Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота_3.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
593.92 Кб
Скачать

Технічна характеристика тістоприготувальних машин

Показник

Значення

РЗ-ХТИ-3

«Момент - 100»

1. Продуктивність, кг/год

1100

300

2. Місткість місильної камери, м3

0,35

0,1

3. Кількість сировини на 1 заміс, кг

150

50

4. Кількість місильних валів

2

1

5. Кутова швидкість місильного валу, с-1

6,28 - 12,56

150

6. Тривалість замісу, хв

2,5 - 3,0

2,5

7. Потужність електроприводу, кВт

21,1

10

Розглянемо роботу тістомісильної машини безперервної дії ФТК-1000 (Рис. 2). Машина складається з головного валу 1, на якому змонтовано шнек 2 та лопатевий змішувач 5, зовні вони охоплені циліндровою камерою 3 з водяною сорочкою 4. Компоненти тіста подають у циліндрову камеру 3, де вони спочатку шнеком 2, а потім лопатевим змішувачем 5 перемішуються. Для прискорення початку бродіння машину підігрівають водою через водяну сорочку 4. Готове тісто через конічну насадку 6 для витиснення повітря та пластифікуючий патрубок 7 виходить з машини. Для підвищення ефективності роботи лопатевого змішувача лопаті виконано плаваючими.

Переваги тістомісильних машин безперервної дії:

- вища продуктивність (1000 - 2500 кг/год);

- компактність та висока надійність в роботі;

- стабільна якість тіста при інтенсивному замішуванні;

- зручність розбирання та очищення робочих органів;

- низькі питомі витрати енергії.

Рис. 2.Тістомісильна машина безперервної дії ФТК-1000:

1 - головний вал; 2 - шнек змішувача; 3 - циліндрова камера; 4 - водяна сорочка; 5 - лопатевий змішувач; 6 - конічна насадка; 7 - пластифікуючий патрубок; 8 - лопаті; 9 - шарнір.

Обладнання для замісу тіста комплектується в агрегати порційного та безперервного приготування тіста.

Марки бункерних агрегатів порційної дії: И8-хаг-6, Л4-ХАГ-13, МТИПП, И8-хта-12.

У їх основу покладений спосіб приготування тіста на великих густих опарах (бункер має 6 відділів для опари). До складу цих агрегатів входять тістомісильні машини безперервної дії для приготування опари та тіста, дозуючі пристрої, ємність для бродіння тіста.

Операції, що виконуються агрегатами:

- подача борошна та рідких компонентів у тістомісильну машину для заміса опари;

- бродіння опари в бункері;

- подача опари, борошна та рідких компонентів в другу тістомісильну машину для замісу тіста;

- подача тіста в тісторозподільну машину.

Марки агрегатів для безперервного приготування тіста: агрегати марки ХТР системи Рабіновіча, Хренова, Джалаганія.

Відмінність від бункерних агрегатів: бродіння тіста відбувається при його безперервному русі без приготування опари.

Марки іноземних тістоприготувальних агрегатів: ФТК-1000, КВТ-1000, FМS-400. Конструкції та робота аналогічні, причому, всі роботи повністю автоматизовані, що забезпечує стабільність консистенції та якості тіста.

Розглянемо роботу тістоприготувального бункерного агрегату порційної дії: И8-хаг-6 (Рис. 3). Компоненти для приготування опари подають в місильну машину 7, де відбувається замішування опари та дозована її видача через насосну станцію 6 у бункер 5. Після наповнення однієї секції бункер повертається на 60˚, та починається наповнення другої секції. В бункері відбувається бродіння опари, готова опара насосом 4 перекачується в тістомісильну машину 3, яка на опарі замішує тісто та подає його за допомогою насосу 8 в трубопровід для тіста 9. Готове тісто накопичується в бункері 1.

Рис.3. Тістоприготувальний бункерний агрегат И8-хаг-6:

1 - бункер для тіста; 2 - пульт керування; 3 - місильна машина (тістова); 4 - шнековий насос опари; 5 - бункер для бродіння опари; 6 - нагнітач опари; 7 - місильна машина (опарна) зі станцією дозування; 8 -шнековий насос для тіста; 9 - трубопровід для тіста.

4.2. Машини для обробки тіста.

