Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_2_Upravlenie_kachestvom.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
152.76 Кб
Скачать

Вітчизняний досвід управління якістю

2.1. Розвиток системного підходу в управлінні якістю в країні

Розвитком і системи управління якістю продукції, як ефективному інструменту виробничім системи, в Радянському Союзі приділялась значна увага. Спочатку основна увага була націлена на контроль виробів, потім почали впроваджувати системні підходи до розв'язання проблем задоволення споживачів продукцією високої якості. З розвитком діяльність за управлінь м якістю продукції ускладнювалась. Вона почала вимагати контроль і випробування, виявлення дефектів, аналіз причин бракуі його запобігання.

В 1965 р в СРСР було прийнято постанову уряду про Державну атестацію продукції, В 1967р. був затверджений ГОСТ 1.9-67 «Государственный знак качества. Форма, размеры и порядок применения». Цей так розповсюджувався як єдиний державний Знак якості для позначення важливої серійної! масової вітчизняної атестованої продукції високої якості.

Знак якості став емблемою продукції, що відповідає або перевершує за своїми техніко-економічними показниками кращі вітчизняні й світові зразки, став символом радянської продукції високої якості.

В основі зображення прийнята ідея якість (російською мовою - качество) і виражена літерою «К». Горизонтальне положення букви «К» створює одночасно враження ваг. збалансованих на вістрі опори, що символізує головне завдання стандартизації - встановлення оптимальної відповідності між вимогами споживача й показниками якості продукції. Нижній стріловидний елемент спрямований вгору виражає ідею атестації якості - безперервне підвищення якості промислової продукції. П'ятикутник, утворений опуклими дугами граней, асоціюється з радянським вимпелом, доставленим на поверхню Місяця (12 вересня 1959 р.) автоматичною станцією, що знаменує одне із блискучих досягнень радянської науки й техніки, Над центральним елементом Знака розташоване слово «СССР», що свідчить про національну приналежність Знака якості.

Рис. З 1. Знак якості

Розвиток комплексного управління якістю у колишньому СРСР представлено в табл. 2.1.

Таблиця 3 1.

Розвиток системного підходу в управлінні якістю в срср

п/п

Рік розробки і впровадження системі

Назва системі

Основні вимоги системи

1

1955р.

Бездефектне виготовлення продукції - БИП

Кількісна оцінка праці

2

1958

Якість, надійність, ресурс із

перших виробів КАНАРСПИ

Якість і надійність виробів з перших зразків

3

1961

Система бездефектної пращ – СБТ

Оцінювання якості праці

4

1964

Наукова організація робіт з

поліпшення моторесурса - НОРМ

Підвищення вимог діючої технічної документації

5

1975

Комплексна система управління якістю продукції – КС УКП

Вимоги до управління якістю продукції викладаються в стандартах підприємств – СТП

6

1980

Комплекс державних стандартів з управління підприємством ГОСТ 24525.0-80 – 24525.5-81

Дослідне впровадження комплексу стандартів на опорних об’єднаннях і підприємствах різних міністерств та відомств

Розглянемо більш детально період зародження системного підходу та створення систем управління якістю, який охоплює 50-ті – 8-ті рр. XX ст. Можно відзначити, що роботи в цьому напрямку розвивались незалежно в Радянському Союзі та в США, Європі, Японії. При цьому на розвиток управління якістю в Радянському Союзі було зосереджено значно більше державних органів, організацій, установ, підприємств. Так, для підготовки комплексу державних стандартів «управління виробничим об'єднанням і промисловим підприємством», а це шість стандартів ГОСТ 24525 було задіяно розробників - 15, учасників розробки — 34 органи, організації, установи, виконавців — 180, співвиконавців — 186 осіб, переважна більшість докторів та кандидат наук. До складу міжвідомчої комісії з підготовки проекту комплексу державних стандартів до затвердження входили представники Держстандарту СРСР, Держкомпраці СРСР, Мінфіну СРСР. Держплану СРСР, Державного комітету науки і техніки СРСР, Держбуду СРСР. Незважаючи нате, що роботи зі створення систем управління якістю велись в СРСР та в Європі, США, Японії незалежно, вони мали багато спільних підходів, методів, принципів. Так система БИП (бездефектне виготовлення продукції) розроблену та застосовану в СРСР у 1955р. на Саратовському авіаційному заводі багато в чому співпадає з системою «ZD» (Zero Defekt) - нуль дефектів, яку запропонував американський спеціаліст Філіпп Кросбі в 60-х pp., а також системний підхід «Alles one Feller» яку використовувaли в ФРГ.

Елементи системи якості були в основі побудови системи КС УКП (комплексна система управління якістю продукції) потім увійшли в комплекс стандарту ГОСТ 24525. Є і в стандартах ISO серії 9000 версії 1987 і 1994 pp. В вище згаданий стандартах йдеться про життєвий цикл продукту, який використовує в своїх роботах К. Ісікава, японські,и спеціаліст з управління якістю.

В основі принципів створення систем управління якістю були економічні показники, які характеризують успіх підприємства. В першу чергу це звичайно зменшення браку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]