Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpNKF / Shelling_i_Feyyerbakh.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
76.29 Кб
Скачать

13. Критика філософії Гегеля.

Оцінка Фейєрбахом філософії Гегеля. Л. Фейєрбах був першим філософом, який піддав критиці філософську систему об'єктивного ідеалізму Гегеля. У Фейєрбаха був гегельянської період філософського розвитку, але в лоні гегелівського «абсолютного ідеалізму» визрів і його антитеза - антропологічний матеріалізм. Вже при першому знайомстві з гегелівськими лекціями Фейєрбах звернув увагу на наявність у них поряд зі «спекулятивними побудовами» також «звичайних уявлень», в тому числі постановку проблеми відношення мислення і буття, у вирішенні якої Гегелем Фейєрбах засумнівався. Фейєрбах приходить до висновку, що гегелівський тезу про самовідчуження логічної ідеї в природу не обгрунтований: абсолютна ідея, яка представляє «чисте мислення» (існуюче поза свідомістю людини), не може знати нічого навіть про мислення, а не тільки про щось інше. Фейєрбах вважав, що Гегель виводить природу з логіки, порушуючи всі логічні правила. За Фейербахом: «Логіка тільки тому переходить у природу, що мислячий суб'єкт поза логікою натикається на безпосереднє буття, на природу, і змушується до визнання її завдяки безпосередній, тобто природної точки зору ». І далі він в дуже афористично формі заявляє: «Не було б природи, ніколи логіка, ця непорочна діва, не справила б її з себе».

Одночасно Фейєрбах висловлює незгоду з Гегелем і з питання співвідношення філософії та релігії. Він заявляв, що хто не відмовляється від філософії Гегеля, той не відмовляється і від теології. Він стверджує, що вчення Гегеля про породження природи абсолютною ідеєю - це лише раціональне вираз теологічного вчення про створення природи Богом.

Фейєрбах не погоджується з Гегелем і в тому, що гегелівська філософія за своїм статусом є «абсолютною філософією». Він характеризує філософію Гегеля як «світ минулого», а в якості такої вона не може бути керівництвом для майбутнього.

Фейєрбах зосередив свою критику на ідеалізмі гегелівської філософської системи, але не зрозумів важливості розробленої Гегелем діалектики. Він правильно її оцінював як ідеалістичну, але не побачив у ній головного - вчення про розвиток, тобто про саморусі і поступальному розвитку світу, суспільства і людини. Він побачив у ній більше мистецтво побудови філософської системи.

14. Критика Фейєрбахом вульгарного матеріалізму.

Вульгарний матеріалізм — матеріалізм, який заперечує специфіку свідомості, його соціальну природу і розглядає свідомість як фізіологічну функцію організму. Назву ввів Фрідріх Енгельс

У середині XIX ст. матеріалістичні погляди на природу психіки проповідували в Німеччині Бюхнер , Карл Фоґт  і Молешотт . Але вони розуміли закони існування матерії вкрай спрощено, грубо.

Всі різноманітні форми руху матерії вони зводили до простих законів механіки. За їх вченням, психіка є такою ж речовиною, як і всі інші матеріальні речі, а мозок виділяє думку так само, як печінка виділяє жовч, тобто як певну, хоч і дуже витончену матерію. Ф. Енгельс називав їх вульгарними матеріалістами, оскільки вони спрощували, з його точки зору, матеріалістичне світорозуміння, заперечували специфіку свідомості, ототожнюючи його з матерією, відкидали необхідність розробки філософії як науки. Звідси їх погляди отримали назву «вульгарного матеріалізму».

Вульгарні матеріалісти заперечували якісну своєрідність психіки та активну роль свідомості в поведінці людини. Разом з тим вони дотримувалися ідеалістичних поглядів на природу суспільства та суспільного розвитку, будучи затятими захисниками капіталізму і відкрито виступали проти марксистського вчення. Погляди вульгарних матеріалістів на природу психіки та людської свідомості були піддані жорстокій критиці  Енгельса і не отримали подальшого розвитку в науковій психології.

Соседние файлы в папке shpNKF