Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Формування винограду.doc
Скачиваний:
172
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
21.75 Mб
Скачать

90

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет агро технологій

та екології

Кафедра плодоовочівництва, технології зберігання та переробки продукції рослинництва

Виноградарство Формування винограду

Навчальний посібник для студентів спеціальності

8.130103 „Плодоовочівництво і виноградарство”

Львів 2010

ББК 42.36 Я 73

Г 32

УДК 634.803/.05; 634.84

Рекомендовано до друку методичною радою

Львівського національногоаграрного університету.

Протокол № від

Автор: к. с.-г. н., доцент І.М. Гель

Рецензенти: М.М. Вислободська, к. с.-г. н., доцент кафедри ґрунтознавства, землеробства та агрохімії Львівського національного аграрного університету; Л.С. Приймачук, к. с.-г. н., директор Львівської дослідної станції садівництва.

Редактор: М.М.Забор

Коректор: Д.В. Митякинська

Гель І.М. Формування винограду / І.М. Гель. – Львів, 2010. – 110 с.

Описано системи та способи формування винограду. Викладено теоретичні основи обрізування, методи управління полярністю та планування урожаю. Ілюстровано рисунками та світлинами, схемами та таблицями, що полегшує сприйняття теоретичного матеріалу.

Навчальний посібник розроблений для освоєння програми курсу „Виноградарство”, передбаченого навчальним планом для студентів вищих аграрних навчальних закладів освітньо-кваліфікаційного рівня „Магістр” та "Спеціаліст" спеціальності 8.130103 „Плодоовочівництво і виноградарство”, а також для спеціалістів сільськогосподарських підприємств різних форм власності, фермерів та виноградарів-аматорів.

ISBN

© Гель І.М. 2010

© Львівський національний аграрний університет, 2010

ВСТУП

Виноград – цінна культура, яка відома з часів прадавніх цивілізацій. Висока пластичність і адаптаційна здатність цієї ліани дозволяє вирощувати її в різних кліматичних зонах: від субтропіків до помірно прохолодної Європи. Для отримання стабільно високих урожаїв винограду важливим агротехнічним заходом є обрізування і формування рослини. Раціональне формування та обрізування дозволяє інтенсифікувати виробництво, підвищити рентабельність культури.

Управляти ростом виноградного куща можна, лише досконало знаючи біологію рослини. Обрізування, в поєднанні з іншими хірургічними операціями (обламування, прищипування, підв’язування та ін.), дозволяє тримати виноград в певному просторовому об’ємі, надавати йому певної форми, регулювати ріст і плодоношення.

Користуючись цим посібником студенти навчаться формувати, обрізувати та управляти ростом винограду, оволодіють сучасними методами ведення, формування та обрізування винограду для різних систем вирощування, як у промисловій культурі, так і в присадибному виноградарстві. Посібник також буде корисним спеціалістам та виноградарям-аматорам.

Регулювання росту і розвитку надземної часини винограду

Виноград – це ліана. У нього немає симетричного розвитку надземної частини, як у кущів чи дерев. Тому винограду надають форми, найпридатнішої для догляду, отримання високих і якісних урожаїв, механізації всіх процесів виробництва ягід. Для цього слід не тільки правильно розмістити рослини на ділянці, а й намагатися, щоб багаторічні гілки займали таке положення в просторі, яке б сприяло утворенню на одиниці площі максимальної кількості пагонів, найповнішому використанню листям світла, що забезпечить високу продуктивність рослини.

Досягають цього застосуванням системи опор, відповідними схемами садіння, формуванням куща та іншими засобами, що становить специфіку культури винограду. Без глибоких знань біології рослини результативно управляти виноградом неможливо.

Зазвичай найбільше значення має вміле обрізування, як захід безпосереднього впливу на рослину. Обрізування поряд із такими заходами, як обламування, прищипування, пасинкування, підв’язування тощо надає винограду певної форми, щороку регулює ріст і плодоношення, як окремих частин, так і цілої рослини.

Під час вирощування в культурі виноградному кущеві штучно надають визначеної форми і застосовують ту або іншу систему ведення (неукривна, частково укривна чи укривна).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]