Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпаргалка еконм.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
46.72 Кб
Скачать
  1. Предмет,завдання економ. Аналізу, зв’язок з іншими дисциплінами

Предметом економ аналізу є фін –госп діяльність п-в і установ. Предмет економ аналізу вивч способи і прийоми з допомогою яких з’ясовують стан фін – госп діяльності п-ва за всіма економ показниками. Виявляють не викор резерви вживають заходи щодо поліпшення роботи п-ва.

Завдання економ аналізу:Оцінка підсумків роботи п-в, вироб підрозділів, виявлення впливу факторів на аналізований показник і оцінка власних економ можливостей, виявлення внутрішніх резервів, збільшення в-ва продукції, виявлення нової прогресивної технології в-ва досвід передових п-в, досягнення новаторства в-ва, визначення економ ефективності і впровадження нових досягнень у в-во.

Зв’язок економ аналізуЕконом аналіз тісно переплітається як економічними так і не економічними дисциплінами. Основний принцип зв’язку економ аналізу з економ дисциплінами полягає у використанні основних методів, прийомів ведення обліку в госп, застосування нових технологій на практиці, визначення продуктивності, рентабельності та інших основних економ показників. Також економ аналіз пов’яязаний з не економічними дисциплінами для того щоб цічко і локанічно обґрунтувати свою думку стосовно певної ситуації, опираючись на розраховані показники.

2. Поняття про метод екон. Аналізу і його особливості.

Кожнанауковадисциплінамаєсвій предмет та метод дослідження. Термін "метод" походить відгрецького "methodos", що в перекладіозначає "шлях до чогось", тобтознання про те, яким способом, в якійпослідовностіпотрібнорозв'язуватитічитізавдання. Під методом у широкому розумінні слова слідрозуміти шляхи, способи та засобипізнаннядійсності, сукупністьорганічнопов'язанихпринципів та прийомівдослідженнярізноманітнихявищ. Метод економічногоаналізудіяльностіпідприємств, як і будь-якоїіншої науки, визначаєтьсязмістом та особливостями предмета, які, у свою чергу, зумовлюютьсятимиконкретнимицілями, вимогами та завданнями, щопостали на даномуетапірозвиткуекономікиабопроглядаються в перспективі. Предмет відповідає на запитання, що ми вивчаємо, а метод - як вивчаємо, якими способами та з допомогоюякихсамезасобів. Під методом економічногоаналізурозуміютьнауковообґрунтовану систему теоретико-пізнавальнихкатегорій, принципів, способів та спеціальнихприйомівдослідження, щодаютьзмогуприйматиобґрунтованіуправлінськірішення і базуються на діалектичномуметодіпізнання. Особливостідіалектичного методу полягають у тому, щовсіявища, котрідосліджуються, розглядаються в їхвзаємозв'язку та русі, зміні та розвитку, при цьомурозвитокрозуміють як боротьбупротилежностей на засадіоб'єктивнихзаконівреальноїдійсності.

3.Ха-ка прийомів економ аналізу

В процесі економ аналізу приміняються такі прийоми: порівняння, обчислення відносних і середніх велечин, ряди динаміки, графічний, індексний, групування, балансовий, кореляції, лінійне програмування, обчислення різниць, метод ланцюгових підстановок, метод емілювання. Найбільш широке приміненя мають наступні методи: обчилення різниць, ланцюгових підстановок, емілювання.

Суть методу обчислення різнийь полягає у тому, що для визнач к-го фактору небхідно різницю в к-му факторі помножити на якісний фактор минулого року, а для визначення якісного фактору необхідно різницю якісного фактора помножити на кількісний звітного року. Тобто ми визначаємо за рахунок якого фактора відбулися зміни і які саме.

Суть методу ланцюгових підстановок полягає в послідовній заміні показників мин року показниками зв року, а також визначення умовного аналізованого показника який визначається множенням кількісного фактора зв року на якісний мин року, але при задачах типу продуктивності собівартості рентабельності умов показник визнач діленням якісного мин року на к-й зв року. Для визначення к-го фактору необхідно умовний показник відняти аналіз показник мин року. Якісний- звітний аналіз показник відняти умовний.

Суть емілювання полягає в тому, що певним чинном нейторалізовуються вплив діючих факторів крім одного, який залишається на постійному рівні, замінюємо мин на зв.

4.Види економічного аналізу

Економ аналіз поділ на внутрішній (управлінський) і зовнішній (фінансовий). Взлежності від суті аналізу об’єктів, управлінський аналіз поділ на загально економ. (з допомогою якогось досліду), економіко технологічний (технологічні прийоми), технікоекономічний (оснащення тех.. засобами), фінансово економ (застосов при вивченні фін-еконм показників, як викор кошти), маркетинговий аналіз 9передбачає вивчення ринкових можливостей п-ва, оцінку конкурентоспроможності продукції), економічний правовий (виявляють, який виграш або програш має п-во від дотримання чи недотримання правових норм)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]