Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPKtaDE.pdf
Скачиваний:
267
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Р о з д і л ІІІ

ним рослинам, які навесні дають багато листя, створюючи захист від сонця. Біля цоколя будинку часто висаджують хміль, дикий виноград чи декора- тивну квасолю. Для вертикального озеленення використовують ліани. Ними добре притінити вікно або відгородити частину великої кімнати. Для ліан можна поставити деревяну решітку або протягнути мотузку.

3.3. ЗНАЧЕННЯ КОЛЬОРУ В ОЗДОБЛЕННІ ЖИТЛА

Велике значення в оздобленні житла має колір один з досить ефектив- них засобів оформлення сучасного житла, за допомогою якого можна досягти високохудожньої виразності інтерєру. Проте колір не тільки визначає ху- дожні ознаки приміщень, а й допомагає створити найбільш сприятливі умо- ви для життя і діяльності людини, її здоровя і настрою. Визначаючи колірну гаму вашого інтерєру, спочатку доберіть основний колір, а потім допо- міжні, що підкреслюють основну гаму. Памятайте: у приміщенні можна ви- користовувати не більше від пяти кольорів краще два-три плюс відтінки. Спеціалісти радять, перш ніж приступити до колористичного вирішення квартири чи садибного будинку, необхідно розробити його докладний план. У ньому повинні бути враховані кольори усіх складових елементів житла стін, стелі, підлоги, меблів, меблевих тканин, штор, покривал на ліжках, килимів тощо. План необхідно реалізувати без відхилень, тому що інакше ви не досягнете бажаної гармонії.

Який же колір обрати? Для більш чи менш кваліфікованого колористич- ного вирішення житла необхідно ознайомитися з такими поняттями, як теп- лі і холодні, хроматичні й ахроматичні кольори; кольори, що виступають, і ті, що відступають; колорит, гармонія, а також мати уявлення про вплив ко- льору на емоційну сферу людини.

Кольори бувають теплі і холодні. До теплих належать червоний, оран- жевий і всі інші, в яких вони переважають, до холодних синій, голубий і вся група синьо-зелених і синьо-фіолетових тонів. Зелені кольори, в яких переважає синій, — холодні, а якщо в них переважає жовтий і червоний теплі.

Кольори поділяють на хроматичні й ахроматичні. До хроматичних на- лежать жовті, червоні, сині кольори та їх відтінки, до ахроматичних сірі, білі і чорні.

Помічено, що теплі інтенсивні кольори здаються більш близькими; їх на- зивають тими, що виступають. Холодні кольори здаються більш далеки-

ми, тому вони отримали назву тих, що відступають.

Колорит це співвідношення усіх кольорів, що входять у композицію. Визначається він кольорами близьких відтінків, що домінують. Так, якщо в інтерєрі переважають сіро-голубі тони, то за наявності в ньому незначних елементів жовтого, коричневого і білого інтерєр сприймається в сіро- голубому колориті.

Гармонія закономірне поєднання кольорів, що сприяють їх високій художній виразності. Існують два види гармонії нюансна і контрастна.

Нюансна гармонія характеризується відсутністю сильних контрастів ко- льорів за світлістю і насиченістю, хоча незначною мірою контраст і може бу-

160

Вплив кольору на емоційну сферу людини

Організація домашнього господарства

ти наявний. Стан спокою досягається урівноваженням кольорових повер- хонь. Це означає, що великі поверхні (стіни, стеля, підлога, покривала, што- ри) мають стримані нейтральні світлі тони, а менші (окремі ткані вироби, кераміка, художнє скло тощо) — яскраві, насичені. Нюансна гармонія ха- рактерна для спальних, дитячих кімнат, кабінетів, кімнат для людей похи- лого віку.

Контрастну гармонію, яка характеризується зіставленням яскравих хо- лодних і теплих кольорів, можна застосовувати в загальних кімнатах 2 – 5- кімнатних квартир і садибних будинків. Сусідство двох контрастних кольо- рів нерідко використовується для зонування межі колірних плям є умов- ними межами приміщень. Так, якщо кухня сполучена з їдальнею, робоча зона відокремлюється від зони харчування кольором. Можна не вдаватися до перегородок. Так само можна розмежувати кабінет і вітальню або «зони впливу» у кімнаті двох братів чи сестер.

Вибирати контрастні кольори потрібно дуже ретельно, памятаючи, що якщо один колір яскравий і насичений, то інший має бути приглушеним і матовим.

