Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щоденник-звіт (3-й курс).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
308.74 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ЛУГАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСІТЕТ

ЗВІТ–ЩОДЕННИК

про проходження виробничої практики студентів напрямку підготовки 6.100102 “Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва”

Студент: ____________________________________________________________

прізвище, ім’я, по батькові

курс , група ____________________________________________

Місце проходження практики:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

селище _______________________________________

район ______________________________________

область ______________________________________

Початок практики: „ ” 2012 р.

Закінчення практики: „ ” 2012 р.

Луганськ - 2012

ВСТУП

У сучасних умовах становлення нової економічної системи України підвищуються вимоги до відповідності рівня підготовки фахівців в університеті вимогам роботодавців, до забезпечення конкурентоспроможності випускників на ринку праці. Одним із напрямів вирішення цієї проблеми є використання в навчальному процесі системи поетапної практичної підготовки майбутніх фахівців із послідовним нарощуванням рівня професійних знань та практичних навичок.

Практична підготовка студентів З галузі знань: 1001 «Техніка та енергетика аграрного виробництва».

За напрямом підготовки: 6.100102 «Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва».

Зі спеціальності: 7.10010203 та 8.10010203 «Механізація сільського господарства», є цілісним процесом, який передбачає безперервність та послідовність отримання необхідного обсягу практичних знань і вмінь з механізації технологічних процесів сільськогосподарського виробництва, ефективного використання виробничого потенціалу та організації праці відповідно до різних освітньо-кваліфікаційних рівнів (ОКР): бакалавр, спеціаліст, магістр. Формування умінь і навичок забезпечують практичні, лабораторні заняття, самостійна робота студентів та комплекс різновидів практик, пріоритетною метою яких є розвиток студента.

Перелік усіх видів практик, їх форми, тривалість та термін проведення наведений у робочих навчальних планах зі спеціальності за кожним ОКР.

Програма практики є основним навчально-методичним документом для студентів та керівників практик від університету та бази практики. При цьому, під базою практики слід розуміти усі підприємства, організації та установи, на яких студенти університету можуть проходити практику. Ці підприємства, організації та установи закріплені за університетом як бази практик спільними наказами (договорами, розпорядженнями, листами або іншими документами).

Основна задача програми практики полягає в тому, щоб чітко спланувати та регламентувати усю діяльність студентів і викладачів в цей період навчального процесу, який проводиться на базі практики.

Наскрізна (об’єднуюча) програма містить характеристику основних компонентів усіх видів практик, які будуть проходити студенти під час усього навчання в університеті, є типовою і служить основою для розробки робочих програм практик кафедрами з урахуванням загальних особливостей і специфіки конкретних баз проведення практики. У залежності від спеціалізацій в робочих програмах дається розподіл часу практик за дисциплінами, а також зміст і термін виконання індивідуальних завдань студентами.

1. Мета і завдання практики

1.1 Метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі сільськогосподарського виробництва, сприяння саморозвитку студентів, формування у них на базі одержаних в університеті знань професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних виробничих умовах, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

1.2 Особливістю програми є її технологічна направленість, безперервність і логічна послідовність формування у студентів професійних вмінь і навичок, комплексний підхід до підготовки грамотних, висококваліфікованих фахівців, здібних успішно вирішувати задачі по високоефективному використанню техніки.

1.3 Програма охоплює усі етапи навчальної та виробничої (технологічної, професійної) практики. Навчальна практика передбачає формування первинних професійних умінь і навичок із дисципліни, технологічна - формування первинних професійних умінь і навичок із спеціальності, професійна - формування професійних умінь і навичок майбутнього фахівця.

1.4 На молодших курсах, під час перших практик, одним із завдань є набування студентами практичних навичок за робітничими професіями слюсаря, верстатника, зварювальника, коваля, тракториста-машиніста, водія автомобіля. Беручи безпосередню участь у виробничих процесах, студенти повинні вивчати на практиці прогресивні технології виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, методи використання, обслуговування, ремонту і зберігання сільськогосподарської техніки та оволодівати первинним досвідом професійної діяльності. Використовуючи відповідну теоретичну та практичну підготовку, студенти можуть складати кваліфікаційні екзамени і одержувати робітничу професію (кваліфікацію), що підтверджується відповідним посвідченням.

