контрольної роботи, при вивченні дисципліни і підготовки до заліку у студентів виникають питання вони можуть звернутися за консультацією до викладача.

Форма підсумкового контролю по дисципліні – залік з оцінкою. До здачі заліку допускаються студенти, що виконали всі види поточного контролю і одержали позитивну оцінку.