Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Випускна роб..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
583.68 Кб
Скачать

2.8. Додатки

Схеми технології обліку і аналізу, проведеного при виконанні роботи, сприяють більш повному розкриттю суті явищі процесів. Графіки і діаграми полегшують характеристику організаційно-технічного рівня підприємства і надають наочність роботі.

Особливо добре використовувати графіки для характеристики узагальнених, результативних показників, а також для відображення динаміки явищ і процесів.

Кількість і якість додатків засвідчує про те, наскільки повно і глибоко вивчено студентом практичні і теоретичні матеріали по вибраній темі, а їх співставлення є підтвердженням обумовленості висновків і пропозицій, спрямованих на покращення бухгалтерського обліку і економічного аналізу.

8. Оформлення випускної роботи

Титульний аркуш є першим листом випускної роботи і повинен вміщувати назви організації виконавця роботи (міністерство, уні­верситет, кафедра), прізвище, ім'я, по-батькові виконавця і назву теми. Крім того, на титульному листі випускної роботи передбачені підпи­си студента-виконавця, керівника роботи, консультанта, і завідуючого ка­федрою, а також місто і рік її написання.

Титульний лист набирається на комп'ютері, зразок оформлення якого приведений в додатку.

Зміст розташовується безпосередньо після анотації, починаючи з но­вої сторінки. В змісті перелічуються вступ, розділи, підрозділи, пункти і підпункти (якщо вони мають заголовки), висновки і пропозиції, список використаної літератури, додатки із зазначенням номерів сторінок, які містять початок матеріалу. Зміст вміщує розділи і підрозділи, пункти і підпункти, назви і нумерація яких повинні точно відповідати заголовкам в тексті.

Завдання на випускну роботу видається студентові на ка­федрі керівником проекту.

Анотація призначена для ознайомлення з проектом. Вона має бути стислою, інформативною та містити відомості, які дозволяють зрозуміти суть роботи. Обсяг анотації 1/2 - 2/3 аркуша формату українською та іноземни­ми мовами (крім російської).

У вступі коротко викладають:

- оцінку сучасного стану проблеми, відмічають практично роз в'язані задачі, прогалини знань, що існують в даній галузі, провідні фірми та про­відних вчених і фахівців даної галузі;

- світові тенденції розв'язку поставлених задач;

- актуальність даної роботи та підставу для її написання;

- мету роботи та галузь застосування.

Вступ розташовується на окремій сторінці (сторінках).

Основна частина випускної роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожний розділ починають з нової сторінки. Кожен елемент основної частини повинен мати закінчену інформацію.

Відповідальність за достовірність відомостей, які містить випускна робота, несе виконавець - студент дипломник.

Висновки вміщують безпосередньо після викладання основної части­ни, починаючи з нової сторінки. У висновках викладають найбільш важливі наукові та практичні результати, одержані в дипломній (випускній) роботі. Далі формулюють рекомендації щодо їх значимості та застосування в науці чи в практичній сфері.

Перелік використаних літературних джерел, на які є посилання в ро­боті, наводять в кінці текстової частини, починаючи з нової сторінки. У відповідних місцях тексту повинні бути посилання.

При складанні списку використаної літератури рекомендується наступний порядок:

- закони та інструктивні матеріали міністерств і відомств;

- монографії, учбова література, брошури, статті та ін.;

- матеріали базового підприємства.

Літературні джерела повинні розміщуватись в алфавітному порядку прізвищ авторів; основні закони і інструкції - в хронологічному порядку. Порядкові номери описів у переліку є посиланнями в тексті (номери поси­лань). Бібліографічні описи посилань наводять відповідно до чинних стан­дартів з бібліотечної та видавницької справи. За необхідності джерела, на які є посилання тільки в додатку, наводять в окремому переліку посилань, котрий розташовують у кінці цього додат­ку.

У додатки доцільно включати допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття випускної роботи. До додатків можуть бути внесені:

- додаткові ілюстрації або таблиці;.

- матеріали, які через специфіку викладання або форму подання не можуть бути включені до основної частини (схеми технології, обліку і ана­лізу; графіки і діаграми для характеристики узагальнених, результативних показників; формули і розрахунки, проміжні математичні доведення);

- розробки, спрямовані на покращення бухгалтерського обліку.