Найнебезпечніше сполучення червоний і зелений. Діаметральні за спектром ці кольори дають дисонуючий контраст! Існує думка, що сусідство цих двох кольорів свідчить про відсутність смаку.

Цікаве сполучення сірий зі спектральними кольорами. Особливо цей варіант популярний при оформленні ванних кімнат і кухонь. Потрібно памятати, що сірий поряд з червоним набуває зеленуватого відтінку, поряд із зеленим рожево-червоного, а по сусідству з фіолетовим жовтавого.

Нелегким, але досить цікавим завданням є гармонізація кольорових елементів житла (стін, підлоги, стелі, тканин, меблів тощо) для створення цілісного художньо ансамблю.

Необхідно враховувати, що контрастна гармонія швидко стомлює і погіршує психологічний стан людини. Тому яскраві хроматичні кольори повинні врівноважуватися, приглушуватися ахроматични- ми (сірими, чорними, білими). Так, яскраві червоні

стільці потребують спокійного врівноваженого фону, який створюють світло- сірі стіни, сірий ворсистий килим, світло-сіра чи золотистого кольору штора.

Окремі кольори та їхні поєднання можуть викликати в людини радість, грубість, стурбованість чи меланхолію.

Червоний агресивний і небезпечний. З усіх теплих кольорів багато хто надає перевагу саме червоному. Він приваблює своєю життєрадісністю та силою, створює піднесений настрій. Вважають, що його агресія передається власникові, і хазяїн червоної кімнати почуває себе більш упевнено. Проте водночас він неспокійний: дратує, швидко стомлює нервову систему, у вели- ких кількостях може діяти гнітюче особливо на меланхоліків. Під його впливом підвищується кровяний тиск, прискорюється ритм дихання. Не треба захоплюватися червоним в оформленні спальні й кабінету атмосфе- ра постійного збудження тут не завжди доречна.

Оранжевий колір сприяє доброму настрою, створює святкову атмосферу.

161

Р о з д і л ІІІ

Жовтий колір відрізняється ясністю, свіжістю, стимулює зір і нервову сис- тему. У давньому Китаї жовтий колір вважали кольором імператорської ве- личі і вищої знаті, простому люду носити одяг жовтого кольору не дозволя- лося. Радісний і підбадьорливий він чудово поєднується з іншими кольора- ми. Золотий колір часто використовують разом з білим і чорним для оформ- лення інтерєрів у класичному стилі. Теплі сонячні відтінки завжди підій- дуть для оформлення дитячої у вашого маляти завжди буде гарний на- стрій. Дослідження показали, що жовтий колір сприяє апетиту, отже, його відтінки будуть цілком доречними в кухні та їдальні. Якщо ви хочете поси- лити відчуття теплоти в інтерєрі, залучайте жовтогарячий колір.

Зелений колір вважають охоронцем спокою. Це колір листя і трав. Він наці- лює на спокійний лад, схиляє до відпочинку. Під його впливом знижується кровяний тиск, підвищується сприйняття слуху. Він найбільш сприятливий для людини, а для квартири збудливого холерика буде особливо доречним.

Синій від блідо-голубого доЗ холодних кольорів особливою популярні- стю користується синій із усім багатством варіацій: від блідо-голубого (символ юності) до синювато-чорного відтінку зоряного неба втілення авторитету і влади. Відтінки синього мають розслаблюючий вплив, посилюють здатність зосереджуватися. Вони дуже доречні при оформленні кабінетів і кімнат для приймання гостей. Голубий колір створює враження простору, глибини і про- холоди. Він заспокоює нервову систему, підвищує працездатність, більше, ніж зелений, сприяє зниженню тонусу мязів і кровяного тиску. Цей колір особли- во сприятливий для людей з підвищеною нервовою збудливістю.

Цікавий і несподіваний в інтерєрі фіолетовий колір суміш синього та червоного. Холодний синій стримує вогненний червоний, що надає відчуття оригінальності і незвичності. Але в тих приміщеннях, де вам доводиться бу- вати постійно, фіолетовий колір варто обмежити, оскільки він налаштовує на меланхолійний лад, на роздуми. Проте він не стільки заспокоює, скільки розслаблює психіку і тому швидко стомлює людину. Зрозуміло, що поєднан- ня кількох кольорів в одній композиції зумовлює більш складні почуття він занадто розбурхує уяву.

Чорний з білим? За допомогою білого чи світлих пастельних тонів можна візуально розширити приміщення. Біла стеля і стіни створюють ефект лег- кості, невагомості приміщення.

