Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Випускна роб..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
583.68 Кб
Скачать

2.2. Вступ

У вступі обумовлюється актуальність вибраної теми, вибору об’єкта дослідження, формується мета і завдання, які ставляться перед студентом в процесі виконання роботи. Також тут необхідно показати шляхи вдосконалення обліку, запропоновані вченими; необхідність покращення діючих і введення нових, більш прогресивних форм і методів обліку.

2.3. Теоретична частина

Перший розділ випускної роботи повинен висвітлювати загальні теоретичні питання, а також розкривати економічний зміст показників, які досліджуються у випускній роботі /собівартість, прибуток, продуктивність праці і т.п./, показати їх значення в різні періоди розвитку економіки. Матеріал доцільно ілюструвати цифровими даними із статистичних довідників, монографій, журнальних статей, наукових збірників, посилаючись при цьому на джерела.

2.4. Аналітична частина

У розділі виділяють 3-4 підрозділи, в яких приводиться загальна характеристика підприємства, аналізуються техніко-економічні показники його діяльності та проводиться ґрунтовний аналіз конкретного напряму діяльності підприємства у відповідності до теми випускної роботи.

Аналізуючи техніко-економічні показники діяльності підприємства необхідно показати динаміку обсягів виробництва і реалізації продукції, чисельності працюючих, фонду оплати праці, вартості основних і оборотних засобів, прибутків (збитків) та виявити причини, які викликали зміну показників. Доцільно також провести аналіз фінансового стану для визначення можливості підприємства фінансувати свою діяльність.

Аналіз конкретного напрямку діяльності підприємства передбачає відображення динаміки показників, що характеризують досліджувані процеси, визначення факторів, що впливають на результуючий показник та обчислення міри їх впливу. В даному розділі необхідно провести розрахунок резервів і обґрунтувати шляхи поліпшення діяльності підприємства з даного напрямку.

Інформаційною базою аналізу є всі види планів, які розробляються на підприємстві, дані бухгалтерського, статистичного, оперативного обліку, всі види звітності, дані отримані шляхом власних спостережень, розрахунків.

Розділ повинен бути максимально насиченим фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображає результати діяльності підприємства за останні 3-5 років.

2.5. Облікова частина

Облікова частина включає результати досліджень організації бухгалтерського обліку і їх практичного застосування на одному з відділків облікового процесу базового підприємства.

Матеріали даного розділу можна показати в такій послідовності:

  • значення і завдання обліку на даному об’єкті у взаємозв'язку з організацією виробництва, характером випущеної продукції і технологією її виробництва;

  • діюча практика бухгалтерського обліку на відповідному відділі роботи підприємства. Тут повинно даватись теоретичне обґрунтування економічних категорій, прийнятих при організації бухгалтерського обліку на даному підприємстві, а також необхідно показати, як практично ведеться облік і відношення автора випускної роботи щодо розглянутих питань;

- вдосконалення обліку щодо його методики, організації, форм і автоматизації відповідно теми випускної роботи. Тут також необхідно показати резерви вдосконалення, які мають місце на досліджуваному підприємстві.

В спеціальному розділі дається критична оцінка стану обліку і контролю об’єктів дослідження, висвітлюється методологія і організація обліку і контролю по темі випускної роботи, звертається увага на методику обліку і контролю відповідних відділків діяльності бухгалтерських служб.

При цьому велика увага повинна приділятись:

1/ введенню передових форм і методів обліку;

2/ достовірності показників, які формуються по даних обліку;

3/ використанню облікової інформації в управлінні виробництвом;

4/розширенню, поглибленню і посиленню контрольних функцій бухгалтерського обліку.

Принциповою особливістю даного розділу є те, що в ньому висвітлюються питання не одного предмету, а декількох: теорії бухгалтерського обліку, бухгалтерського обліку в промисловості з основами обліку в інших галузях народного господарства, калькуляції собівартості продукції, організації бухгалтерського обліку і оперативного економічного контролю в промисловості, контролю і ревізії. При цьому питання обліку і контролю повинні висвітлюватись в умовах використання економіко-математичних методів і ЕОМ.

Висвітлюючи тему випускної роботи, необхідно зосередитись на основних питаннях обліку і контролю. До них відносяться: