Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Чайка.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
306.69 Кб
Скачать

Виділення пилу і газу у перерахунку на 1 м під час різання матеріалів

Процес різання і марка металу

Товщина металу, мм

Пил, г/м3

Гази г/м3

CO

NO2

Газове різання сталі

45ГІ7ЮЗ

5

20

2,517

1,4

2,7

1,1

2.2

Газове різання сплавів титану

4

30

5 36

1,0

2,7

0,5

1,5

Плазмове різання сплавів

ЛМГ

8 80

2,5

6,0

0,6

1,8

1,0

14,0

У таблиці 4.1 наведено дані виділення пилу і газів у перерахунку на 1 м під час різання металів. Хімічний склад при цьому визначається головним чином маркою матеріалу, що розрізається,а розмір часток не перевищує 2 мкм.

Так, під час ручного дугового зварювання сталей штучними електродами марки 3А606/11 на один кг зварювальних матеріалів у середньому виділяється 14 г/кг зварювального аерозолю, в тому числі 0,6 г/кг Cr2O3 і 0,68 г/кг Мп та його з’єднань, а також газів: 1,3 г/кг NO2, і 11,4 г/кг СО.

Розрахунок викидів шкідливих речовин в атмосферу під час зварювання металів ведеться за формулою:

Мвик = Велпит*10 3 т/ рік ()

де: Вел – маса електродів які використовуються за рік, т/рік; Упит- питомий показник виділеної іонної забруднювальної речовини (табл.4.2) під час зварювання металів (використаних зварювальних та наплавлених матеріалів), г/кг.

Шкідливими фізичними виробничими чинниками, характерними для процесу різання, є підвищена запорошеність і загазованість повітря робочої зони; високий рівень шуму і вібрації; недостатня освітленість робочої зони; підвищена пульсація світлового потоку.[2]

. При обробці латуні і бронзи кількість пилу в повітрі приміщення відносно невелика (14,5-20 мг/м3). Проте деякі сплави (латунь ЛЦ40С) містять свинець, тому токсичність пилу, що утворюється при їх обробці, слід оцінювати з урахуванням кількості в сплаві свинцю та його гранично допустиму концентрацію.

При обробці латуні, бронзи, карболіту, графіту на високих швидкостях різання (V = 300-400 м/хв.) кількість пилових частинок розміром до 10 мкм складає 50-60% загального їх числа.

У процесі механічної обробки полімерних матеріалів відбуваються механічні і фізико-хімічні зміни їх структури (термічна деструкція). При роботі тупим різальним інструментом відбувається інтенсивне нагрівання, внаслідок чого пил і стружка перетворюються на пароподібний і газоподібний стани, а іноді виникає займання матеріалу, наприклад, при обробці текстоліту. Таким чином, при обробці пластмас в повітря робочої зони поступає складна суміш пари, газів і аерозолів, що є хімічно шкідливими виробничими чинниками.

3.1. Знешкодження газоподібних викидів в атмосферу

Методи очищення газоподібних викидів. Абсорбційний - заснований на властивостях розчинності газоподібної суміші в рідині - воді, аміачній воді, розчинах лугів. Речовина переходить із газу в рідину і при цьому вловлюється: оксиди вуглецю, азоту, диоксид сірки, сірководень, пари різноманітних кислот, фенол, формальдегіди. Адсорбційний - заснований на витягу домішок твердими поглиначами - активованим вугіллям, синтетичними і природними цеолітами. З їхньою допомогою вловлюються розчинники, диоксид сірки. Правда, адсорбційний матеріал має межу насичення, після чого він самий стає джерелом забруднення і потребує регулярної заміни. Каталітичний засіб очищення заснований на хімічній взаємодії домішок на твердих каталізаторах, що містять платину, паладій, родій, нікель, хром, мідь, цинк, ванадій або інші елементи.

Таблиця 3.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]