Кількість і якість додатків засвідчує про те, наскільки повно і глибоко вивчено студентом практичні і теоретичні матеріали по виб­раній темі, а їх співставлення є підтвердженням обумовленості висновків і пропозицій.

Випускна робота переплітається у тверду політурну обкладинку. Будь-які написи на першій сторінці обкладинки не допус­каються.

Перед титульним аркушем і після останнього листа до­датків необхідно вкласти по одному чистому аркушу формату А4.

На внутрішню сторінку обкладинки випускної робо­ти (на відстані 5 см від нижнього краю і 2 см від лівого краю) наклею­ють два конверти для зберігання рецензії на випускну ро­боту та відгуку керівника.

Залежно від особливостей і змісту випускну роботу скла­дають у вигляді тексту, ілюстрацій, таблиць або їх сполучень.

Випускну роботу оформляють на аркушах формату А4 (210х297). За необхідності допускається використання аркушів формату АЗ (297 х 420) для подання таблиць та ілюстрацій.

Допускається оформлення роботи машинним (за допомогою комп'ютерної техніки) способом передбачає наступні режими: шрифт – Times New Roman, розмір 14, півтора інтервала.

Текст випускної роботи необхідно розміщувати на сторінці, дотримуючись таких розмірів берегів: верхній, лівий, і нижній - не менше 20 мм; правий - не менше 10 мм.

Під час виконання роботи слід дотримуватись рівномірної щільності, контрастності й чіткості зображення. Всі лінії, літери, цифри і знаки повинні бути одного кольору впродовж усього тексту.

Помилки, описки та графічні не точності допускається виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого зображення. Прізвища, назви уста­нов, організацій, фірм та інші власні назви у роботі наводять мовою ориг­іналу. Допускається транслітерувати власні назви організацій у перекладі на мову роботи, додаючи (при першій згадці) назву в оригіналі.

Скорочення слів і словосполучень у роботі - відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавницької справи.

Структурні елементи « ЗАВДАННЯ НА ДИПЛОМНИЙ ПРОЕКТ», «АНОТАЦІЯ», «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», «ДОДАТКИ» не нумерують, а їх назви правлять за заголовки структурних елементів.

Розділи і підрозділи повинні мати заголовки. Пункти, підпункти мо­жуть мати заголовки.

Заголовки структурних елементів випускної роботи і за­головки розділів слід розташовувати симетрично до тексту і писати (дру­кувати) великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи. Заголовки підрозділів, пунктів і підпунктів роботи слід починати з абзацного відступу і друкувати маленькими літерами, крім пер­шої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці.

Абзацний відступ повинен бути однаковим впродовж усього тексту роботи і дорівнювати п'яти знакам. Якщо заголовок складається з двох і більше речень, їх розділяють крап­кою. Перенесення слів у заголовку не допускається.

Відстань між заголовками і подальшим чи попереднім текстом має бути:

Відстань між двома рядками одного заголовку, а також між двома заголов­ками приймають такою, як в тексті. Не допускається розміщувати назву розділу, підрозділу, а також пунк­ту й підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї розміщено тільки один рядок тексту.

Кожну структурну частину випускної роботи треба по­чинати з нової сторінки.

Сторінки випускної роботи нумерують арабськими циф­рами, дотримуючись наскрізної нумерації впродовж усього тексту. Номер сторінки проставляють в правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці. При використані аркушів із штампами номер сторінки проставляється у відповідній графі.

Нумерацію сторінок починають рахувати з титульного аркуша, але на всіх аркушах, що передують структурному елементу «Вступ» цифри сто­рінок не проставляються.

В штампі аркуша із вступом у відповідних графах ставлять порядко­вий номер сторінки і кількість сторінок роботи в цілому.

Ілюстрації і таблиці, розміщені на окремих сторінках, включають до загальної нумерації дипломної (випускної) роботи.

Розділи, підрозділи, пункти, підпункти, випускної роботи нумеруються арабськими цифрами.

Розділи роботи повинні мати порядкову нумерацію в межах викладен­ня її суті і позначатися арабськими цифрами без крапки. Номер розділу ставлять після слова “Розділ”, після номера крапку не ставлять, потім з нового рідка пишуть заголовок розділу.

Підрозділи повинні мати порядкову нумерацію в межах кожного роз­ділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, відокремленого крапкою. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: 2.3. (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.

