Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
117
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
548.35 Кб
Скачать

Метеорологічні характеристики і коефіцієнти, що визначають умови розсіювання забруднюючих речовин в атмосфері міста.

№ п/п

Найменування характеристик

Величина

1.

Коефіцієнт, залежний від стратифікації атмосфери, А

2.

Коефіцієнт рельєфу місцевості в місті

3.

Середня максимальна температура зовнішнього повітря найжаркішого місяця року, Т

4.

Середня температура зовнішнього повітря найхолоднішого місяця (для котельних, що працюють по опалювальному графіку), Т

5.

Середньорічна роза вітрів, %

З,СВ,У, ЮВ, Ю, ЮЗ, З, СЗ

6.

Швидкість вітру (за середніми багаторічними даними) повторюваність підвищення якої складає 5%, м/с

Характеристика стану навколишнього середовища визначається значеннями фонових концентрацій забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферу підприємством і по яких йому необхідно розробляти проекти ПДВ.

Другий розділ. Охорона земель.

Найчастіше цей розділ складається з двох складових: охорона земель і охорона грунтів.

Зміст розділу залежить від типу підприємства. Для промислових підприємств, перш за все, дається аналіз використовування земельних ресурсів (оцінюється доцільність і раціональність даного землекористування); розглядаються питання рекультивації земельних ресурсів. (Для сільськогосподарських підприємств виробляється класифікація земель і характеристика меліоративних територій.) В межах рекреаційних комплексів також оцінюється ступінь використовування земель, встановлюються деструктивні земельні угіддя, тобто ті, які в даних умовах малоефективні по використовуванню і в ландшафтному плані деградують, намічаються шляхи їх раціональнішого використовування.

Відомості про використовування земельних ресурсів включає характеристику земель підприємством всього (графа 1), під будівлі і споруди основного (графа 2) і допоміжного (графа 3) виробництва, адміністративно-побутового призначення (графа 4) В цьому ж розділі указується площа твердих покриттів території (графа5), площа, займана сховищами, звалищами, відвалами твердих відходів, площа накопичувачів стічних вод (графи 6 і 7), площа, зайнята під озеленення і газони, указуються розміри СЗЗ. У окремі графи виноситься відведення земель під склади будівельних матеріалів, дороги, трубопроводи, лінії електропередач, інші лінійні споруди – землі тимчасового користування.

Охорона грунтів. Розробляється картосхема території з розподілом токсичних елементів в грунті. На картосхемі в результаті відбору і аналізу проб виділяються ділянки з підвищенням ПДК в грунті по забруднюючих речовинах. Для сільськогосподарських підприємств цей розділ збільшується за рахунок аналізу еродірованності грунтів, показників придатності порушеного природного шару грунтів для землеробства, контролю за вмістом залишкових кількостей хімічних речовин в грунті і рослинній продукції, і т.д.

Третій розділ. Охорона рослин і тварин.

Аналізуються дані про основні типи рослинності, характерні комплекси тваринного світу. Для найцінніших рослинних комплексів робиться подрівісна зйомка, з вказівкою екологічного стану рослин. Фіксуються рослини-паразити і тваринні, завдаючи шкоди даному природному комплексу і людині.

Основний матеріал цього розділу указується в графах 7, 8, 9 розділу використовування земельних ресурсів (см додаток 3).

Четвертий розділ. Охорона атмосферного повітря.

Приводиться картосхема джерел викидів шкідливих речовин підприємством. Дається докладна характеристика викидів основних шкідливих речовин в атмосферу з вказівкою даних по якісному і кількісному підбору складу шкідливих речовин, тимчасово узгодженими викидами ( ВСВ ) гранично допустимими викидами, Аналізуються також фактичні чинники забруднення навколишнього природного середовища: шумове і електромагнітне забруднення, іонізуюче випромінювання. Дається характеристика устаткування, використовуваного для очищення і зменшення викидів шкідливих речовин в навколишнє середовище. Оцінюються результати дослідження атмосферного повітря на межі СЗЗ.