Чорний підтримує та підкреслює інші кольори. Використовуючи чорний як тло для тих чи інших відтінків, можна добитися глибшої їх виразності. Але у великих кількостях чорний діє гнітюче.

Вітальня. Рішення про її оформлення потрібно приймати всією родиною, адже тут ви будете проводити затишні вечори, влаштовувати сімейні урочис- тості, приймати гостей. Фантазуйте! Ця кімната просто створена для сміли- вих експериментів. Важливо тільки, щоб вона співвідносилася з іншими приміщеннями в будинку.

Спальня. Чим старші пари, тим мякшими повинні бути тони в оформ- ленні спальні. Спальню невеликого розміру оформляють за допомогою ню- ансів, а не контрастів. Експериментальний варіант поєднання темних чи яскравих контрастних кольорів можливий у спальні молодят. Агресивні тони чудове тло для любовних боїв.

162

Організація домашнього господарства

Будуар кімната дами поблизу від спальні. Це місце для усамітнення і розслаблення. Ніщо не повинно тут відвертати вашої уваги від самої себе. Використовуйте тонове розтягнення одного кольору чи кілька мяких пастель- них відтінків.

Дитяча. Поки маляті не виповниться два роки, кольори мають бути мякими, ненасиченими. Коли дитина подорослішає, психологи рекоменду- ють сміливіші та насиченіші поєднання кольорів. Дитяча кімната може пре- тендувати на звання найбільш строкатого і веселого приміщення в домі. У сім-вісім років дитина сама може регулювати тональність свого притулку. Учневі потрібно зосередитися, тому дитячу кімнату потрібно обладнувати подібно до приміщення для дорослих.

Кабінет. Оформляємо його у традиційно коричнево-зеленій чи синьо- блакитній гамі кольорах спокою і зосередженості. Це поєднання чудово підійде холерикам і активним сангвінікам. Людям з більш спокійним тем- пераментом можна використовувати яскравіші тони.

Кухня. Серед «кухонних» психологи традиційно називають теплі тони: червоний, жовтий, жовтогарячий. Вони особливо актуальні, коли кухня зєднана з їдальнею. Як уже зазначалося, ці кольори збуджують апетит. А от надлишок чорного кольору має негативний вплив на травлення. Робочі по- верхні кухні (барні стійки, стільниці), а також підлогу потрібно оформляти у світлих тонах. Вони мають бути бездоганно чистими.

Ванна кімната. Про ступінь комфорту у домі сьогодні безпомилково роб- лять висновок за станом санвузла. Обладнана зі смаком ванна кімната візитна картка будь-якого будинку. У типових квартирах ванна розташова- на звичайно поряд з кухнею з метою раціоналізації, але той, хто будує чи перебудовує своє житло сам, вважає сусідство ванної кімнати зі спальнею більш вдалим варіантом розташування. Дуже зручно: прокинувся і відразу освіжився. Довгий час вважалося, що сполучений санвузол недолік пла- нування. Такі квартири користувалися меншою популярністю і оцінювалися дешевше. Але в цілому заперечення супротивників такого сполучення були повязані з їхніми уявленнями про туалет: мовляв, це нечисте місце, яке не повинні бачити сторонні люди. Подібні погляди свідчать лише про непра- вильне використання цього приміщення і відсутність гігієни.

Сьогодні погляд на це змінився: подібне вирішення дає змогу зекономити площу і розмістити у ванній кімнаті пральну машину, шафки і комоди. Крім того, у сполученому санвузлі можна розмістити велику й кутову ванни.

Ванна кімната це особлива зона. У ній починається і закінчується наш день. Незважаючи на обмежений простір, деталі і колірне вирішення для ванної важливі не менше, ніж у будь-якій іншій кімнаті. Можна покрити стіни ванної кімнати пластиковими панелями або керамічною плиткою, штучним або натуральним каменем, склошпалерами чи фарбою. Але якщо ви не можете використовувати дорогий матеріал і фурнітуру, можна обійти- ся і більш доступними матеріалами, виявивши фантазію та ентузіазм.

Сміливо експериментуйте з кольором (фарбами): стіну, уздовж якої роз- міщена ванна, виконайте в одному кольорі, а де висять полички з гачка- ми в іншому.

Складові колірної гами можуть переходити від світлого до темного, бути різних відтінків. Оригінально виглядають стіни у смужку, шашечку чи стіни

163

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]