Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
земельно-правовий процес.doc
Скачиваний:
731
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
978.94 Кб
Скачать

Тема 3. Процесуальний порядок створення та діяльності фермерського господарства 79

3.4. Склад земель фермерського господарства, їх

приватизація та викуп

Землі фермерського господарства можуть складатися із:

а) земельної ділянки, що належить на праві власності фермер- ському господарству як юридичній особі;

б) земельних ділянок, що належать громадянам-членам фермер- ського господарства на праві приватної власності;

в) земельної ділянки, що використовується фермерським госпо- дарством на умовах оренди.

Права володіння та користування земельними ділянками, які знаходяться у власності членів фермерського господарства, ідійснюс фермерське господарство.

Члени фермерського господарства мають право на одержання безоплатно у власність із земель державної і комунальної власності ісмельних ділянок у розмірі земельної частки (паю).

Членам фермерських господарств передаються безоплатно у приватну власність із раніше наданих їм у користування земельні ділянки у розмірі земельної частки (паю) члена сільсько­господарського підприємства, розташованого на території відповідної рили. Земельні ділянки, на яких розташовані житлові будинки, господарські будівлі та споруди фермерського господарства, передаються безоплатно у приватну власність у рахунок земельної частки (паю).

Названі права не поширюється на громадян, які раніше набули права ми іемельну частку (пай).

І ромадяни України, які до 1 січня 2002 року отримали в постійне користування або оренду земельні ділянки для ведення фермерського господарства, мають переважне право на придбання (викуп) земель­них ділянок розміром до 100 гектарів сільськогосподарських угідь, у тому числі до 50 гектарів ріллі, у власність з розстрочкою Платежу до 20 років. При цьому слід звернути увагу на рішення Конституційного суду України від 22 вересня 2005 року № 5-рп / 2005, |Ким визнано такими, що не відповідають Конституції України (є Неконституційними), положення пункту 6 розділу 10 "Перехідні Положення" Земельного кодексу України щодо зобов'язання переофор­мити право постійного користування земельною ділянкою на право

80

Земельно-правовий процес

власності або право оренди без відповідного законодавчого, організа­ційного та фінансового забезпечення.

На землях фермерських господарств особи мають право вільного проходу, проїзду всіма видами транспорту по дорогах, пересування на човнах, купання у водоймах на належних фермерським господарствам на праві власності або праві оренди земельних ділянках, розміщенню] наметів і проживання в них, розведення багаття та інші дії, що дозволяються за згодою їх власників, крім випадків встановлення щ рішенням суду земельних сервітутів, за умови збереження природних компонентів в екологічно чистому вигляді.

Юридичні особи - власники об'єктів (газо-, нафтопроводів, ліній електропередач, зв'язку тощо), що проходять через земельні ділянки фермерських господарств, мають право доступу до таких об'єктів на підставі угоди, укладеної з відповідним фермерським господарством! відповідно до затвердженої документації із землеустрою або встанови леного земельного сервітуту.

Земельні ділянки, розмір яких перевищує розмір, встановленим Законом, передаються громадянам у приватну власність для ведення фермерського господарства на підставі цивільно-правових угод% зокрема викупу.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2000 р. № 118 "Порядок викупу земельних ділянок громадянами (понад норму, яка приватизується безкоштовно) для ведення селянського (фермерського) або особистого підсобного господарства" викуп підлягають земельні ділянки, що надані громадянам (фермерам) у* користування згідно із законодавством України.

З метою викупу земельних ділянок громадяни подають заяву (клопотання) до сільської, селищної, міської ради або уповноваженого нею органу за місцем розташування земельної ділянки за зразком, визначеним у Порядку подання заяви (клопотання) про продаж земельним ділянок несільськогосподарського призначення, затвсрдженом}! постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 1999 р. № 440 * У заяві громадянина України - суб'єкта підприємницької діяльності зазначаються відомості про заявника: прізвище, ім'я, по батькові та паспортні дані: серія і номер, ким і коли виданий, місце проживання, ідентифікаційний номер фізичної особи-платникаподаткіш та інших обов'язкових платежів, у клопотанні юридичної особи України