Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все разом.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
829.57 Кб
Скачать

4.4. Аналіз надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути

На будівництві щороку виникають тисячі надзвичайно складних ситуацій природного та техногенного характеру, внаслідок яких гине велика кількість людей, а матеріальні збитки сягають кількох мільярдів гривень.

Надзвичайні ситуації, що можуть виникнути на будівельному майданчику і дії робітників в разі їх виникнення

Відповідно до географічного розміщення району будівництва (м. Луцьк) можуть виникнути наступні НС: сильний вітер, підтоплення, хуртовини, замикання електромережі, пожежа.

Підтоплення.Ведення будівельних робіт та нормальна експлуатація території часто ускладнюєтьсяпідтопленням. При цьому фундаменти будинків і підвалів можуть підтоплюватись не тільки ґрунтовими, але й капілярними водами.Підтоплення є результатом дії 3-х видів води: так званої верхньої води (верховодки), основного шару ґрунтової води в ненапірних горизонтах і напірних вод.

Територія, де близько залягають ґрунтові води, осушується шляхом підвищення відміток поверхневі землі, а також будівництвом дренажу. Дренаж – це споруда, яка перехоплює або понижує рівень ґрунтових вод.

В умовах рівнинної поверхні території і високого рівня підземних вод може проводитись також підсипка ґрунту і роботи з її вертикального планування. Такі заходи можливі при достатній кількості земляних мас, які знаходяться поблизу місця підсипки території.

Сильний вітер. Якщо швидкість вітру перевищує 15 м/с забороняється: робота кранів та інших вантажопідйомних механізмів; будь-яка робота на висоті; робота з легкими матеріалами, що мають значну площу (фанера, пінопласт).

Ураження електричним струмом. Попередження електротравм є важливою задачею охорони праці, яка на виробництві реалізується у вигляді системи організаційних і технічних заходів, що забезпечують захист людей від ураження електричним струмом. До 80% цих електротравм відбувається на електроустановках напругою до 1000В, які в основному і застосовуються в будівництві. Значна кількість травм в електроустановках напругою до 1000В пояснюється ще й тим, що вони обслуговуються часто недостатньо кваліфікованим персоналом, на відміну від електроустановок напругою живлення понад 1000В.

При ураженні робітника електричним струмом необхідно надати йому першу медичну допомогу та викликати швидку медичну допомогу.

Пожежа. При виникненні пожежі необхідно: евакуювати людей, зателефонувати в пожежну службу, застосувати первинні засоби пожежогасіння із пожежних щитів, які мають наступне протипожежне обладнання: сокири, ломи, лопати, багри металеві, відра пофарбовані в червоний колір і вогнегасники. Розміщення щитків показано на будівельному генплані. Для гасіння пожежі використовувати воду із пожежних гідрантів. Пожежні гідранти встановлюються у закритих колодязях, розташованих уздовж доріг і проїздів на відстані не більше 100 м один від іншого і не більше 5м від стін будинків. Місця установлення гідрантів позначають спеціальними показниками на будівельному генплані.

Падіння вантажів з висоти, у тому числі крана. Небезпечні зони позначені знаками безпеки і написами встановленої форми; границі небезпечних зон поблизу рухомих частин і робочих органів машин визначають відстанню у межах 5м.

Для попередження небезпеки падіння з висоти працюючих у ППР (проект проведення робіт) повинно бути передбачено скорочення обсягів операцій верхолазів.

Для попередження небезпеки падіння з висоти виробів і матеріалів при переміщенні їх кранами повинно бути передбачено:

1) тара для переміщення штучних і сипучих матеріалів;

2) вантажозахватні пристосування;

3) способи стропування;

4) пристосування для стійкого зберігання елементів конструкцій (піраміди, касети);

5) способи видалення відходів і будівельного сміття;

6) необхідність використання захисних перекриттів або козирків при виконанні робіт по одній вертикалі.

На будгенплані небезпечна зона роботи кранувиділена штрихпунктирною лінією із прапорцями, а на місцевості встановлюють сталеві обгороджування.