Для відокремлення шматків тіста однакової маси від усієї кількості тіста або для розподілу наперед зважених шматків на декілька однакових порцій, застосовують тісторозподільні машини.

Основним якісним показником роботи тісторозподільних машин, які ділять тісто за об'ємним принципом, є відповідність об’єму шматків тіста заданому значенню з відхиленням (для хліба) ±2,5%.

Основними показниками, що забезпечують точну роботу тісторозподільних машин, є постійний об'єм шматка та ступінь його ущільнення.

Конструкція тісторозподільних машин повинна забезпечувати:

- можливість регулювання маси шматка тіста, що відміряється, в заданих межах залежно від гатунку, складу та консистенції тіста;

  • заповнення тістом заданого об'єму мірної кишені або постійну швидкість видавлювання джгута тіста;

  • постійну щільність тіста для забезпечення точності маси шматків.

Конструкції тісторозподільних машин достатньо різноманітні. Розглянемо основні групи тісторозподільних машин (рис. 4):

а)

б)

в)

г)

Рис. 4. Принципові схеми тісторозподільних машин:

а – з поршневим нагнітачем та ділильною голівкою; б - з лопатевим нагнітачем та ділильною голівкою; в - з валковим нагнітачем та ділильною голівкою; г - з шнековим нагнітачем та ділильною голівкою. 1. - мірна кишеня; 2. - ділильна голівка; 3. - заслінка; 4. - поршень; 5. - бункер; 6. - пружинний нагнітач тіста; 7. - нагнітаюча лопать; 8. - пружинний стабілізатор тиску; 9. - поршень ділильної голівки; 10. - важіль; 11. - шнек; 12. - блок ділильних голівок.

а). Тісторозподільні машини із поршневим нагнітачем та ділильною голівкою: СД, ХТД, РМК, "Кооператор". Тісто в них нагнітається за допомогою прямокутного поршня. Ділильні голівки зазвичай багато кишенькові із плаваючими поршнями та механічним виштовхувачем.

б). Тісторозподільні машини з лопатевим нагнітачем та поворотною ділильною голівкою: А2-хтн, "Дива", "Ультіма" (ФРН), S-70 (Угорщина). Для машин цієї групи характерна порівняно м'яка дія на тісто, низький тиск в робочій камері, висока точність ділення та мала витрата енергії, але вони відрізняються складністю конструкції.

в). Тісторозподільні машини з валковим нагнітачем та ділильною голівкою: ХДВ, РТ-2, ХЛС-9. Для машин цієї групи характерна м'яка дія на тісто, працюють без стабілізаторів тиску; ділильні голівки з багатьма кишенями, але під заповненням знаходиться тільки одна кишеня.

г).Тісторозподільні машини із шнековим нагнітачем та ділильною голівкою: ДТС, ХДФ-2М, "Кузбас" та ін. Призначені для ділення житнього, житньо-пшеничного та пшеничного тіста з борошна другого ґатунку.

Тісторозподільна машина "Кузбас", технологічна схема якої представлена на рис. 5, застосовується для ділення тіста підвищеної вологості на заготовки масою 0,3 - 3,0 кг

Рис.5. Схема тісторозподільної машини «Кузбас»:

1 - приймальна воронка; 2 - шнековий нагнітач; 3 - шнек; 4 - розподільна голівка; 5 - відвідний конвеєр; 6 - плаваючий поршень.

Машина працює таким чином. Тісто надходить в приймальну воронку 1, захоплюється шнеком 3, та подається в мірну кишеню ділильної голівки 4. При цьому поршень 6 знаходиться в крайньому нижньому положенні. Далі ділильна голівка здійснює поворот на 180˚, і поршень опиняється у верхньому положенні. Оскільки шнек безперервно подає тісто, то поршень під тиском тіста опускається в нижнє положення, верхня кишеня заповнюється, а поршень, що опустився, видавлює тісто з мірної кишені, яке потрапляє у форму на відвідному конвеєрі 5. Потім здійснюється наступний поворот ділильної голівки на 180˚, та цикл автоматично повторюється.

Розподільна голівка має плаваючий поршень 6, який встановлено в мірній кишені. Він складається з двох частин які з'єднані між собою гвинтом для зміни об'єму мірної кишені (для регулювання об’єму шматка тіста, що відмірюється).

Таблиця 2