Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPKtaDE.pdf
Скачиваний:
267
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Р о з д і л ІV

Встановлений лічильник має бути захищений від прямих атмосферних дій. Періодичність перевірки лічильника — 5 років. У разі відмови у роботі лічильника упродовж гарантійного терміну представник газового господарс- тва повинен оформити акт, в якому зазначити такі дані: заводський номер та дату виготовлення лічильника, дату введення лічильника в дію, покази лічильника (м3), дату виходу з ладу лічильника і виявлені недоліки.

Запитання і завдання

1. Дайте характеристику основним видам прибутків громадян. 2. Що таке соціальні витра- ти? 3. Поясніть, що таке «прожитковий мінімум», як його вираховують? 4. Як відбувається стяг- нення аліментів, хто їх має сплачувати і в яких випадках? 5. Які види послуг ви знаєте? Оха- рактеризуйте їх за різними ознаками. 6. Що таке кредит? Які види кредитів існують? 7. Дайте визначення іпотечного і споживчого кредитів. 8. Чим відрізняється кредит від грошей? 9. Поясніть, хто такі кредитори і позичальники. Які функції вони виконують? 10. Які державні програми дають можливість молодим сімям одержати кредит? 11. Які шляхи заощадження електроенергії, тепла, води і газу має знати кожен член родини? 12. Назвіть інші шляхи за- ощадження в сімї.

4.7. ВИТРАТИ В БЮДЖЕТІ СІМ’Ї ТА ЇХ ПРИЗНАЧЕННЯ

Бюджет (англ. budget) буквально означає «торба, гаманець». Бюджет це кошторис доходів і витрат. На рівні країни розробляється і затверджуєть- ся державний бюджет, області обласний, району районний, міста мі- ський, сімї сімейний. Залежно від нормативів, які застосовуються в роз- рахунку, сімейний бюджет може бути раціональним, споживацьким мініма- льним і споживацьким оптимальним.

Бюджет сімї раціональний розрахунковий бюджет, який розроб- ляється на основі науково обґрунтованих нормативів споживання населен- ням різних матеріальних благ (продуктів харчування, одягу, предметів культури, побуту тощо) і послуг культурно-побутового призначення.

Бюджет сімї споживацький мінімальний (прожитковий міні-

мум) — мінімально необхідний рівень споживання матеріальних благ і по- слуг для забезпечення нормальної життєдіяльності людини за одного рівня розвитку продуктивних сил і досягнутого рівня життя населення. Може ви- значатися в натуральній (споживацькій) вартості і грошовій формі.

Бюджет сімї споживацький оптимальний життєві засоби, роз-

раховані на основі норм і нормативів споживання, які задовольняють раціо- нальні потреби людей. Порівнюючи фактичне споживання з нормами опти- мального бюджету споживання, можна визначити ступінь задоволення по- треб і вжити необхідних заходів для розвитку виробництва і сфери послуг. Основними елементами визначення оптимального бюджету споживання є фізіологічні і раціональні заходи споживання.

Сімейний бюджет це доходи і витрати однієї сімї. Доходи можна визначити: це може бути дві зарплати (чоловіка і дружини); одна зарплата й одна стипендія; дві стипендії і додатковий прибуток одного чи й обох; дві

236

Економіка домашнього господарства

стипендії і батьківські дотації з однієї чи обох сторін. Щоб цими доходами правильно і раціонально користуватися, варто занотовувати витрати до сі- мейної книги витрат. Такі книги згодом допоможуть раціональніше викори- стовувати бюджет, враховувати необхідність придбання певної речі або від- кладання грошей для придбання більш серйозної, наприклад, холодильни- ка чи телевізора.

