Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова готова.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
65.43 Кб
Скачать

2.2 Дихальна гімнастика, її вплив на здоров’я дітей.

Дихальна гімнастика доступна всім, вона не вимагає багато часу та сил. Кілька глибоких вдихів і видих, зроблених на робочому місці, допоможуть вам позбавитися від втоми. Інтенсивні дихальні вправи дозволяють активізувати кілька мільйонів капілярів у тілі. Сприятливий вплив таких вправ на діяльність капілярів шлунка й дванадцятипалої кишки особливо важливо для збереження гарного здоров'я. Для людей, що страждають гіпертонічною хворобою або іншими захворюваннями серцево-судинної системи, активізація діяльності капілярів – один зі способів радикального лікування цих хвороб. Дихальна гімнастика особливо корисна при бронхолегеневих захворюваннях, гаймориті, риніті, бронхіальній астмі, гіпоксії, головних болях, неврозах, депресії і навіть при різних статевих і сексуальних розладах. Її використовують під час заняття шейпінгом, адже при глибокому подиху і збагачення організму киснем відбувається активне спалювання жиру [2].

Існує багато методик дихальної гімнастики, але всі вони засновані на різних поєднаннях основних видів дихання – верхньому, середньому та нижньому. Іноді використовується поняття повного дихання, при якому працюють всі частини дихального апарату. Подихи і видих на повні груди, дихання через ніс або рот - основні елементи будь-якої дихальної гімнастики. Перед початком занять дихальною терапією, необхідно поставити перед собою певну мету або завдання. Початківець часто втрачає до занять інтерес або швидко утомлюється, і може легко кинути практику, стикнувшись із труднощами, виконуючи вправу. Невдачі подібного роду пояснюються або недоліком упевненості в дієвості терапії, або відсутністю конкретної мети. Найкраще практикувати дихальну терапію в такий спосіб: по-перше, точно виконувати всі інструкції й, по-друге, розділити практичні заняття на невеликі відрізки і опановувати їх поступово, переслідуючи при цьому конкретну мету, наприклад, лікування хвороби або зміцнення здоров'я. Необхідно встановити час щоденних занять і строго дотримуватись цього графіка [15].

Подих при дихальній терапії називають природним, він повинен бути спокійним, ненапруженим, тонким і рівним. Подих здорової людини відповідає цим вимогам. Однак той, хто виснажений, перенапружений, у кого слабке здоров'я, хто легко лякається або розбудовується, або той, хто емоційно неврівноважений, дратівливий або нетерплячий, дихають неритмічно й неправильно. Природний подих є рівним та збалансованим. Коли людина починає дихати так, вона добре себе почуває й у неї більше не виникає утруднень, з якими вона зіштовхується при виконанні вправ дихальної терапії раніше. А згодом сприятливі зміни відбудуться в неї у всьому тілі [1].

Дихальна гімнастика являється важливим компонентом комплексної профілактики усяких захворювань, вона активізує виробітку біологічно активних речовин, значно збільшує опірність організму до вірусів і бактерій. А в комбінації з фізичними вправами посилює цю дію на організм.

В цілому всі дихальні гімнастики, які виникли за останні сто років, діють на дуже близьких принципах. Але нам, у межах школи, більш підходить дихальна гімнастика А.Н. Стрельніковой.

З самого початку цей метод був призначений для лікування хвороб, пов’язаних з втратою голосу. Подальша практика показала, що така гімнастика допомагає при багатьох простудних захворюваннях. Сутність метода полягає в розробці парадоксального дихання. Парадоксальне дихання – це усвідомлено проводжена серія потужних вдихів на стиснутих долях легень. Шумний короткий вдих носом робиться одночасно з рухами, які стискають грудну клітину. Вправи залучають до роботи всі частини тіла, і відбувається загальна фізіологічна стимуляція організму. [23]

Вплив дихальної гімнастики на організм міститься в наступному:

1. Короткі форсовані вдихи через ніс направляють повітря на всю глибину легень, від верхівки до основи.

2. Активізується і тренується м’язовий апарат діафрагми і грудної клітки.

3. У клітинах і тканинах організму відновлюється порушений крово- і лімфообіг, регулюються обмінні процеси.

4. Діафрагма забезпечує правильну вентиляцію легень, одночасно масажуючи мускулатуру органів черевної порожнини.

5. Приток повітря в мозок покращує кровообіг і забезпечує мозкові клітини киснем, що добре позначається на психоемоційному рівні.