2. Організація і керівництво практикою

Виробничі практики проводяться у ННДАК ЛНАУ «Колос», на сільськогосподарських підприємствах, фермерських господарствах, ремонтних підприємствах і агротехсервісу, а також на заводах сільськогосподарського машинобудування в залежності від їх змісту. Взаємні обов’язки університету і підприємства, яке приймає студентів на практику, визначаються типовим договором на проведення практики. Перед виїздом на практику студенти проходять інструктаж про порядок проходження практики і вимоги правил охорони праці, техніки безпеки, виробничої санітарії, пожежної та електробезпеки. Інструктаж проводиться ведучими викладачами кафедри, керівниками практики та фахівцями відділу безпеки та охорони праці університету. Студенти, що не пройшли цей інструктаж не допускаються до практики.

Студенти забезпечуються завданнями і методичними рекомендаціями, отримують програму, щоденники, індивідуальні завдання і список рекомендованої літератури.

При оформленні на роботу студентам проводиться початковий інструктаж з охорони праці та техніки безпеки. Він проводиться головними галузевими фахівцями та працівниками відділу охорони праці та техніки безпеки.

Навчально-методичне керівництво практикою покладається на відповідні кафедри університету, а організаційно-технічне - на підприємство. З цією метою наказом ректора університету призначається керівник практики із числа найбільш кваліфікованих викладачів відповідної кафедри. Для керівництва практикою при підготовці студентів за робітничими професіями можуть залучатись майстри виробничого навчання. Керівництво виробничою практикою на підприємстві наказом керівника підприємства покладається на головного галузевого фахівця, або на одного із висококваліфікованих спеціалістів. Керівник практики від підприємства здійснює безпосереднє керівництво роботою практикантів, узгоджує з керівництвом підприємства питання розподілу студентів по робочим місцям (відділенням), проводить інструктаж з техніки безпеки безпосередньо на робочих місцях, організовує разом з представником університету проведення лекцій, бесід і екскурсій.

Для студентів, які навчаються без відриву від виробництва, може бути передбачена практика тривалістю до одного місяця згідно з “Положенням про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України”.

По закінченні проходження виробничої практики підприємство повинно подати в університет характеристику з оцінкою роботи студента за період практики. На студентів, що порушили правила внутрішнього розпорядку, підприємство може накласти стягнення з доведенням до відому ректора університету.

За період практики студент повинен вивчити і узагальнити передові технології виробництва і методи організації праці, а також придбати організаційні та технічні навички самостійної роботи. Приймати активну участь у суспільній роботі з метою впровадження у виробництво досягнень науки і техніки, передового досвіду в раціоналізаторській і винахідницькій роботі.

Керівник практики від університету (кафедри):

  • перед початком практики контролює готовність і відповідність баз практики вимогам програми, при невідповідності умов вимогам до прибуття студентів-практикантів повинен разом з керівником практики від підприємства вжити відповідних заходів для ліквідації існуючих недоліків;

  • забезпечує проведення всіх організаційних заходів перед від’їздом студентів на практику: інструктаж про порядок проходження практики та охорони праці і техніки безпеки, надання студентам-практикантам необхідних документів (направлення, програми, щоденника, календарного плану, індивідуального завдання, тема якого повинна співпадати з темою курсового і дипломного проекту (роботи), та інших методичних рекомендацій);

  • повідомляє студентів про систему звітності з практики, прийняту на кафедрі, а саме: порядок подання письмового звіту, особливості виконання кваліфікаційної роботи або індивідуального завдання, підготовки доповіді, повідомлення, виступу тощо;

  • у тісному контакті з керівником практики від підприємства забезпечує високу якість її проходження згідно з програмою;

  • контролює забезпечення нормальних умов праці і побуту студентів та проведення з ними обов’язкових інструктажів з охорони праці і техніки безпеки;

  • контролює виконання студентами-практикантами правил внутрішнього трудового розпорядку, веде або організовує ведення табеля відвідування студентами бази практики;

  • у складі комісії приймає заліки з практики;

  • подає завідуючому кафедрою письмовий звіт про проведення практики із зауваженнями і пропозиціями щодо поліпшення практики студентів.

Декан факультету координує на факультеті всю роботу по організації та проведенню виробничої практики, направляє та контролює діяльність кафедр, розглядає та узгоджує проекти наказів, пов’язаних з практикою, контролює облік та звіт по практиці на кафедрах та в деканаті, звітує навчальній частині та ректорату після закінчення практики.

Студенти університету при проходженні практики зобов’язані:

  • до початку практики одержати від керівника практики консультації щодо оформлення всіх необхідних документів;

  • своєчасно прибути на базу практики;

  • у повному обсязі виконувати всі завдання, передбачені програмою практики і вказівками її керівників;

  • вивчити і суворо дотримуватись правил охорони праці, техніки безпеки і виробничої санітарії;

  • нести відповідальність за виконану роботу;

  • своєчасно підготувати звіт і скласти залік з практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]