Щоб у сімейному бюджеті було менше дір, потрібно навчитися, особливо молодим сімям, формувати розумні потреби. Це зовсім не означає, що потрібно собі в усьому відмовляти. Просто перед кожною новою витратою треба чітко собі уявити, для чого та або інша річ тобі потрібна. Економісти підрахували: якщо в сімї, що складається з трьох осіб, щодня кожен член родини необдумано витра- чатиме одну гривню, то за рік витратиться сума, достатня для купівлі одного чоловічого костюма або кількох пар взуття, фотоапарата або туристичної путівки. Тому потрібно навчитися розумно відмовляти собі у спокусах.

Сімейна бухгалтерія починається з такого важливого економічного прин- ципу, як планування. Але воно, у свою чергу, неможливе без обліку і конт- ролю. Спланувати свій бюджет молодій сімї буває непросто, особливо, якщо раніше ніколи цього не доводилося робити. Насамперед слід памятати про статті витрат. До них відносять витрати на харчування, квартплату, на транспорт, предмети домашнього господарства, гігієни тощо.

Квартплата, платня за комунальні послуги і телефон. Якщо молода сімя починає жити у батьківській сімї, що трапляється досить часто, то не- обхідно домовитися з батьками про свій внесок у цю загальну статтю витрат. Обовязково треба наполягти на своїй участі у бюджеті родини, навіть якщо батьки і будуть заперечувати. Невеликий внесок витрат за цією статтею із перших днів самостійного життя додасть упевненості молодятам. Інша річ, якщо сімя починає жити у квартирі, яку доводиться знімати. У такій ситуа- ції витрати за цією статтею будуть дуже серйозними і потребуватимуть суво- рішого ставлення до грошей1.

Харчування. Це друга основна стаття витрат. Багато досвідчених госпо- динь, коли їм потрібно заощадити, резерви шукають саме тут. У середньому на їжу наші люди витрачають від 35 до 40 % від загальних доходів сімї. А в деяких сімях витрачається значно більше. Кулінарні здібності мають знач- ний вплив на бюджет сімї. З того самого набору продуктів одна господиня зуміє приготувати і ситно, і смачно, і різноманітно, а інша, на жаль, не змо- же впоратися. Крім того, кожна жінка має повчитися ще й дієтології і каль- куляції. В одній сімї чоловік працює на будівництві, а в іншій сидить весь робочий день за письмовим столом. Хтось із членів родини схильний до пов- ноти, а в іншого короткозорість середньої тяжкості. Бажано врахувати це при складанні меню. Особливого харчування потребують вагітні жінки, ма- тері, які годують дітей, люди похилого віку. Останнім часом багато популяр- них видань друкують таблиці калорійності продуктів і рекомендації з раціо- нального харчування різних груп населення, які допомагають правильно харчуватися і планувати свої витрати.

1 Орлова Л.В. Семья, дом, квартира. — М., 1999. — С. 56 – 60.

237

Р о з д і л ІV

Значно збільшуються транспортні витрати, якщо сімя користується кіль- кома видами транспорту, аби дістатися вчасно до роботи чи місця навчання. Додамо витрати на засоби для досягнення чистоти у будинку чи квартирі, усілякі послуги, повязані з лагодженням одягу, взуття, послуги телеграфу, системи Інтернет, кишенькові витрати, купівлю подарунків та ліків.

Не повинна забувати дружина і про власний стиль життя, про засоби гігі- єни та косметику.

Треба памятати, що щастя залежить не від матеріальних благ, а від за- тишку оселі, який досягається передусім взаємною повагою членів родини, від сердечності стосунків.

4.8. ВИДИ ПОДАТКІВ

До основних видів оподаткування належать страхування та різні види податків і зборів. Законодавством установлено, що збір за паркування авто- транспорту, ринковий збір, збір за видачу ордера на квартиру, збір за вида- чу дозволу на розміщення обєктів торгівлі та сфери послуг, збір із власників собак є обовязковими для встановлення сільськими, селищними та міськи- ми радами за наявності обєктів оподаткування або умов, з якими повязані запровадження цих податків і зборів. Cтавки на ці обовязкові збори встанов- люються місцевими органами самоврядування у межах граничних розмірів ставок, установлених законом України.