6. Збільшує загальну опірність організму, його тонус, оздоровлює нервово-психічне становище дітей.

Фізкультхвилинки ми проводимо на уроках. У кабінеті повинно бути чисте повітря, краще відкрити кватирку або попередньо провітрити. Якщо вправи для когось з дітей важкі, можна виконувати їх сидячи.

Для кожної дитини сумарне число вдихів - рухів сугубо індивідуальне з урахуванням можливої активності темпераменту і сили. Тому нікого з дітей неможливо змушувати продовжувати виконувати вправи. Якщо хтось відчуває втому, запаморочення – зупиняється і відпочиває. А включається після відпочинку до виконування вправ з любого рахунку. [22]

Дихальна гімнастика потрібна для кращого розвитку легенів. Ці вправи дитина повинна виконувати вранці та серед дня. В літній час заняття краще проводити на повітрі. Їх також використовують після ранкової гімнастики та після гімнастики пробудження (денний сон), для встановлення дихання.

Годинник.

Стоячи, ноги злегка розставити, руки опустити. Розмахуючи прямими руками вперед і назад, промовляють „тік-так”. Повторити 10-12 разів.

Трубач.

Сидячи, кисті рук затиснути в трубочку, підняти догори. Повільно видихаючи, голосно промовляти „п-ф-ф-ф”. Повторити 4-5 разів.

Півень.

Стати прямо, ноги нарізно, руки опустити. Підняти руки в сторони, а потім плескати ними по стегнах. Видихаючи, промовляти „Ку-ку-рі-ку”. Повторити 5-6 разів.

Каша кипить.

Сидячи, одна рука лежить на животі, друга – на грудях. Втягуючи живіт – вдих, випинаючи живіт – видих. Вдихаючи, голосно промовляти „ф-ф-ф-ф-ф-ф”. Повторити 3-4 рази.

Паровозик.

Ходити по спортивному залі, роблячи поперемінно рухи руками і промовляючи „чух-чух-чух”. Повторювати упродовж 20-30 секунд.

На перекладині.

Стоячи, ноги разом, гімнастичну палицю тримати перед собою. Підняти палицю вгору, піднятися на носки – вдих, палицю опустити назад, на лопатки – довгий видих. Видихаючи, промовляти „ф-ф-ф-ф-ф-ф”. Повторити 3-4 рази.

кроком руш.

Стоячих, гімнастична палиця в руках, ходьба, високо піднімаючі коліна. На 2 кроки - вдих, на 6-7 кроків - видих. Видихаючи, промовляти "тихі-ш-ш-ше". Повторювати упродовж 1,5 хвилини.

Дихання «Оживляючи нерви».

  • вихідне положення: стоячи, руки витягнуті вперед;

  • зробіть повний вдих;

  • затримайте дихання;

  • стисніть руки в кулаки;

  • швидко відведіть руки до межі назад і поверніть в початкове положення;

  • повторюйте рух, поки вистачить повітря;

  • з силою видихніть через рот, опускаючи руки;

  • виконайте очищаючий подих. очищаючи дихання

Дана вправа зміцнює нервову і дихальну системи:

  • зробити повільний повний вдих;

  • затримати дихання;

  • скласти губи трубочкою, як ніби ви приготувалися свистіти;

  • видихати короткими сильними поштовхами все повітря, який є в легенях;

  • при необхідності зробити наступний вдих, що не пересилюючи себе.

Збереження душевного спокою

Стискають пальці в кулак із загнутим великим пальцем. Роблячи видих спокійно, не поспішаючи, стискають кулак із зусиллям. Потім, послаблюючи зусилля, роблять вдих Повторити 5 разів. Закриті очі подвоюють ефект.

Вправа 1 «Бадьорість» (із йоги)

- встати прямо;

- руки в сторони, на рівні плечей;

- повільно вдихнути, затримати дихання;

- робити дрібні кругові рухи руками в одну, потім в інший бік, поки вистачає дихання;

- опустити розслаблені руки, повільно видихаючи.

Вправа 2 дихально-координаційна «Гаряча монетка».

- Глибокий вдих. Під час вдиху повільно підняти прямі руки до рівня грудей долонями вперед (4-6 сек.).

- Затримати дихання, сконцентрувати увагу на середині долонь (відчуття «гарячої монетки» в центрі долоні) (2-3 сек.)

- Повільний видих. Видихаючи, малювати перед собою обома руками одночасно квадрати з різних точок (4-6 сек.).

Вправа виконується по 3 раза.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]