Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

7.8. Удосконалення системи землеволодінь і землекористувань

Організаційно-територіальною основою розвитку раціонального використання й охорони земель адміністративно-територіальних утворень є система землеволодінь і землекористувань, що відрізня­ється за галузевою приналежністю, формами власності й господа­рювання. У зв'язку з цим при вирішенні питань удосконалення міжгалузевого розподілу земель здійснюють роботи, пов'язані з удо­сконаленням системи землеволодінь і землекористувань.

У процесі проведення земельної реформи істотних змін зазнала сформована система землеволодінь і землекористувань, у тому числі негативних. Реорганізація колгоспів і радгоспів, передача земель у відання сільських рад, організація фермерських господарств, виді­лення земельних ділянок під колективне садівництво, городництво і тваринництво, індивідуальне житлове будівництво, розширення особистих підсобних господарств призвели до порушення стійкості й компактності землекористування сільськогосподарських підпри­ємств. Нові форми господарювання утворювалися здебільшого без землевпорядних проектів, урахування перспектив їх розвитку й оптимізації розмірів землеволодінь і землекористувань у земельній площі, виникли далекоземелля, черезсмужжя, неправильне розмі­щення меж тощо.

Завдання схеми землеустрою адміністративного району щодо вдосконалення системи землеволодінь і землекористувань полягає в тому, щоб з урахуванням екологічного і агроекологічного оцінюван­ня, виділених класів придатності земель і типів агроландшафтів, розвитку земельних відносин та інших умов розробити пропозиції, спрямовані на усунення наявних недоліків і формування стабіль­ної, збалансованої системи землеволодінь і землекористувань.

При цьому розглядають такі питання:

  1. характеристику існуючої системи землеволодінь і землекорис­тувань і тенденцій, що складаються, у її розвитку;

  2. створення нових і упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань несільськогосподарського призначення;

  3. створення нових і упорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань сільськогосподарського призначення;

  4. усунення недоліків у розміщенні існуючих землеволодінь і зем­лекористувань сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств.

Створення нових і упорядкування існуючих землеволодінь і зем­лекористувань (об'єктів землеустрою) слід проводити у разі:

  • зміни меж об'єктів землеустрою;

  • відновлення меж об'єктів землеустрою;

  • надання земельних ділянок громадянам і юридичним особам;

  • вилучення, у тому числі через викуп, земельних ділянок;

  • здійснення угод із власниками земельних ділянок;

  • в інших випадках перерозподілу земель.

Створення нових і упорядкування існуючих об'єктів землеустрою здійснюють на основі даних державного земельного кадастру, дер­жавного містобудівного кадастру, землевпорядної та іншої докумен­тації, пов'язаної з використанням, охороною і перерозподілом зе­мель.

Створення нових і упорядкування існуючих землеволодінь і зем­лекористувань має здійснюватися за об'єктним принципом, кожне землеволодіння і землекористування повинне мати властиві йому

характеристики: місце розташування, цільове призначення, межі, площу, обмеження у використанні, обтяження правами інших осіб (сервітути), інші характеристики.