Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТРЕТЯК(1-528).doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
14.87 Mб
Скачать

2. Будь-який творчий процес оцінюється через його «розкладання» на прості субпроцеси, які можна вирішити раціональними, формалізованими методами.

3. Оптимізація процесів землевпорядного проектування потребує постійного (протягом всього періоду розроблення проекту) авторського коригування, основою якого є обмежувальна нормативна документація, дослідження альтернативних рішень, використання світових досліджень у цій сфері, узгодження з громадськими інтересами.

4. Чітка природа землевпорядно-проектного процесу робить його вивчення і виконання порівняно легкодоступним для навчання в початковий період творчої діяльності землевпорядника. Дисципліна «Землевпорядне проектування», спираючись на об'єктивні економічні закони, систему соціально-економічних та екологічних заходів, спрямованих на реалізацію положень земельного законодавства, розробляє методологію і методику ефективного і раціонального використання та охорони земель на різних категоріях, видах і типах землекористування, адміністративно-територіальних утворень, по регіонах і країні в цілому. Вона розглядає законо­мірності і конкретні методичні рекомендації щодо розроблення і об­ґрунтування проектних рішень зі створення і вдосконалення організації території адміністративно-територіальних утворень, землево­лодінь і землекористувань, територіальної організації сільськогос­подарського та інших виробництв відповідно до умов різних регіонів Країни і форм власності на землю.

Мета курсу полягає у вивченні закономірностей організації ви­користання землі як територіального базису, природного ресурсу і основного засобу виробництва, прискорення темпів зростання про­дуктивності праці на основі досягнень науково-технічного прогресу і раціонального використання землі, трудових і фінансових ресурсів; методів і технологій моделювання сталого землекористування; про­фесійній і екологічній підготовці інженерів-землевпорядників.

У результаті вивчення дисципліни студент має: освоїти методику техніко-економічного обґрунтування, формування та організації те­риторії адміністративно-територіальних утворень, землеволодінь і землекористувань, складання схем і проектів землеустрою; оволоді­ти методами наукових досліджень, різними способами організації території та формування правового режиму землекористування, створення сприятливого середовища і поліпшення природних ландшафтів, розроблення системи заходів щодо збереження, віднов­лення і підвищення родючості ґрунтів, попередження деградації земель від негативних явищ.

Контрольні запитання і завдання

1. Як зміни земельних відносин і системи землекористу­вання впливають на вдосконалення землевпорядного проек­тування? 2. Сформулюйте передумови вдосконалення земле­впорядного проектування. 3. Сутність наукової землевпоряд­ної діяльності й дисципліни «Землевпорядне проектування». 4. Охарактеризуйте зміст дисципліни «Землевпорядне проек­тування».

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ЗЕМЛЕВПОРЯДНОГО

ПРОЕКТУВАННЯ