Характеристика викидів приводиться в додатку 3 таблиця 8 (форма А і б). У додатку спочатку наводяться дані по організованих, а потім за неорганізованими джерелами.

Джерело забруднення атмосфери - об'єкт, від якого забруднююча речовина поступає в атмосферу.

Джерело виділення - об'єкт, в якому утворюються забруднюючі речовини (технологічна установка, склад сировини або продукції, майданчики для перевалювання сировини або продукції і т.д.).

Організовані джерело забруднення атмосфери - пристрою для направленого висновку забруднюючих речовин в атмосферу (димар, вентиляційна шахта, аераційний ліхтар і т.д.).

Неорганізованим є джерело забруднення атмосфери, яке не має спеціальних пристроїв для висновку забруднюючих речовин в атмосферу.

Таким чином, забруднюючі речовини від джерела виділення можуть поступати в атмосферу, або через спеціальні газовідвідні пристрої - організовані джерела забруднення атмосфери, або безпосередньо поступати в атмосферу. В цьому випадку джерело виділення стає неорганізованим джерелом забруднення атмосфери (не- густина в технологічних установках, майданчики для перевалювання сировини, палива, місткості для зберігання палива, майданчики складування відходів і т.д.).

Таблиця 8а додатку 3 заповнюється таким чином:

- На початку указуються характеристики джерела забруднення атмосфери. Дані наводяться для всіх речовин, які від нього поступають в атмосферу.

|- В подальших рядках приводяться характеристики підключених до нього джерел виділення. Далі приводяться характеристики відповідних йому джерел виділення і т.д.

- У графі I приводиться найменування джерела забруднення атмосфери і його параметри (висота, діаметр або розміри перетину гирла, довжина).

- У графі 2 указуються номери джерел забруднення атмосфери згідно схемі їх розташування, яка повинна складатися і зберігатися на підприємстві. Нумерація джерел від року до року не повинна змінюватися. При появі нового джерела йому привласнюється номер що раніше не використався в звітності. При ліквідації джерела його номер надалі в звітності не використовуються.

Всім організованим джерелам забруднення атмосфери привласнюють номери в межах від 0001 до 5999, а всім неорганізованим джерелам привласнюють номер - в межах 6001 до 9999.

- У графі 3 приводяться найменування виробництв і джерел виділення забруднюючих речовин.

- У графі 4 приводяться найменування, а в графі 5 - код» забруднюючих речовин, які утворюються у відповідних джерелах виділення і викидаються в атмосферу від відповідних джерел забруднення атмосфери.

- У графі б приводяться кількість забруднюючих речовин (тонн в рік), що відходять від джерела виділення, незалежно від того, оснащений він очисними спорудами, або нот. Розраховується по формулі (1).

Мотх =10-6х Смах хУ х t, (1)

де З мах - максимальна концентрація забруднюючої речовини на виході джерела виділення (до очищення), г/куб.м

У - об'ємна витрата газоповітряної суміші в одиницю часу на виході джерела, куб. м/с

t - час роботи устаткування (у секундах) протягом року.

Для визначення значення Смах повинні використовуватися безпосередні інструментальні виміри відповідно до діючих стандартів і рекомендованих методик, узгоджених У разі відсутності інструментальних методик визначення викидів забруднюючих речовин допускається застосування розрахункових галузевих методик

  • У графі 7, якщо джерело виділення оснащене газоочисною установкою (ГОУ), указується її тип, речовини, по яких відбувається очищення, а також тип вимірювальної апаратури, якої вона оснащена. У графі 8 указується паспортне значення КПД установки, а в графі 9 - фактичне, одержане за наслідками намірів. У графі 10 для кожної ГОУ наводяться два показники. У чисельнику - капітальні витрати, а в знаменнику - експлуатаційні витрати в минулому році. У кожній з граф II і 12 приводяться по три показники. У чисельників - фактичний викид за минулий рік (Мгод), а в знаменнику - значення ВСВ за минулий рік (Мвсв) і в дужках - значення ПДВ (Мпдв), тобто повинен бути запис такого вигляду: