Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
земельно-правовий процес.doc
Скачиваний:
731
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
978.94 Кб
Скачать

Тема 10

Процесуальний порядок зміни цільового призначення земельної ділянки

О План (логіка) викладу і засвоєння матеріалу:

  1. Поняття цільового призначення земельної ділянки.

  2. Процесуальний порядок зміни цільового призначення земельної ділянки.

  3. Зміна цільового призначення особливо цінних земель.

  4. Наслідки порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель.

10.1. Поняття цільового призначення земельної

ділянки

Землі за своїм складом є неоднорідні, мають різне використання і відповідним чином класифікуються. В основу класифікації покладено цільове призначення земель, під яким слід розуміти встановлений правовий режим, умови і межі використання земель для конкретних цілей.

Землі України за основним цільовим призначенням, відповідно до статті 19 Земельного кодексу України, поділяються на такі категорії:

а) землі сільськогосподарського призначення;

б) землі житлової та громадської забудови;

в) землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;

г) землі оздоровчого призначення; ґ) землі рекреаційного призначення;

д) землі історико-культурного призначення;

е) землі лісового фонду; є) землі водного фонду;

ж) землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Крім цього земельні ділянки кожної категорії земель можуть перебувати у запасі. Це стосується тільки тих земельних ділянок, які не надані у власність або користування громадян чи юридичних осіб. Так, згідно ст. 30 Земельного кодексу земельні ділянки державної і кому­нальної власності, які перебували у користуванні сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, що ліквідуються, включаються до земель запасу або ж передаються у власність чи користування відповідно до Земельного кодексу. В цьому випадку йдеться про можливість включення відповідних земельних ділянок до земель запасу у складі земель сільськогосподарського призначення.

Землі в межах України є неоднорідними за своєю якістю, природними, біологічними, хімічними та іншими показниками. Крім того, окремі землі характеризуються певними особливостями і можуть використовуватись з різною метою. Одні використовуються як засіб виробництва в сільському і лісовому господарстві, інші - як територіальна просторова база для розміщення різних об'єктів, або ж як охоронні зони та ін. (ст.ст. 22, 38, 112 3К).

В основі поділу земель України на самостійні категорії - основне цільове призначення. Саме цей критерій враховують уповноважені державні органи та органи місцевого самоврядування, які планують використання земель, їх розподіл та перерозподіл. Цільове призначення земель визначається уповноваженими органами на підставі даних обліку та земельного кадастру. Як головний критерій класифікації земель України їх основне цільове призначення впливає і визначає зміст прав і обов'язків суб'єктів земельних правовідносин, органів управління використанням та охороною земель.

Використання земель по основному цільовому призначенню не виключає можливості використання їх одночасно і для інших цілей, наприклад, землі сільськогосподарського призначення для будівництва внутрішньогосподарських доріг, землі транспорту7 в смузі відведення — для городництва тощо.

Поділ земель на самостійні категорії, що здійснюється за основним цільовим призначенням, представляє собою первісну класифікацію. В середині кожної категорії земель можлива подальша класифікація на види і підвиди в залежності від певних підстав критеріїв (суб'єкти права власності на землю чи права землекористування, конкретне цільове призначення та ін.). Так, скажімо, землі сільськогосподарського призначення можуть бути класифіковані на землі сільськогосподарських підприємств, які використовують їх для ведення товарного сільськоїгосподарського виробництва і землі несільськогосподарських підприсмі і в. установ та організацій, які надаються для ведення підсобного сільської господарства. Серед цих земель самостійне місце займають таком сільськогосподарські та несільськогосподарські угіддя. Наприклад, У складі земель транспорту виділяються землі залізничного, морські и и. річкового, авіаційного, трубопровідного, міського електротранспорт автомобільного транспорту та дорожнього господарства. Правовим режим кожної категорії земель визначається окремими правовими приписами, які зосереджені в самостійних главах кодексу. Класифікацій земель і відмінності в правовому режимі окремих категорій відобра­жають їх положення як об'єктів державного управління, права власності і права землекористування.

Слід зауважити, що на сьогоднішній день відсутня нормативна баїа щодо чіткого встановлення цільового призначення конкретної земельної ділянки виходячи із способу її використання. Наприклад, відкриття у одній із кімнат житловому будинку, який розміщений на присадибній ділянці, магазину не можна рахувати зміною цільового призначений земельної ділянки. В той же час за поняттями, які склались в органах управління, земельна ділянка під магазином має інше цільове при і начення ніж присадибна ділянка. Проблемою стає практичне виділеним земельної ділянки в натурі, особливо у випадку коли будинок має два поверхи і над магазином проживають його господарі.

10.2. Процесуальний порядок зміни цільового призначення земельної ділянки

Віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на піде і ані рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядувань відповідно до їх повноважень.

Зміна цільового призначення земель провадиться органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування, які приймають рішення про передачу цих земель у власність або наданії я у користування, вилучення (викуп) земель і затверджують проекти землеустрою або приймають рішення про створення об'єктів природо­охоронного та історико-культурного призначення.

Практично, зміна цільового призначення для земель державної ти комунальної власності здійснюється при складанні проектів підведення земель, про які детально із розробкою курсової роботи ішорилось при вивченні курсу земельного права.

Зміна цільового призначення земель, які перебувають у влас­ності громадян або юридичних осіб, здійснюється за ініціативою власників земельних ділянок у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України постановою від 11 квітня 2002 р. № 502 "Порядок іміни цільового призначення земель, які перебувають у власності Громадян або юридичних осіб"

Зміна цільового призначення земельної ділянки проводиться за Поданням заяви (клопотання) її власника до сільської, селищної, міської ради, якщо земельна ділянка розташована в межах населеного пункту, або районної держадміністрації, якщо земельна ділянка розташована за межами населеного пункту.

До заяви (клопотання) додаються:

> копія державного акта на право власності на земельну ділянку;

> для громадянина-власника земельної ділянки - копія паспорта (серія, номер паспорта, коли і ким виданий та місце проживання), індефікаційний код;

> для юридичної особи-власника земельної ділянки — копія статуту (положення) та копія свідоцтва про державну реєс­трацію юридичної особи;

>документи щодо встановлених обмежень (обтяжень) та чемельних сервітутів на використання земельної ділянки;

> обґрунтування необхідності зміни цільового призначення іемельної ділянки із зазначенням її розміру.

Сільська, селищна, міська рада або районна держадміністрація розглядає заяву (клопотання) і в разі згоди на зміну цільового призначення ісмельної ділянки дає дозвіл на підготовку проекту її відведення:

> складання проекту відведення земельної ділянки, якщо зміні і и л ьового призначення підлягає її частина;

> перепогодження проекту відведення земельної ділянки з відповідними органами виконавчої влади, якщо зміні цільового призначення підлягає вся земельна ділянка.

Проект відведення земельної ділянки, цільове призначення якої змінюється, складається державною або іншою землевпорядною організацією на замовлення власника земельної ділянки

Умови і термін складання проекту відведення земельної ділянки ии мій чаються договором, укладеним замовником з виконавцем робіт Проект відведення земельної ділянки погоджується або перепогоджується:

  • з органом земельних ресурсів;

  • природоохоронним і санітарно-епідеміологічним органами,

  • органом містобудування і архітектури;

  • органом охорони культурної спадщини.

  • Проект підлягає державній землевпорядній експертизі, після замовник подає проектні матеріали відповідно до сільської, селищниі міської ради або до районної держадміністрації для прийняття рішеній Сільська, селищна, міська рада розглядає проектні матеріали приймає рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки, яка розташована в межах населеного пункту (крім ріллі, багаторічній насаджень для ^сільськогосподарський потреб, лісів першої групи площею понад 10 гектарів, а також земельних ділянок природо» охоронного, оздоровчого, рекреаційного призначення та особливо цінній земель).

Районна держадміністрація розглядає подані проектні матеріали та приймає рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки, яка знаходиться за межами населеного пункту, якщо така зміна пов'язане з наступним використанням цієї ділянки для сільськогосподарським потреб, ведення лісового і водного господарства, будівництва обЧ к і п» призначених для обслуговування членів територіальних громад району (шкіл, лікарень, підприємств торгівлі тощо).

Якщо зміна цільового призначення земельної ділянки, яка розташована за межами населеного пункту, передбачає використання ділянок дли інших потреб, які не розглядає райдержадміністрація, тоді районні держадміністрація розглядає проектні матеріали, готує свій вис новин з цього питання і подає його разом з матеріалами до Ради міністрі! Автономної Республіки Крим, обласної держадміністрації.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласна держадмі­ністрація розглядає матеріали та приймає рішення про зміну цільової о призначення земельної ділянки (крім ріллі, багаторічних насаджень дли несільськогосподарських потреб, лісів першої групи площею понад І о гектарів, а також земельних ділянок природоохоронного, оздоровчого^ рекреаційного призначення та особливо цінних земель).

Якщо зміна цільового призначення стосується земельних ділянок -ріллі, багаторічних насаджень для несільськогосподарських потреб, лісів першої групи площею понад 10 гектарів, а також земельних ділянок природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного призначення та особливо цінних земель, що проводиться за рішенням Кабінету Міністрів України, районна держадміністрація подає проектні матеріали разом із своїм висновком до Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласної Держадміністрації .

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласна держадмі­ністрація розглядає подані проектні матеріали і готує свій висновок для Подання Кабінету Міністрів України для прийняття відповідного рішення.

Рішення сільської, селищної, міської ради або відповідного органу виконавчої влади про зміну цільового призначення земельної ділянки є підставою для оформлення громадянину або юридичній особі державного акта на право власності на земельну ділянку із іміненим цільовим призначенням.

У разі прийняття рішення про відмову у зміні цільового призна­чення земельної ділянки сільська, селищна, міська рада або відповідний орган виконавчої влади протягом 15 днів письмово повідомляє про це її власника з обгрунтуванням причини відмови.

У разі незгоди власника земельної ділянки з рішенням сільської, селищної, міської ради або органу виконавчої влади про відмову у зміні її цільового призначення спір вирішується в судовому порядку.

10.3. Зміна цільового призначення особливо цінних земель

До особливо цінних земель відносяться:

- чорноземи нееродовані несолонцюваті на лесових породах; лучно-чорноземні незасолені несолонцюваті суглинкові грунти; темно-сірі опідзолені та чорноземи опідзолені на лесах і глеюваті; бурі гірсько-лісові та дерповобуроземні глибокі і середньоглибокі; дерново-підзолисті суглинкові грунти; торфовища з глибиною чалягання торфу більше одного метра і осушені незалежно від глибини; коричневі ґрунти Південного узбережжя Криму; дернові глибокі грунти Закарпаття;

- землі дослідних полів науково-дослідних установ і навчальнім

закладів;

- землі природно-заповідного фонду;

- землі історико-культурного призначення.

Для земельних ділянок особливо цінних земель, що перебувають! державній або комунальній власності, зміна цільового призначенії* здійснюється при складанні проектів відведення землі при вилученії для будівництва об'єктів загальнодержавного значення, доріг, лінії електропередачі та зв'язку, трубопроводів, осушувальних і зрошувальним каналів, геодезичних пунктів, житла, об'єктів соціально-культурною призначення, нафтових і газових свердловин та виробничих спору/і. пов 'язаних з їх експлуатацією, за постановою Кабінету Міністрів Україні або за рішенням відповідної місцевої ради, якщо питання про вилученні (викуп) земельної ділянки погоджується Верховною Радою України

Зміна цільового призначення особливо цінних земель,розташованім у межах населеного пункту, проводиться після погодження І Верховною Радою України за рішенням сільської, селищної, міської ради. Проектні матеріали на погодження до Верховної Ради Україні подаються Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласною. Київською і Севастопольською міською радою.

Зміна цільового призначення особливо цінних земель, розпиті о ваних за межами населеного пункту, проводиться після погод­ження з Верховною Радою України за рішенням Кабінету Мініст рів України. Проектні матеріали на погодження до Верховної Ради України подаються Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною держадміністрацією.

10.4. Наслідки порушення порядку встановлення ТЩ зміни цільового призначення земель

Порушення порядку встановлення та зміни цільового призначенні! земель є підставою для:

> визнання недійсними рішень органів державної влади та орга­нів місцевого самоврядування про надання (передачу) земельних ділянок громадянам та юридичним особам;

Так, наприклад, якщо сільська рада прийняла рішення про передачу особливо цінної земельної ділянки для несільськогосподарських потреб всі погодження зміни її цільового призначення з Верховною Радою (за Поданням облдержадміністрації) то таке рішення може бути визнаним цс дійсним.

> визнання недійсними угод гцодо земельних ділянок;

Гак, наприклад, якщо громадянин присадибну ділянку (для будівництва і обслуговування будівлі...) передасть в оренду іншій особі ДЛЯ сільськогосподарського використання, то така угода може бути ми шаною недійсною.

  • відмови в державній реєстрації земельних ділянок або визнання реєстрації недійсною;

  • притягнення до відповідальності відповідно до закону громадян та юридичних осіб, винних у порушенні порядку встановлення та тіни цільового призначення земель.

1

2