Пункти нумерують у межах кожного підрозділу. Номер пункту скла­дається з порядкових номерів розділу, підрозділу і пункту, між якими став­лять крапку. В кінці номера пункту повинна стояти крапка, наприклад: 1.2.3. (другий пункт третього підрозділу першого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок пункту. Пункт може не мати заголовка.

Підпункти нумерують у межах кожного пункту за такими ж правила­ми, як пункти.

Ілюстрації (креслення, рисунки, графіки, схеми, діаграми, фото­графії) необхідно розміщувати в дипломній (випускній) роботі безпосе­редньо після тексту, де вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. На всі ілюстрації мають бути посилання в роботі.

Рисунок, схема або креслення, розміри якого більше формату А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування в тексті або у додатках.

Ілюстрації можуть мати назву, яку розміщують безпосередньо під нею. За необхідності під ілюстрацією розміщують пояснювальні дані (під рисунковий текст).

Ілюстрації позначають словом «Рис.», яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад: «Рис.2.1-0рганізаційна структура підприємства». Нумерують ілюстрації арабськими цифра­ми порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком ілюстрацій, на­ведених у додатках.

Номер ілюстрації складається з номеру розділу і порядкового номера ілюстрації, між якими ставиться крапка, наприклад: Рис. 2.1 (перший ри­сунок другого розділу). Якщо в дипломній (випускній) роботі подано тільки одну ілюстрацію, то її нумерують за загальними правилами.

Цифровий матеріал, як правило, оформляють у вигляді таблиць. відповідно до рисунку 4.1

Таблицю розташовують безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання у тексті роботи.

Таблиці нумерують арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиці, поданих у додатках. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: «Таблиця 3.1 (перша таблиця третього роз­ділу)

Напис «Таблиця» із зазначенням її номера розмішують в правому верхньому куті над відповідним заголовком таблиці. Над іншими части­нами таблиці при переносі на інший аркуш пишуть «Продовження табл.» із зазначенням номера таблиці.

Якщо у випускній роботі одна таблиця, її нумерують за загальними правилами.

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею симетрично до тексту і пишуть (друкують) малими літерами (крім першої великої). Назва має бути стислою і відповідати змісту таблиці.

Заголовки граф таблиці починають з великої літери, а підзаголовки - з малої, якщо вони складають одне речення із заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення пишуть з великої літе­ри. В кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф вказують в однині. Висота рядків по­винна бути не меншою 8 мм. Якщо цифрові або інші дані в якому-небудь рядку таблиці не подають, то в ньому ставлять прочерк. При поділі таблиці на частини допускається її головку або боковик заміняти відповідно номерами граф чи рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами першій частині таблиці.

Переліки, за потреби, можуть бути наведені всередині пунктів або підпунктів. Перед переліком ставлять двокрапку.

Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки, або, не нумеруючи - дефіс (перший рівень деталізації).

Для подальшої деталізації переліку слід використовувати арабські циф­ри з дужкою (другий рівень деталізації). Приклад:

- натуральні вимірники:

1) міри довжини;

2) ваги;

3)площі;

4) об'єму;

- трудові вимірники;

- грошові (вартісні) вимірники. Переліки першого рівня деталізації друкують (пишуть) малими літерами з абзацного відступу, другого - з відсту­пом відносно місця розташування переліків першого рівня.

Примітки вміщують у дипломній (випускній) роботі за необхідності пояснення тексту, таблиці або ілюстрації. Їх розташовують безпосередньо після тексту, таблиці, ілюстрації, яких вони стосуються.

Одну примітку не нумерують. Слово «Примітка» пишуть (друкують з великої літери з абзацного відступу, не підкреслюючи, після слова «При­мітка» ставлять крапку, і з великої літери у тому ж рядку подають текст примітки.

Декілька приміток нумерують послідовно арабськими цифрами з крапкою. Після слова «Примітка» ставлять двокрапку і з нового рядка з абзацу після номера примітки з великої літери подають текст примітки.

Формули та рівняння розташовують безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Вище і нижче кожної формули або рівняння повинно бути не менше одного вільного рядка.