Комунальний податок сплачують юридичні особи, за винятком бюджет- них та планово-дотаційних сільгосппідприємств. Комунальний податок нараховується щомісяця в розмірі 10 % умовного фонду оплати праці. Спла- чується комунальний податок не пізніше від 20 числа кожного місяця.

До цього податку належать готельний і ринковий збір, збір за паркуван- ня транспорту, видачу ордера на квартиру, збір на різні види виграшів.

Одним з найдавніших і найбільш традиційних у сучасній податковій сис- темі є земельний податок. Стягнення земельного податку регулюється Земельним кодексом України, Законом України «Про сплату за землю» від 3 липня 1992 р., подальшими постановами Кабінету Міністрів, змінами, які вносяться майже щороку законами про Державний бюджет.

Плата за землю в Україні стягується у вигляді земельного податку або орендної плати, що залежить від місця знаходження земельної ділянки та її якості, виходячи з кадастрової оцінки землі. Розмір цього податку встанов- люється із розрахунку на рік у вигляді платежів за одиницю земельної пло- щі. При цьому розмір податку не залежить від результатів господарської ді- яльності власника чи користувача. У такому випадку платниками виступа- ють як юридичні, так і фізичні особи. У разі припинення права власності чи права користування земельною ділянкою податок сплачується за фактичний період перебування землі у власності чи користуванні в поточному році. Припинення права власності чи користування землею відбувається за рі- шенням відповідної ради місцевого органу самоврядування.

238

Економіка домашнього господарства

Ставки податків за землі сільськогосподарського призначення диферен- ційовані по областях та залежно від виду земель (це рілля та багаторічні насадження, або сіножаті і пасовища)1.

4.9. СТРАХУВАННЯ

Виходячи з різноманітності обєктів, що підлягають страхуванню, відмін- ностей в обсягах страхової відповідальності і категоріях страхувальників, усю сукупність відносин страхування можна поділити на кілька галузей:

³майнове страхування;

³соціальне страхування;

³особисте страхування;

³страхування відповідальності;

³страхування підприємницьких ризиків.

Обєктами майнового страхування є матеріальні цінності, соціального рівень добробуту громадян, особистого життя, працездатність і здоровя громадян.

Видами соціального страхування є страхування пенсії за віком, по інва- лідності, на випадок втрати годувальника; страхування конкретних видів допомоги серед різних соціальних верств населення.

До видів особистого страхування відносять змішане страхування життя; страхування на випадок смерті чи втрати працездатності; страхування ді- тей; страхування додаткової пенсії; страхування від нещасних випадків; ін- дивідуальне страхування.

Види страхування враховують конкретні страхові інтереси організацій, підприємців і громадян, дають змогу охоплювати страховим захистом широ- ке коло обєктів від найрізноманітніших страхових випадків.

З роками дедалі помітнішу роль в інфраструктурі страхового ринку Укра-

їни відіграють перестрахування та співстрахування.

За методами здійснення страхування поділяють на обовязкове і добро- вільне. Суспільство в особі держави встановлює обовязкове страхування, тобто обовязковість внесення відповідним колом страховиків фіксованих страхових платежів. Добровільне страхування здійснюється за власним ба- жанням громадян.

Запитання і завдання

1.Охарактеризуйте види сімейного бюджету залежно від нормативів його розрахування.

2.Що таке оптимальний сімейний бюджет? Що є основними елементами його визначення?

3.Назвіть основні види податків. 4. У чому полягає суть земельного податку? 5. В яких сферах

суспільного життя здійснюється страхування? 6. Що включає в себе соціальне страхування? 7. Назвіть види особистого страхування. 8. Поясніть відмінність між обовязковим і добровіль- ним страхуванням.

1 Україна. Закони. Земельний кодекс України. — К., 2003. — С. 135 – 137.

239

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]