Формули і рівняння в випускній роботі (за винятком формул і рівнянь, наведених у додатках) слід нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу. Номер формули або рівняння складається з номеру розділу і порядкового номера формули або рівняння, відокремлені них крапкою, наприклад, формула (1.3) - третя формула першого розділу. Номер формули або рівняння зазначають на рівні формули або рівняння в круглих дужках біля правого берега аркуша.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули чи рівняння, слід наводити безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі чи рівнянні. Пояснення значення кожного символу та числового коефіцієнта не­обхідно давати з нового рядка. Перший рядок починають з абзацу сло­вом «де» без двокрапки, наприклад:

Середня заробітна плата може бути визначена за наступною формулою:

(1.4)

де ЗП – середня заробітна плата;

ФОП – фонд оплати праці;

Чпр - чисельність працюючих

Переносити формули чи рівняння на наступний рядок допускається тільки на знаках виконуваних операцій, повторюючи знак операції на початку наступного рядка. Коли переносять формули чи рівняння на з назви операції множення, застосовують знак х. .

Якщо у випускній роботі лише одна формула чи рівняння, їх також нумерують за наведеними вимогами.

Формули, що ідуть одна за одною й не розподілені текстом, відокремлюють комою. Приклад:

П(х,у)=81, (1.1)

С(х,у)=82. (1.2)

Посилання у тексті випускної роботи на джерела слід заз­начити порядковим номером за переліком посилань, виділеним двома квад­ратними дужками, наприклад: «у роботах [1 - 5]...».

При посиланнях на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, ілюстрації, таблиці, формули, рівняння, додатки зазначають їх номери. Приклади за­пису посилань: «...у розділі 3 ...»,»... дивись 2.1 ...».»...за 3.3.4 ...»,»...відпов­ідно до 2.3.4.1...»,»...на рис. 1.3...»,«...у таблиці 3.2 .,.»,»... (див 3.2)...»,»... за формулою (3.1)...», «...у додатку Б...».

Додатки оформляють як продовження випускної ро­боти на наступних сторінках, розміщуючи їх у порядку появи поси­лань у тексті роботи.

Кожний додаток (якщо їх кілька ) починають з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, написаний ( надрукований) вгорі малими літерами з першої великої симетрично відносно тексту сто­рінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої пишеться слово «Додаток__» і велика літера, що його позначає.

Додатки слід позначати послідовно літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, 3,1, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад, додаток А, дода­ток Б і т. д. Один додаток позначається як додаток А.

Додатки повинні мати спільну з рештою роботи наскрізну нуме­рацію сторінок.

Текст кожного додатка за необхідності може бути поділений на частини, які нумерують в межах кожного додатка. У цьому випадку перед кожним номером ставлять позначення додатку (літеру) і крапку, наприклад: А .2-другий розділ додатка А; В. 2.3 - підрозділ 2.3 додатка Б.

Ілюстрації, таблиці, формули та рівняння, що є у тексті додатку, нумерують в межах кожного додатку, наприклад: рисунок Б - 3 - третій рисунок додатку Б; таблиця А .2 - друга таблиця додатку А; формула (А. 1) - перша формула додатку А.

Якщо у додатку одна ілюстрація, одна таблиця, одна формула чи рівняння, їх також нумерують, наприклад: рисунок А. 1; таблиця А. 1, формула (В. 1).

Для виконавця записують ім'я ( або першу літеру імені з крапкою) та прізвище (по-батькові - за бажанням автора). Для консультанта (перевіряючого) випускної роботи при наявності у відповідних графах місця записують вчений ступінь, вчене звання, ім'я (або перша літера імені з крапкою) та прізвище.

Елементи дати наводять арабськими цифрами в рядок у такій по­слідовності: рік, місяць, число. Наприклад: 2000.06.01.

Допускається словесно-цифровий спосіб оформлення дат:

29 січня 1999 року.

Приклади оформлення посилань:

1. Закон України «Про податок на додану вартість» // Все про бухгал­терський облік.-1999. - 18жовтня.

2. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський облік на підприємствах України з різними формами власності: Навчальний посібник. - К.: А.С.К., 1998.-784с.

3. Кузьмінський А.М., Сопко В.В., Завгородній В.П. Організація бух­галтерського обліку, контролю і аналізу: Навчальний посібник. - К.: Вища школа, 1993.-223с.

4. Голов С. Облік орендних операцій згідно з МСБО // Бухгалтерський облік і аудит. -1999. -№9.-с.33-42.

5. Методичні вказівки по виконанню випускних робіт бакалавра з бухгалтерського обліку для студентів спеціальності «Об лік і аудит» /Уклад. Садовська І.Б., Талах В.І. -Луцьк: ЛДТУ 1998.-35с.